До ….районного суду
Позивач………………
Відповідач……………пишеш того що виніс постанову Адресу районної гайовні….
Адміністративний позов Звільнено від сплати судового збору відповідно до ст 288 КУпап України. Цей позов підлягає розгляду в судах на підставі ст 288 ч 3 КУпап України ,яка прямо передбачає право особи оскаржити до районного –прирівняного до нього суду постанову органів державної влади та посадових осіб,до яких належать і органи Даї ,та їх посадові особи. Постановою серії….інспектора ДАЇ …..НА МЕНЕ БУЛО НАКЛАДЕНО АДМІНІСТРАТИВНЕ СТЯГНЕННЯ У ВИГЛЯДІ ШТРАФУ В РОЗМІРІ 510 ГРН ЗА АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ,ПЕРЕДБАЧЕНЕ Ч 2 СТ 122 КУпап України. Постанова серії ….від….2012 року ухвалена на підставі протоколу серії…від…складеного інспектором……пишеш того хто складав протокол..про вчинення правопорушення ,передбаченого ч 2 ст 122 КУпап України,а саме порушення правил проїзду перехресть ,передбачених пунктом 16.6 Правил дорожнього руху. Вважаю,що постанова серії…від….про накладення штрафу в сумі 510 грн за правопорушення передбачене ч 2 ст 122 КУпап України ухвалена-незаконно,необгрунтовано,та підлягає скасуванню з наведених нижче підстав. …..2012 року я керуючи автомобілем…державний номерний знак…на перехресті….здійснював маневр повороту з вул.. на вул….після завершення маневру був зупинений працівником ДАЇ….якоби за порушення вимог пункту 16.6 Правил дорожнього руху.
Між ти вимога п 16.6 Правил дорожнього руху,зобовязує водія –повертаючи-ліворуч,розвертаючись при зеленому сигналі основного світлофору,водій нерейкового транспортного засобу.зобовязаний дати дорогу,трамваю попутного напрямку,а також транспортним засобам.що рухаються у зустрічному нарямку або повертають праворуч.
Я пояснив,що здійснював маневр повороту на зелений сигнал світлофору,та не перешкоджав іншим учасникам дорожнього руху,водієві ВАЗ 2115 ,ЩО ВКАЗАНИЙ У ПРОТОКОЛІ – я надав дорогу,не створював аварійної ситуації,та не завдав матеріальних збитків. Враховуючи визначення перешкоди та небезпеки для руху,а дані у п.110 ПДР –ДАТИ ДОРОГУ-вимога до учасників дорожнього руху не продовжувати та не відновлювати рух.не здійснювати будь яких маневрів-за винятком звільнити займану смугу-якщо це може примусити інших учасників дорожнього руху .які мають перевагу-змінити напрямок руху,або швидкість-слід вважати,що у даному випадку ніякої небезпеки для інших учасників дорожнього руху не створювалося,швидкість та напрямок руху вони не змінювали. Все це я намагався пояснити інспектору …,також запропонував надати докази,скоєння мною правопорушення-фото-відео фіксацію,пояснення водія автомобіля ВАЗ2115,на що інспектор…відповів,що має відеозапис на власну відеокамеру. При складанні протоколу,розгляд справи про інкриміноване мені правопорушення було призначено на 21.01.2012 року..за адресою.
