Текущее время: 18 июл 2025, 13:09

Часовой пояс: UTC + 2 часа

Правила форума

ВНИМАНИЕ!! РАЗДЕЛ С ЖЕСТКОЙ МОДЕРАЦИЕЙ!

1. В этом разделе Вы можете создавать темы с просьбой о помощи в составлении исков, жалоб, заявлений.
2. Тема не должна дублировать уже существующую тему. Обязательно пользуйтесь поиском перед созданием темы.
3. Название темы должно коротко, но подробно описывать проблему.
4. Бессмысленные названия тем (eg. "Помогите", "Спасите", "Нужна помощь" строго запрещены.
5. При создании темы, максимально подробно опишите Вашу проблему с указанием детальной хронологии событий. Также, прикрепите все документы, которые имеются у Вас (копии протоколов, постановлений, актов и т. д.
5. Строго запрещено написание сообщений, не относящихся к теме. Писать можно только прямые вопросы и ответы правового характера в рамках темы.
6. После решения Вашего вопроса, если тема исчерпана, автор темы должен нажать кнопку "Принять ответ" в виде зеленой галочки в сообщении, в котором максимально подробно описан ответ на Ваш вопрос.

ТЕМЫ И СООБЩЕНИЯ, НАРУШАЮЩИЕ ДАННЫЕ ПРАВИЛА, БУДУТ УДАЛЯТЬСЯ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ!

Автор Сообщение
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 17:15 
Постоялец

День добрый уважаемые соратники, они же люди с активной гражданской позицией, они же форумчане!
Нужна помощь в оспаривании протокола и отмене постановы, сделанной вопреки неоднократному ходатайству о переносе рассмотрения дела в суде.

Ситуация вкратце:
Остановился на парковке возле рынка, купил что надо, возвращаюсь, а возле машины ждет инспектор. Говорит нарушил правила парковки. Я был слегка шокирован так как эта парковка существует столько сколько я себя помню. В ответ затянутая и слегка бессмысленная беседа о том что парковку якобы отменили и когда я здесь последний раз был что не знаю этого. (Я живу в Севастополе, а дело происходит в глубинке Крыма - пос. Советский, куда я приехал на рождение сына. кстати на выписку в роддом я и спешил, заехал за цветами. Но это отдельный разговор. Сначала надо даказать незаконность действий инспектора. Кстати когда я сказал что опаздываю в роддом, это чучело начало меня пугать задержанием на 3 часа и тем что они меня "отвезут в суд для оплаты штрафа"))) жалко что я ещё не сел в машину и не включил регистратор).
Происходило это в субботу и машин на парковке было уйма, просто я стоял крайний. До дороги было по измерениям самих гайдонов 4 метра.
Мне вменили нарушение п.15.9.г (кстати можно ли придраться к тому что, по смыслу они мне хотели вменить нарушение 15.9.гг а с одной "г" это про пешеходный переход)
Далее я попытался объяснить свою точку зрения но с угрозами о задержании меня, инспектора начали требовать ПЕРЕДАТЬ документы, и я понял что надо садиться в машину и записывать их на регистратор. Я неоднократно ходатайствовал о рассмотрении дела в суде но получил полный игнор. На меня первый раз в мои 30 лет, составляли протакол и я не сразу понял что он выписывает Постановление.
Вот часть общения с беспредельщиком - инспектором с дознания, по имени Талан Олексей Валерьевич. Нагр.знак КР0459:

Схема:
Изображение
(Правда, парковка от переулка ни как не отделена)
Вопрос:
Как лучше отбиться от этого штрафа? Есть ли какое-нибудь определение парковки? Со слов инспектора эту парковку ни кто не обслуживал и её "отменили". Знаков вообще ни каких нет. Запрещающих парковку в том числе. Есть ли определение перекрестка или ширины проезжей части чтоб даказать что перекресток находился дальше.
Или может эта парковка подпадает под определение прилегающей территории.
Ну и как в таком случае поступать? Куда и что писать?
Уточню. "Нарушение" они засняли на свой личный телефон. Но стопорнули пару свидетелей которые якобы засвидетельствовали нарушение (кстати один свидетель не расписался в протоколе!!) В протоколе в графе объяснений я написал. "С нарушением не согласен. Остановился на парковке. Пересечение дорог находится более 10 метров от места стоянки автомобиля. Ходатайствую о переносе рассмотрения дела в суде." . Но постанову он все равно выписал.
Да и вообще инспектор с дознания имеет право находиться в патруле?

