Штраф оплачено. Постанова суду на руках. Йду в місцеве ДАІ для отримання "затриманого" посвідчення водія.
По-дорозі мене попередили, що якщо я не хочу отримати запис в талон попереджень потрібно "домовитися" (за 100-200 грн.) - тоді про запис "забудуть". Це, мовляв, своєрідний "додаток до бізнесу" місцевих дайців..
Я не дуже повірив, бо думав, що якщо запису досі нема, то внесення потім їх є неправомірне і, взагалі, для чого мені пред'являти, окрім копії постанови, копії про оплату штрафу та тимчасового талону показувати ще якісь документи?!!
Сьогодні прийшов в ДАІ, а там кажуть: "А покажіть ваш талон попереджень"...
- А навіщо?
- Подивитися, чи зроблено там запис і якщо його там немає ми все вам впишемо.
Я відморозився (типу, не захопив з собою і що поняття не маю, що він, взагалі, потрібен ..), але мені все-одно хочеться почути компетентні відповіді на наступні запитання, бо три дзвінки на три різних телефони довіри дали три ріфзних результати
Запитання до форумчан (можливо, хтось більше знає на цю тему):1. Коли і хто згідно закону має право робити записи в талон попереджень (маю на увазі частину про правопорушення, а не лицеву сторону з відміткою про затримання посв. водія)?
Якщо цей запис ПОВИНЕН робитися інспектором ще на етапі складання акту про ДТП, то з якої радості я маю допомагати даїшнику контролювати своїх колег/підлеглих?!
Можливо, варто запропонувати скласти звернення на неправомірні дії працівника ДПС за те, що він мав зробити запис зразу, а сам цього не зробив?
2. Згідно п.20 наказу МВС УКРАЇНИ N 166 від 2.04.94 "Відмітки у талоні робить працівник ДАІ, який виявив порушення" (
http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/m ... 7-94&new=1).
Оскільки, працівник, що має видати мені посвідчення мого "порушення" не виявляв, то наскільки правомірним буде його запис в моєму талоні?
3. Чи правомірно взагалі внесення будь-яких даних в талон працівником ДПС, оскільки в такому разі він бере на себе функції суду? Можливо, запис в талон попереджень повинен здійснюватися судовим виконавцем після винесення судом постанови?
4. Список документів для отримання в ДАІ назад свого тимчасово затриманого посвідчення водія? Де можна уточнити точний список?
5. (не суттєве) Чи правомірна вимога суду (його канцелярії) про надання їм ОРИГІНАЛУ платіжки про оплату штрафу?
Наскільки, я розумію, оригінал чеку про оплату штрафу (платіжка) це "моє сокровенне". Чому я мушу віддавати його для "прикріплення до справи?"
6. Як взагалі можна оскаржити постанову суду протягом 10 днів, коли її видають мені на руки майже через 2 тижні після розгляду?
7. Чи можу я оскаржити постанову суду, якщо я не був присутній на розгляді справи без поважних причин (в канцелярії стверджують, що не можу)?
8. Оскаржувати постанови зараз можна чи ні (минулого року "гарант", здається, заборонив судам приймати апеляції)?