До Кам’янець-Подільського міськрайонного
суду, 32300, вул. Шевченко 29, тел. 25108
Шкварський Владислав Сергійович,
Відповідач: УДАІ УМВС у Хмельницькій області,
м. Кам’янець-Подільський, вул. Заводська, 6А
АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ
про визнання протиправною та скасування
постанови про притягнення до адміністративної відповідальності
18 квітня 2013 року, близько 23 год. 50 хв. рухаючись по трасі Житомир-Чернівці (288 км)
на автомобілі ВАЗ21703, державний реєстраційний номер ВХ****АО я був зупинений інспектором
ДПС ДАІ Данилюком Віталієм Олександровичем.
Як виявилось, причиною зупинки зі слів інспектора була перевірка документів, але
вичерпний перелік підстав зупинки транспортного засобу визначений п.14.1. Інструкції з питань
діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС затвердженої Наказом
МВС України від 27 березня 2009 р.N 111, і в даному пункті немає такої причини, як перевірка
документів, і ніякої іншої причини інспектор не назвав. У цій же Інструкції вказано, що інспекторам
ДАІ забороняється зупиняти транспортні засоби без існуючої на те причини. Виходячи з цього,
можна зробити висновок, що інспектор зупинив мене безпідставно, чим порушив мої права і
недотримався відповідних інструкцій, і швидше всього для того, щоб спробувати знайти все ж таки в
Далі інспектор продовжив вимагати від мене посвідчення водія та реєстраційний документ
на авто, а також поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Незважаючи
та те, що ці вимоги були незаконними, я все ж таки передав інспектору посвідчення водія та
реєстраційний документ на авто, щоб не гаяти час на сперечання. Після цього інспектор вдруге
почав вимагати в мене поліс страхування, але я відмовився передавати йому поліс з наступних
- у відповідності до п.4. Розділу 2 «Інструкції з організації діяльності підрозділів
Державтоінспекції МВС України…» затвердженої Наказом МВС України 29.11.2007 N 451 вказано,
що «незалежно від наявності спеціального знака працівник Державтоінспекції МВС України в
обов’язковому порядку здійснює перевірку чинності поліса обов’язкового страхування цивільно-
правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката “Зелена
карта”) у випадках: зупинки транспортного засобу, водій якого порушив Правила дорожнього руху;
причетності транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди. Тобто, підстав зупинки мого
автомобіля та перевірки документів, а саме поліса страхування у співробітника ДПС не було. Саме з
цієї причини, я і відмовився пред’являти поліс і мав на це повне право.
- ігноруючи мої пояснення інспектор запросив мене у свій автомобіль для оформлення
документів про адміністративне правопорушення за відсутність страхового поліса.
Згідно з пунктом 21.2. Закону України від 01.07.2004, № 1961-IV "Про обов'язкове
страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".,
контроль за наявністю договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності
власників наземних транспортних засобів Державтоінспекцією МВС України здійснюється:
1. під час проведення державного технічного огляду,
2. реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, а також
3. при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху
4. оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод
Повторю ще раз, що жодного пункту Правил дорожнього руху України я не порушував,
оскільки відповідних протоколів інспектор не складав, та дорожньо-транспортної пригоди не
скоював. Тому ця вимога інспектора ДПС також була незаконною.
В вищевикладеного можна зробити висновок, що або інспектор не знає чинного законодавства
України, або бажав отримати хабар.
Далі інспектор склав протокол АГ2 549587 від 18.04.2013р. (копія додається).
Протокол АГ2 549587 від 18.04.2013р. мені було надано на підпис після його складання та
підписання інспектором.
В подальшому, врахувавши свої думки достатніми для визначення наявності обставин, які
свідчать про вчинення мною правопорушення передбаченого ч.1 ст. 126 КУпАП інспектор ДПС
прийняв рішення про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 850 грн.,
та виніс постанову ВХ1 107376 по справі про адміністративне правопорушення від 18.04.2013р.
(копія додається).
У п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005 року N 14 Про
практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки
дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на
транспорті встановлено, що зміст постанови має відповідати вимогам, передбаченим статтями 283
і 284 КоАП. У ній, зокрема, потрібно навести докази, на яких ґрунтується висновок про вчинення
особою адміністративного правопорушення, та зазначити мотиви відхилення інших доказів, на які
посилався правопорушник, чи висловлених останнім доводів.
Враховуючи вищевикладене вважаю, що постанова ВХ1 107376 по справі про адміністративне
правопорушення від 18.04.2013р. прийнята з порушеннями моїх прав та чинного законодавства, є
необґрунтованою, незаконною та підлягає скасуванню.
Керуючись ст. 7, 276, 287, 288, 289, п. 3 ст. 293 Кодексу України про адміністративні
правопорушення, ст. 2, 4, 6-11, 18, 19, 71, 104-106 Кодексу адміністративного судочинства України,
Прошу:
1. Прийняти позовну заяву до розгляду.
2. Визнати дії інспектора ДПС Данилюка Віталія Олександровича щодо складання
3. Скасувати Постанову ВХ1 107376 по справі про адміністративне правопорушення від
протоколу та постанови про адміністративне правопорушення неправомірними.
18.04.2013р.
Додатки:
1. Копія позовної заяви на 2 арк. в 2-х прим.
2. Копія постанови ВХ1 107376 від 18.04.2013р. на 1 арк. в 2-х прим.
3. Копія протоколу АГ2 549587 від 18.04.2013р. на 1 арк. в 2-х прим.
4. Копія паспорту 1,2 стор. в 2-х прим.
18 квітня 2013 року Шкварський Владислав Сергійович
Последний раз редактировалось exDeX 10 июн 2013, 11:46, всего редактировалось 2 раз(а).
|