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 17:25 
Борец

Отбиться через суд проще простого. Во-первых, если он вменил не тот пункт, то это нарушение материальной нормы. Во-вторых, он рулеткой замерял 10 метров? Если нет, то измерение "на глаз" - не доказательство. В-третьих, игнорирование заявленного ходатайства - грубое процессуальное нарушение.

Определения перекрестка, прилегающей и т.п. ищи в ПДД.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 17:38 
Постоялец

makssav писал(а):
если он вменил не тот пункт, то это нарушение материальной нормы.

т.е. это существенный промах инспектора? Так же как и отсутствие подписи одного свидетеля, я так понимаю.
makssav писал(а):
Во-вторых, он рулеткой замерял 10 метров? Если нет, то измерение "на глаз" - не доказательство.

Да рулеткой и свидетели смотрели. Другое дело что от дороги а не от перекрестка.
makssav писал(а):
В-третьих, игнорирование заявленного ходатайства - грубое процессуальное нарушение.

Что именно это дает? Я так понимаю нужно подать заяву на это нарушение (куда именно?) и это есть повод для аннулирования постановления?

Не судите строго, мужики! Для меня это впервые. А я ещё из-за новорожденного третьи сутки не сплю, да и нет интернета у родителей.
Помогите "рыбой" заявы, хотябы примерной.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 19:04 
Борец

314rat
Дайте сканы протокола и постановы

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 19:07 
Борец

А что это за ходотайство о рассмотрении дела в суде ? Впервые такое слышу. Раз хочешь чтобы дело рассматривал суд, гаец поэтому и вынес ПОСТАНОВЛЕНИЕ, протокол ведь не обжалывается. Если имел ввиду о переносе рассмотрения дело, то и здесь гаец может принять а может и отклонить данное ходотайство.

Что все вцепились в такого рода ходатайство, ведь куда действеннее подавать ходотайство о праве на защиту (юридическую помощь), в этом случае гаец не имеет права отклонить его.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 19:11 
Борец

FRESH63
еще лучше было бы в куче с "правом на захист" и "о переносе рассмотрения по месту жительства"
а вообще то гаец должен был четко сказать, что заявленное ходатайство он отклоняет, раз уж так. он его тупо проигнорировал, что и зафиксировано на видео...

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 19:20 
Борец

314rat, с первенцем тебя, брат.
Во первых, выставь на своём видео-записывающем устройстве правильные дату и время. Мне представляется это важным. Уж лучше вообще не иметь на видео дату и время, чем наблюдать подобные неточности. Судья вполне может отказаться смотреть это видео.
Во вторых, выкладывай сканы протокола и постановления. Будем смотреть. И дальше думать.
И в третьих, возьми себе за правило, без включённого записывающего устройства с геями никогда, никогда, никогда не разговаривать. Ты для них исключительно "жертва". Всегда.

Последний раз редактировалось alexdor 04 фев 2013, 19:29, всего редактировалось 2 раз(а).

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 19:22 
Борец

В "куче" оно конечно же вернее))) Но о ПРАВЕ НА ЗАХИСТ все как правило забывают, а это важно! Я первого гайца так и наказал через его оплошность.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 19:29 
Борец

Максим-Перепелица писал(а):
314rat
Дайте сканы протокола и постановы

и еще фото места событий желательно, а то на видео не видно где пересекаемая проезжая часть.
я бы строил тактическую схему так:
1) в 10 дневный срок иск в суд по месту жительства
2) параллельно запрос в гаевню о схеме организации дорожного движения на этом перекрестке
3) запрос в УГАИ о последствиях нарушений прав особи, що притягається до адмін відповідальності ст.268 КУПАП
4) в суде отдельным клопотанням просим приобщить ответы к материалам дела
как-то так, может упустил чего

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 19:43 
Постоялец

Чтобы всё понять, нужен протокол, а там и образец иска можно поискать.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 фев 2013, 19:47 
Борец

mellerss писал(а):
Чтобы всё понять, нужен протокол, а там и образец иска можно поискать.

так отож.
только сейчас человек три дня пить будет за первенца, а потом уже и за гаи возьмется)))
присоединяюсь к поздравлениям! пусть здоровым малыш растет!

