Из Херсонского облздрава получен ответ на запрос про возможность прохождения обследования на трезвость самостоятельно.Текст запроса:[spoiler]Начальнику управління охорони здоров'я
Херсонської обласної державної адміністрації.
м. Херсон , вул. 295 Стрілецької дивізії 21
73000
Ф И О, громадянина України,
мешкаючого - а д р е с а
Тел. 00000000
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ.
Відповідно до ст. 40 Конституції України громадяни мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, які зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.
Згідно ст. 32 Закону України «Про інформацію» громадянин має право звернутися до державних органів і вимагати надання будь-якого офіційного документа, незалежно від того, стосується цей документ його особисто чи ні, крім випадків обмеження доступу, передбачених цим Законом. Під запитом щодо надання усної чи письмової інформації розуміється звернення з вимогою надати усну або письмову інформацію про діяльність органів законодавчої, виконавчої та судової влади України, їх посадових осіб з окремих питань.
Ст. 10 Закону України «Про інформацію» зазначає, що право на інформацію забезпечується зокрема: обов'язком органів державної влади, а також органів місцевого та регіонального самоврядування інформувати про свою діяльність та прийняті рішення; вільним доступом суб'єктів інформаційних відносин до статистичних даних, архівних, бібліотечних і музейних фондів
Згідно ст. 49 Конституції України
кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.
Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.
Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності.
Згідно ст. 64 Конституції України
конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією
України.
У відповідності з вищезазначеним, керуючись ст.ст. 9, 10, 21, 32, 33, 43 Закону України «Про інформацію» прошу письмово надати відповідь на такі питання: 1. Чи визначено наказом по Управлінню охорони здоров'я (якщо так, то яким
саме) пункти закладів в місті Херсоні і області в яких будь-який громадянин
має право
за власною ініціативою, пройти (платний або безкоштовний)
огляд у нарколога з метою виявлення особистого стану алкогольного,
наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських
препаратів.
Прошу надати повний перелік таких закладів.
2. Чи визначено перелік необхідного обладнання та препаратів для таких
пунктів, якщо так, то яким документом та яких саме ?
Прошу надати повний перелік належного обладнання.
3. Яка документація повинна вестися у такому пункті обстеження? Як фіксуються результати обстеження?
4. Чи передбачена можливість для громадян України бути обстеженими
незалежно від пори доби у всіх цих закладах?
5. Які документи, що підтверджують право медичного спеціаліста на
проведення обстеження, на відповідність (повірку, сертифікацію) обладнання
можуть бути надані громадянину за його вимогою ?
6. Чи встановлено тарифи за проведення обстеження? Якщо так, то чиїм наказом затверджено і на підставі яких саме розрахунків ?
Прошу навести існуючі тарифи для обстеження.
Прошу Вас надати відповідь на запит у встановлений Законом строк. [/spoiler]
Получен ответ:[spoiler]

[/spoiler]
Как видно, хоть там и выложили, как бы добросовестно, всю информацию, дали ссылки на доки, выписки, но моск чиновника заточен только под стандартную ситуацию. Опять дают ссылку на Постановление КМ касающееся водителей...
А вопрос-то ставился шире...