Начальнику УДАI ГУМВС України в Київськiй областi 03153, м.Київ, вул. Ф. Ернста, 3
м.Київ
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ
11.09.2010 року, приблизно о 03 год. 20 хв., в м. Вишневе Київської обл. на вулиці Чорновола В'ячеслава орієнтовно номер 22 (GPS дані відео-фото зйомки 50°23'10,47"С, 30°22'41,03"B) знаходився патрульний автомобіль ДАІ д\н 0197 біля якого співробітники ДАІ номери нагрудного знаку КМ 0311 та КМ 0363 який зупинив мене безпідставно. Вищезазначені представники ДАІ на мою вимогу не назвали свої прізвища, ім’я та по батькові, в супереч ч.2 ст. 5 Закону України «Про міліцію» не пред’явили свого службового посвідчення., та забажали мої документи. Коли я, зажадавши реалізувати своє право, передбачене ч.1 ст.16 Закону України „Про дорожній рух”, п.2.14 „в” ПДР, знати причину зупинки транспортного засобу, задав це питання працівникам ДАІ, то отримав відповідь: „Перевірка документів”, „Спецоперація”. Зазначені дії співробітника міліції я вважаю незаконними з таких підстав. У відповідності до Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ (затверджено Постановою КМ України від 14 квітня 1997 р. N 341), а саме п5.. п.5 зазначеного Положення, Державтоінспекція має право: 5) зупиняти транспортні засоби у разі порушення вимог правил, норм та стандартів забезпечення безпеки дорожнього руху, наявних ознак, що свідчать про їх технічну несправність або забруднення довкілля, а також у разі наявності даних про те, що вони використовуються з протиправною метою Як видно з наведеного, цей перелік є вичерпним. Ніяких інших підстав для зупинки транспортного засобу зазначене Положення не знає. І це недаремно. У відповідності до ст.11 Закону України „Про міліцію”, міліція має право: 2) перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляду і контролю за виконанням яких покладено на міліцію; Терміни „Перевірка документів” та „спецоперація” як підстава для зупинки транспортного засобу або перевірки документів законодавством України теж не визначений, і як така підстава не передбачений. Тобто єдиною підставою для перевірки документів особи може бути підозра громадянина у вчиненні правопорушення. Мені про будь-які підозри у вчинені правопорушення співробітником міліції повідомлено не було. Адміністративного протоколу не складено, про що можуть підтвердити свідки, які були у мене в салоні авто. У відповідності до п.3.3 Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України (затверджено Наказом МВС від 27.03.2009р. N 111), завданням ДПС є, зокрема: 3.2. Забезпечення безпечного й безперебійного руху транспортних засобів. Більше того. До обов’язків співробітників ДПС та ж Інструкція прямо відносить: 6.2. Досконало знати ПДР (1306-2001-п, 306а-2001-п ), цю Інструкцію, інші нормативно-правові акти у сфері безпеки дорожнього руху та свої функціональні обов'язки. 6.3. Перебувати на визначеному місці несення служби відповідно до дислокації. 6.7. Організовувати безпечний та безперешкодний дорожній рух. Очевидно, що безпричинні або з тих причин, що не передбачені законодавством, зупинки транспортного засобу, порушують законодавство, нормативні документи, які регулюють діяльність підрозділів ДПС та МВС взагалі, а також порушують мої права, як учасника руху. На підставі викладеного, керуючись ст..ст.5-7 Закону України „Про звернення громадян”,
ПРОШУ: 1.) Керуючись ст.ст. 9, 10, 32, 33 Закону України «Про інформацію», прошу письмово надати відповідь, в якій зазначити прізвище, ім’я та по батькові, звання, посаду, повну назву та адресу місця роботи вищевказаних працівників ДАІ з метою подальшого подання позову до суду, прокуратури та СВБ. 2) Визначити чи дійсно працівники ДПС несли службу згідно дислокації м.Вишневе вул. Чорновола В'ячеслава 22. 3). Чи була спецоперація в той день по викраденню автомобілів марки ЗАЗ моделі TF 699 Р зеленого кольору. 4). Дати відповідь у порядку та у терміни, передбачені ст.20 Закону України „Про звернення громадян”.
Відповідно до ст. 40 Конституції України, усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк. Стаття 10 Закону України «Про інформацію» зазначає, що право на інформацію забезпечується зокрема: обов'язком органів державної влади, а також органів місцевого і регіонального самоврядування інформувати про свою діяльність та прийняті рішення. Згідно ст. 32 Закону України «Про інформацію», під запитом щодо надання письмової або усної інформації у цьому Законі розуміється звернення з вимогою надати письмову або усну інформацію про діяльність органів законодавчої, виконавчої та судової влади України, їх посадових осіб з окремих питань. Відповідь прошу надати у повній відповідності до ст. 33 Закону України «Про інформацію», а саме, протягом десяти календарних днів та письмово довести до відома запитувача, що його запит буде задоволено або що запитуваний документ не підлягає наданню для ознайомлення, та задовольнити запит протягом місяця.
„___”________ 2010р. (Підпис)
_________________ Засудження - розкіш тільки для пасивних спостерігачів.
|