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 05 фев 2013, 06:03 
Борец

Еще не помешает иметь документ (на сайте гаевни) про места концентрации ДТП (согласно приказа 111), сто пудово там где тебя тормознули, они стоять не должны были ....

Украинцы не Россияне, они воевать не любят, но умеют. А Россияне любят! но не умеют...

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 05 фев 2013, 15:06 
Постоялец

Всем спасибо за поздравления!
Сканы сделал но оригиналы такие бледные что ужас. Я с оригиналов толком прочитать ни чего не могу а на сканах сами посмотрите. колдовал как мог в фотожопе.
Кликабельно
Изображение
Изображение
Фото сделал но на зло, что-то с кабелем от фотика, не видит его комп, надо съездить на регистратор заснять.
Максим-Перепелица писал(а):
1) в 10 дневный срок иск в суд по месту жительства

Как поточней назвать этот иск в поиске чтоб образец найти?
FRESH63 писал(а):
действеннее подавать ходатайство о праве на защиту (юридическую помощь), в этом случае гаец не имеет права отклонить его.

Обязательно запомню! Спасибо!

alexdor писал(а):
выставь на своём видео-записывающем устройстве правильные дату и время

Ох как я уже намаялся выставлять постоянно эту дату. Просто регистратор дешевенький за 200 грн взял, вот и минусы его.

wasily_g писал(а):
Еще не помешает иметь документ (на сайте гаевни) про места концентрации ДТП (согласно приказа 111), сто пудово там где тебя тормознули, они стоять не должны были ....

Не нашел такого списка. Хотя это ни чего не меняет. Должны они там стоять или не должны, какая разница?
Хотя тоже интересный момент, так как по словам уже многих знакомых они там стоят буквально каждый день. Доят поселковый народ без передышки.

А как думаете стоит ли акцентироваться на промахе инспектора с пунктом правил и на отсутствующей подписи одного свидетеля?

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 05 фев 2013, 15:10 
Борец

314rat писал(а):

А как думаете стоит ли акцентироваться на промахе инспектора с пунктом правил и на отсутствующей подписи одного свидетеля?

а как же ;)

Цитата:
15.9. Зупинка забороняється:
ґ) на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної
проїзної частини за відсутності на них пішохідного переходу, за
винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти
бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія
розмітки або розділювальна смуга;

надо было зафиксировать положение автомобиля на видео сразу... а то так по ролику не видно ничего...

вот, как "рыба" пойдет, потом подкорректируем:
только смотрите внимательно, 466 приказ не действует уже, выбросите
Цитата:
Начальнику УДАІ УМВС України

В Миколаївській області

вул. Новозаводська, 1 “Б”

гр. ХХХХХХХ ХХХХХ ХХХХХХХХХ

ХХ.ХХ.ХХХХ р.н.

що мешкає : вул.ХХХХХ , ХХ, кв.ХХ,

м. ХХХХХХ

моб.:ХХХХХХХХ

СКАРГА.

На постанову ВЕ № ХХХХХ по справі про адміністративне правопорушення

від 18.08.2010, складену інспектором ДПС ВС УДАІ ст. сержантом міліції

ХХХХХХ Х.Х. у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.122 КупАП.

18 серпня 2010р. інспектором ДПС ВС УДАІ ст. сержантом міліції ХХХХХ ХХХХХ ХХХХХХ cкладено протокол ВЕ1 № ХХХХХ та винесено постанову ВЕ № ХХХХХ у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.122 КпАП України, щодо мене.

По суті цієї справи хочу заявити, що я є свідомим і законослухняним громадянином, не порушував ПДР та не здійснював зупинку на зупинці для маршрутного транспорту. 18 серпня 2010р., близько 19:45я рухався на власному автоДеу Ланос по пр. Леніна та здійснив зупинку приблизно в 35-40 метрах від зупинки громадського транспорту “Комсомольська”, за мною було припарковано ще 2 автомобіля,

проїзжаючий повз мене автомобіль ДПС д.н. 0062 здійснив зупинку переді мною, з нього вийшов інспектор та роздивившись навколо, підійшов до мене, нерозбірливо представився, та заявив, що я порушив ПДР здійснивши зупинку на зупинці громадського транспорту. Я не погодився тому, що мій авто було припарковано з додержанням ПДР, згідно п.15.9. Зупинка забороняється: е) ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а коли їх немає - ближче 30 м від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;тобто вимоги ПДР були мною віконані.