Найважливішим джерелом доказів у справах про адміністративне правопорушення є протокол про здійснення адміністративного правопорушення. Ця норма закріплена ст. 254 КУАП України. Протокол - це офіційний документ, відповідним чином оформлений уповноваженою особою Слід зазначити на те,що протокол серії….від….не відповідає вимогам ст 256 КУпап України-оскільки в ньому немає даних свідків,чи потерпілих-запис працівником ДАЇ ЛИШЕ МАРКИ автомобіля ВАЗ 2115,в графі-про суть скоєного правопрушення,БЕЗ ВКАЗАННЯ АДРЕСИ водія який ним керував, та номерного знаку автомобілю,є грубим порушенням,вимог ст 256 Куап. Відповідно до ст 268 Купап України –має право знайомитися з матеріалами справи,давати пояснення,подавати докази,та бути присутнім при розгляді спарви. При розгляді спправи…2012 року моє право на особисту присутність посадовою особою…проігноровано,тим самим порушено моє право на участь при розгляді справи. Відповідно до статті 251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Для захисту своїх прав, я звернувся до Даї з проханням надати відеозапис інкримінованого мені правопорушення,серійний номер відеокамери,на яку проводилася зйомка. Увідповіді від…за підписом….немає нагадування про серійний номер відеокамери,про допуск посадових осіб,для користування даним приладом. У Протоколі зазначено, що до протоколу додається відео але його використання як доказу незаконно. Прилад, яким проводився нагляд за дорожнім рухом з метою фіксації порушень ПДР був звичайною відеокамерою, та не є автоматичним засобом фото- чи відеофіксації, оскільки він знаходиться у співробітника ДАІ, керується ним безпосередньо (визначаються ті параметри, які фіксуються приладом, зокрема об’єкт зйомки, її режими, кут огляду приладу, тощо.) Порядок застосування спеціальних контрольно-вимірювальних приладів визначається статтею 11 ЗУ «Про міліцію» та Інструкцією діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України, затвердженої наказом МВС України № 111 від 27 березня 2009, відповідно до якої до роботи зі спеціальними технічними засобами допускаються працівники, які вивчили інструкції з їх експлуатації та склали заліки з правил їх застосування. Працівники, які не склали заліків, до роботи з такими засобами не допускаються, забороняється застосування засобів вимірювання, які не пройшли метрологічної повірки або мають свідоцтво про таку повірку, термін дії якого минув (п. 13.2); Використання під час несення служби спеціальних технічних засобів, не передбачених табельною належністю підрозділу, забороняється (п.13.4). Однак, при складенні Протоколу та винесенні Постанови Відповідачем не було встановлено та доведено правомірність застосування останнім технічного приладу, наявність сертифікату, метрологічної повірки технічного приладу, що являється грубим порушенням процесуального права, та ще раз підтверджує той факт, що Постанову винесено без дослідження фактичних доказів. Також згідно з наказом МВС України №33 від 01 березня 2010 р. відеокамера не входить до «ПЕРЕЛІКУ технічних засобів, що використовуються в підрозділах Державтоінспекції МВС для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху» котрий є додатком цього наказу. Про що також є постанова Вищого Адміністративного Суду України від 02.09.2010р. К-16031/10
Відповідно до ч 1 ст 9 КУПАП України адміністративним правопорушенням є протиправна.винна –умисна чи необережна дія чи бездіяльність,яка посягає на громадський порядок,власність і свободи громадян,на встановлений порядок управління,і за яку Законом передбачено адміністративну відповідальність. Я не мав наміру порушувати Правила дорожнього руху,але інспектор Даї xxx xxx xxx,вбачаючи абстракте порушення ПДР -сприйняв його як реальне. Враховуючи вище викладене, вважаю: що вимоги п16.6 .Правил Дорожнього Руху України не порушував, законих доказів протилежного та свідків немає, а Постанову № ……..р. вважаю неправомірною, необґрунтованою та прийнятою за умови неповного з’ясування матеріалів справи які мають істотне значення для її вирішення по суті, а отже такою, що підлягає скасуванню. До того ж, слід вказати, що відповідно до ст.71 ч.2 КАС України, обов’язок доказування правомірності своїх дій в даному випадку покладено на Відповідача.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 6, 18,19, КАСУ, ст.ст. 251, 256, 269, 280, 287, 288, 289 КУпАП, р.16 постанови КМУ «Про правила дорожнього руху»,
ПРОШУ: 1. Постанову по справі про адміністративне правопорушення………….2011р., винесену відповідачем стосовно мене – скасувати, а справу закрити на підставі вищевикладеного.
2. Від сплати судового збору (державного мита) на підставі ст.288ч.5 КУпАП звільнити. (ст. 288ч.5 «Особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита»).
Додатки: 1. Копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення ВН1 № 380197 від 4.05.2011 року– 2 прим.;
2. Копія постанови про притягнення до адміністративної відповідальності ВН1 № 065326 від «4» травня 2011р. – 2 прим.;
3. Копії адміністративного позову та доданих матеріалів у відповідності до кількості відповідачів у справі.
4.Відповідь за підписом ...інспектора Даї....від-1 пимірник.
_________________ ДАЙвінг(Гайвінг)-вид інтелектуально –фізичного спорту;боротьба- основною ціллю якої є відстоювання прав і свобод громадян,які порушуються неродовими, та корумпованими працівниками Державтоінспекції .
|