Вважаю, що такі претензії інспектора що до мене були висунуті саме тому, що я знаходився поруч свого авто, а інших водіїв у цей час не було в полі зору і я здався для нього “легкою здобиччю”.

Інспектор поводив себе зухвало, вимагав пройти з ним у службове авто, постійно підвищував голос, намагаючись здійснювати на мене моральний тиск, але я відмовився і сказав, що зачекаю у своєму авто, тоді він передав мої документи напарнику,

ХХХХХ Х.Х. Яким і було складено вищезгаданий протокол, та винесено постанову про притягнення мене до адміністративної відповідальності.

Хочу зауважити, що в протоколі вказано, що мною порушено п.15.9, та не вказано яку саму частину, таким чином виходить, що я зараз порушив всі 11 підпунктів, що є нонсенсом, тобто інспектор не вірно кваліфікував “порушення” ПДР, що є неприпустимим.

Доказів того, що я порушив правила зупинки, співробітником ДАІ, яким складено адмінпротокол, не наведено, ніякі вимірювання не проводились. Сам він знаходився у службовому авто, складаючи протокол, та постанову.

Хочу зауважити, що мене не було ознайомлено з правами наданими мені ст. 268 КупАП, та ст.63 Конституції України, я попросив надати мені бланк пояснень, чи окремий аркуш для написання детальних пояснень по суті справи, але мені було в цьому грубо відмовлено. Коли я мав намір здійснити запис в протоколі про те що мене не було ознайомлено з правами, протокол було вихоплено в мене з рук і інспектор розпочав волати, “...що як що я не хочу вести себе по людськи”, то він зараз зупинить двох свідків і оформить відмову від підпису. На це я заявив, що він порушує процедуру и не має права заважати давати мені пояснення в протоколі. Після довгої суперечки він всеж таки надав мені протокол на підпіс. Про ці факти мною було сповіщено за телефоном довіри 21-20-91, але ніяких мір прийнято не було, черговий не назвався і запропонував мені написати скаргу.

Також слід зауважити, що постанова про притягнення мене до адміністративної відповідальності була складена, раніше ніж було оформлено протокол, мені було відмовлено в наданні пояснень, що є грубим порушення порядку розгляду справи.

Таким чином інспектором було грубо порушено п.12.9, п 2.12 ІНСТРУКЦІЇ з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, затвердженої Н А К А ЗОММВС N 77 від 26.02.2009 .

Хочу наголосити, що інспектор ХХХХХ Х.Х. мав нагрудний знак старого зразку

ХХ ХХХ і можливо не знаходився при виконанні службових обов'язків, наступного дня про цей факт мною було дуло сповіщено за телефоном довіри 21-20-91 черговому ХХХХХ ХХХХХ ХХХХХ, який сказав, що не знає чий це номер жетону и звідки я його взяв.

Такий підхід дає підстави вважати, що співробітники ДАІ, не виконують своїх прямих службових обов'язків, та не надають водіям реальної допомоги у вирішенні спірних питань.

Таким чином ніяких доказів мого порушення надано не було, ніякі вимірювання, фото-відео зйомка на місці подій не проводилась, свідки відсутні, незважаючи на це, інспектором ДПС ВС УДАІ ст. сержантом міліції ХХХХ ХХХХХ ХХХХХ було складено адміністративний протокол і винесено постанову без достатньої доказової бази, що грубо порушує посадове розпорядження Міністерства Внутрішніх справ від 21.05.2009 № 466: а саме п.1.6.: „Виключити випадки складання відносно водіїв транспортних засобів адміністративних протоколів без доведення їхньої вини чи достатніх доказів допущення ними порушень ПДР (фото-, відеоматеріалів, показів свідків тощо)”.

При складанні протоколу мені не були роз'яснені мої права та обов'язки передбачені ст. 63 Конституції України, ст.268 КУпАП. Окрім наведеного, слід зазначити, що час від зупинки до початку розгляду справи і винесення інспектором постанови, склав згідно часу зазначеному в протоколі 5 хвилин, зрозуміло, що розгляд справи на місці, без підготовки та надання мені часу для звернення за правовою допомогою, подання документів, які характеризують особу, інших доказів по справі, - не тільки порушує мої права, передбачені ст.268 КУпАП, але й призводить до того, що при винесенні постанови не з'ясовано: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, а також з'ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, відповідно до ст.280 КУпАП. За таких умов мої права при такому розгляді справи грубо порушено.

Ст. 62.ч3. Конституції України говорить, що обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. В данному ж випадку, докази скоєння адміністративного порушення зовсім відсутні.

З огляду на викладене вважаю, що дії інспектора ДПС ВС УДАІ ст. сержанта міліції ХХХХХ ХХХХХ ХХХХХ були незаконними.

За таких умов у моїх діях немає складу правопорушення, у якому мене визнано винним зазначеною постановою.

На підставі викладеного, керуючись стст.287, 288 КпАП України,

ПРОШУ:

1. Провести ретельне службове розслідування за фактом порушення моїх прав
працівниками ДАІ.

2. Оскаржувану постанову ВЕ ХХХХХ та протокол ВЕ1№ ХХХХХ скасувати, а

справу про адміністративне правопорушення щодо мене закрити, за відсутністю у моїх діях складу такого правопорушення.

3. За результатами перевірки надати мені письмову відповідь у передбачені законом строки.

ДОДАТКИ

1.Копія постанови по справі про адміністративне правопорушення

2. Копія протоколу по справі про адміністративне правопорушення

19 серпня 2010р.

________________________ Х.Х. ХХХХХХХ

(Підпис)

Розпорядження Міністерства Внутрішніх справ від 21.05.2009 № 466 на цей час скасовано.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 05 фев 2013, 20:21 
Постоялец

Да нет, ну какая может быть польза от "скаргы" начальству - они же друг друга покрывают на рас два. :o
Пока будешь ждать реакции начальства - пройдет срок подачи иска. Так можно всё загубить.
Пиши сразу иск.
Скидываю 3 образца, не совсем по твоей ситуации, но выбирай нужные ссылки на НПА и подставляй под себя.
В протоколе ничего не могу разобрать. Ну да ладно - ты же в курсе что и как было.
Компануй и скидывай - посмотрим, подправим. ;)
Сообщение, не относящиеся к теме
Скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 122 КУпАП (порушення правил зупинки 1)

Адміністративна позовна заява

про про визнання дій інспектора ДПС відділення ДАІ незаконними та скасування постанови серія ___ № ______ від ________ р. в справі про адміністративне правопорушення

Статтею 19 (ч.2) КАС встановлено, що адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, які стосуються інтересів конкретної особи, вирішуються адміністративними судами за місцем проживання (перебування, знаходження) позивача. Стаття 18 КАС вказує, що місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні, зокрема, усі адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності.

Статтею 288 КУпАП передбачено, що особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита.

«___» _________ 2012 року, постановою серія __ № _______ у справі про адміністративне правопорушення, інспектором ДАІ ПІБ, було накладено на мене адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі _____ грн. за зупинку мого транспортного засобу _______ д/н _______, в зоні дії дорожнього знаку 3.34 «Зупинку заборонено».

Я не погоджуюсь з даною постановою, вважаю її такою, що складена безпідставно та необґрунтовано, а тому вона підлягає скасуванню з наступних підстав.

Підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності є наявність складу правопорушення. Відповідно до ст. 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративним правопорушенням (проступком) визначається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність.

Одна із складових частин адміністративного правопорушення, а саме суб’єктивна сторона характеризується наявністю вини особи, що вчинила порушення.

Мої дії відповідач кваліфікував як правопорушення за ч. 1 ст. 122 КУпАП, однак відсутній склад даного правопорушення, оскільки відсутня його суб’єктивна сторона.

Винних дій я не вчиняв, оскільки це була вимушена зупинка з невідомих мені причин двигун автомобіля вимкнувся і відповідно він зупинився. Всі мої спроби завести двигун були марними, тому для уникнення аварійної ситуації на дорозі я прийняв рішення здійснити вимушену зупинку на боковій частині (моє авто ще до цього рухалось накатом), щоб не заважати руху транспорту.

Транспортний засіб зупинився, я відповідно до вимог Правил дорожнього руху увімкнув аварійну сигналізацію. Саме в цей момент працівник автоінспекції підійшов до мене та вказав, що я вчинив адміністративне правопорушення. Мої усні зауваження, що це була зупинка з незалежних від мене причин інспектор ПІБ проігнорував та склав протокол серія ___ № ____ та виніс постанову про адміністративне правопорушення серія ___ № _______.

Враховуючи викладене, в моїх діях відсутня суб’єктивна сторона (вина) адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1. ст. 122 КУпАП.

В момент вимушеної зупинки, зі мною в машині перебував пасажир ПІБ, який може підтвердити той факт, що зупинка відбулася у звязку із поломкою автомобіля та що була ввімкнена аварійна сигналізація.

Згідно оскаржуваної постанови мною нібито порушено вимоги дорожнього знаку 3.34 Додатку 1 до ПДР України. Однак при винесенні даної постанови інспектор ДАІ просто зобовязаний був врахувати положення пунктів 9.9 «а» та 15.14 ПДР України, де передбачається можливість вимушеної зупинки, що не є порушенням ПДР. Пункт 15.14 ПДР України зобовязує водія у разі вимушеної зупинки в місці, де зупинку заборонено, вжити всіх заходів, щоб прибрати транспортний засіб, а за неможливості це зробити — діяти згідно з вимогами пунктів 9.9-9.11 ПДР. Пункт 9.9. ПДР України вказує, що аварійна світлова сигналізація повинна бути ввімкнена, зокрема, у разі вимушеної зупинки на дорозі. У моєму випадку було здійснено вимушену зупинку і це не слід розцінювати, як порушення ПДР та кваліфікувати діяння як адміністративне правопорушення.

Згідно статті 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю, зокрема в разі відсутності складу адмінправопорушення. Дану норму інспектор необгрунтовано не застосував, хоча в силу займаної посади, знав що не має права відкривати провадження в тауих випадках. А отже відповідач зробив це умисно.

Вищенаведене свідчить, що мною не було вчинено адміністративного правопорушення та незаконно притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 КУпАП.

Прошу особливу увагу звернути суд на норму, встановлену ч. 2 статті 71 КАС, відповідно до якої в адміністративних справах про протиправність рішень суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

З даної норми, випливає, що постанова, яка оскаржена в судовому порядку, де інспектор-відповідач не з’явився до суду, жодним чином не повідомив суд, що заперечує проти позову, не довів правомірність свого рішення, має бути скасована як така, що визнається відповідачем.

Кодексом адміністративного судочинства встановлено, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів (ст. 99 КАС).

Враховуючи викладене, керуючись п.п. 9.9, 15.14 ПДР України, ст.ст. 287-289, 291-293 КУпАП, ст.ст. 6, 71, 99, 104-107 КАС України, ПРОШУ:

Скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 122 КУпАП (порушення правил зупинки 2)

ПОЗОВНА ЗАЯВА

про скасування постанови серії __ №_______ про адміністративне правопорушення

від «____»_____________ 2012 року

«_____» ___________2012 року, постановою серії___ № _____ по справі про адміністративне правопорушення, інспектором ДПС ДАІ прапорщиком міліції ____________, було накладено на мене, адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 280 (двісті вісімдесят) грн., за зупинку автомобілем марки ______ д.н.з. _______, власником якого я являюсь, в зоні дії дорожнього знаку 3.34 д.1 «Зупинку заборонено».

З вищевикладеною постановою не погоджуюсь, вважаю її незаконною, необґрунтованою та такою, що підлягає скасуванню з наступних підстав.

Основним для вирішення справи про притягнення особи до адміністративної відповідальності є встановлення складу правопорушення. Відповідно до ст.9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визначається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність. Діяння повинне бути винним, а саме суб’єктивна сторона складу адміністративного правопорушення характеризується умислом або з необережності. Адміністративне правопорушення визначається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачала її шкідливі наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків. Адміністративне правопорушення визначається вчиненим з необережності, коли особа, яка його вчинила, передбачала можливість настання шкідливих наслідків своєї дії чи бездіяльності, але легковажно розраховувала на їх відвернення або не передбачала можливості настання таких наслідків, хоч повинна і могла їх передбачити.

У моїх діях, які кваліфікуються за ч.1ст.122 КУпАП відсутній склад правопорушення, адже відсутня суб’єктивна сторона вищевказаного складу адміністративного правопорушення. Винних дій я не вчиняла, оскільки це була вимушена зупинка з невідомих мені причин машина зупинилась і я не мала можливості її завести тому для уникнення аварійної ситуації на дорозі та для нормальної можливості руху транспорту на даному участку дороги, мною вчинено вимушену зупинку на боковій частині, щоб не заважати руху транспорту. Машина зупинилася та був заблокований центральний замок, я включила аварійну світлову сигналізацію та поїхав на станцію технічного обслуговування для того, щоб привезти спеціаліста. В час моєї відсутності, працівники автоінспекції порахували мою аварійну зупинку за адміністративне правопорушення та наклали адміністративне стягнення.

Таким чином, в моїх діях відсутня суб’єктивна сторона (умисел або необережність) складу правопорушення передбаченого ч.1.ст122 КУпАП.

В момент моєї вимушеної зупинки, зі мною в машині перебував мій чоловік ___________ та його товариш _________________, які можуть підтвердити той факт, що зупинка була вимушена і що була ввімкнена аварійна світлова сигналізація.

Взагалі вчинене мною діяння не підпадає під кваліфікацію адміністративного правопорушення передбаченого диспозицією ч.1 ст.122 КУпАП.

Згідно оскаржуваної постанови мною нібито порушено п. 3,34 д.1 ПДР України, хоча при винесенні даної постанови інспектор ДАІ не врахував інших положень ПДР України, а саме пп. 9.9 «а» та 15.14, де вказується про можливість вимушеної зупинки, що не є порушенням ПДР, а саме:
Пункт 9.9. ПДР України: «аварійна світлова сигналізація повинна бути ввімкнена: у разі вимушеної зупинки на дороз»і; Пункт 15.14 ПДР України: «у разі вимушеної зупинки в місці, де зупинку заборонено, водій повинен вжити всіх заходів, щоб прибрати транспортний засіб, а за неможливості це зробити — діяти згідно з вимогами пунктів 9.9-9.11 цих Правил».

У моєму випадку було здійснено вимушену зупинку і це не слід розцінювати, як порушення ПДР та кваліфікувати діяння як адміністративне правопорушення.

Крім того слід врахувати те, що працівниками ДАІ було порушено також вимоги(правила) встановлені КУпАП. Було порушено вимоги статті 247 КУпАП, а саме працівники ДАІ не застосували даної статті і незаконно притягнули мене до адміністративної відповідальності, а навпаки інспектор зобов’язаний був закрити провадження, оскільки відсутній склад адміністративного правопорушення.

У відповідності до ст.254 КУпАП про вчинення адміністративного правопорушення складається протокол та ст.256 КУпАП передбачено, що протокол підписується особою, яка вчинила правопорушення, тобто це свідчить про те, що я зобов’язана була підписати протокол та відповідно мала право дати свої зауваження, але протокол я по сьогоднішній день не бачила та взагалі невідомо чи від був складений і фактично я не мала змоги дати свої зауваження до протоколу. Таким чином працівником ДАІ було порушено ст.ст.254, 256 КУпАП.

Отже, вищенаведене свідчить, що мною не було вчинено адміністративного правопорушення та мене незаконно притягнули до адміністративної відповідальності.

Згідно Ст.7 КУпАП ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв’язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом. Але у моєму випадку не можна взагалі говорити про законість застосування адміністративного стягнення, адже постанова винесена без моєї участі у справі. Свідчення цього відсутність підпису на постанові в графі «підпис особи відносно якої винесено постанову».

При цьому порушено вимоги ч. 1 ст. 268 КУпАП, згідно з якою справа про адміністративне правопорушення розглядається у присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Внаслідок порушення зазначеної норми я була позбавлена можливості дати по справі особисті пояснення, заявити клопотання про допит свідків та про витребування доказів, у зв’язку з чим оскаржену постанову не можна вважати законною.

Відповідно до ст. 287 КУпАП постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено особою, щодо якої її винесено.

Відповідно до ст. 288 КУпАП постанову може бути оскаржено в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку визначеному КАС України, з особливостями встановленими КУпАП.

Особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати держмита.

Відповідно до ст. 289 КУпАП скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Оскаржувану постанову я отримала лише _______ цього року, а тому не мала повних десять днів, відведених Законом, для оскарження даної постанови а від так вважаю, що мною з поважних причин пропущено строк на подання позову який я прошу суд поновити.

Враховуючи викладене, керуючись п.п. 9.9, 15.14 ПДР України, ст.ст. 287-289, 291-293 КУпАП, ст.ст. 6, 74, 104-106, 107 КАС України, ПРОШУ:

Скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 122 КУпАП (порушення правил зупинки)

Адміністративна позовна заява

про скасування постанови серія _____ № ________ від «__»_____ 2012 р.
в справі про адміністративне правопорушення

Стаття 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає право особи оскаржити до районного суду постанову органів державної влади та посадових осіб, до яких належать і органи ДАІ та їх посадові особи, в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства Україги (далі –КАС). Статтею 19 (ч.2) КАС встановлено, що адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, які стосуються інтересів конкретної особи, вирішуються адміністративними судами за місцем проживання (перебування, знаходження) позивача. Стаття 18 КАС вказує, що місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні, зокрема, усі адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності

Статтею 288 КУпАП передбачено, що особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита.

Щодо мене, «___»______2012 р. ПІБ, була винесена постанова ____ № __________ про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 122 КУпАП – порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки.

Проте дана постанова винесена щодо мене без достатніх правових підстав, оскільки я порушив Правила дорожнього руху з незалежних від мене обстави.

У тексті протоколі про адміністративне правопорушення зазначено, що я, ПІБ, _______ р. о __ год. __ хв. в м. _________ по вул. _________, ____ керував автомобілем ______ д/н _____________, та здійснив зупинку свого транспортного засобу на перехресті вул. ____________ та вул. ____________.

Дане порушення являється таким, що вчинене в стані крайньої необхідності, а тому не може бути кваліфіковане як правопорушення.

В протоколі, який склав інспектор, я пояснив, що на автомобілі, яким я керував стався прокол колеса і саме з цієї причини я зупинився, оскільки продовжувати рух далі було б небезпечно як для мене особисто, так і для пішоходів та для інших автомобілів на автодорозі. Тобто в даному випадку наявна була загроза життю та здоров’ю осіб, а також загроза пошкодження власності (автомобіля ___ д/н _____________, та інших автомобілів на дорозі). Керуючи автомобілем в м. _______ я відчув його неконтрольованість. Оскільки спочатку мені не було відомо яка саме технічна несправність автомобіля виникла і подальший рух автомобіля міг викликати його перекидання на бік, тому я прийняв рішення негайно зупинитися для визначення несправності. Я вважаю, що прийняв вірне рішення і відвернув загрозу пошкодженню власності, загрозу своєму здоров’ю та життю, здоров’ю та життю інших учасників дорожнього руху.

Відповідно до статті 18 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) не є адміністративним правопорушенням дія, яка хоч і передбачена цим Кодексом або іншими законами, що встановлюють відповідальність за адміністративні правопорушення, але вчинена в стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, яка загрожує державному або громадському порядку, власності, правам і свободам громадян, установленому порядку управління, якщо ця небезпека за даних обставин не могла бути усунута іншими засобами і якщо заподіяна шкода є менш значною, ніж відвернена шкода.

Стаття 17 КУпАП: особа, яка діяла в стані крайньої необхідності, необхідної оборони або яка була в стані неосудності, не підлягає адміністративній відповідальності.

Стаття 247 КУпАП визначає обставини, що виключають провадження в справі про адміністративне правопорушення. Так, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за таких обставин:

1) відсутність події і складу адміністративного правопорушення;

2) недосягнення особою на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку;

3) неосудність особи, яка вчинила протиправну дію чи бездіяльність;

4) вчинення дії особою в стані крайньої необхідності або необхідної оборони тощо.

Інспектор через некомпетентність або ж умисно все ж таки склав протокол про адмінпорушення та виніс на її підставі постанову ____ № _________ про адміністративне правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

З даної норми, випливає, що постанова, яка оскаржена в судовому порядку, де інспектор-відповідач не з’явився до суду, жодним чином не повідомив суд, що заперечує проти позову, не довів правомірність свого рішення, має бути скасована як така, що визнається відповідачем.

Кодексом адміністративного судочинства встановлено, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів (ст. 99 КАС). Ч. 3 статті 99 КАС встановлено, що для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Кодексом України про адміністративні правопорушення не встановлено інших строків для звернення до адміністративного суду з адміністративною позовною заявою щодо захисту своїх прав. Тому має застосовуватись строк відповідно до ч. 2 ст. 99 КАС України, оскільки я звертаюсь до адміністративного суду саме з адміністративною позовною заявою, а не скаргою.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 17, 18, 247, 287, 288, КУпАП, ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства, ПРОШУ:

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  

Часовой пояс: UTC + 2 часа