Всем привет!
Хочу написать некоторые новости по моему делу.
Благодаря _Skamar_ мною был подан иск в окружной суд сл. содержания:
Цитата:
Київський окружний адміністративний суд
(Київська область)
01133
м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26
Позивач:
Иванов Иван Иваныч
ххххх
Київська обл., хххххххххххххххх
Тел: ххххххх
Відповідач1:
Відділ державної виконавчої служби
Бучанського міського управління юстиції
08292
м. Буча, вул. Енергетиків, 1-а
Відповідач 2:
Управління ДАI ГУ МВС України в Київській області
03153
м. Київ, вул. Ф.Ернста, 3,
АДМІНІСТРАТИВНА ПОЗОВНА ЗАЯВА
(про визнання незаконним направлення постанови в справі про адміністративне правопорушення серія АТ1 № 022817 від 31.01.2012 р. на примусове виконання до виконавчої служби та скасуванню Постанови про відкриття виконавчого провадження серія: ВП № 31447713 від 28.02.2012 р.)
Цей позов підлягає розгляду у судах на підставі:
- ч.2 ст. 17 КАСУ:
“Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема:
1) спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності;”
- ч. 3 ст. 18 КАСУ:
“Справи щодо оскарження дій або бездіяльності посадових чи службових осіб місцевих органів виконавчої влади розглядаються і вирішуються місцевим загальним судом як адміністративним судом або окружним адміністративним судом за вибором позивача.”
- ст.24 ЗУ “Про виконавче провадження”:
“Постанова про відкриття виконавчого провадження може бути оскаржена сторонами у десятиденний строк у порядку, встановленому цим Законом.”,
- ст.. 82 ЗУ “Про виконавче провадження”:
“1. Рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби можуть бути оскаржені стягувачем та іншими учасниками виконавчого провадження (крім боржника) до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня чи до суду.
2. Боржник має право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби виключно в судовому порядку.”
27.03.2012 р. я з’явився до Відділу державної виконавчої служби Бучанського міського управління юстиції (далі по тексту - ВДВС) за викликом державного виконавця, де мені було повідомлено, що відносно мене відкрите виконавче провадження по стягненню штрафу в сумі 510 грн., відповідно до Постанови ДАІ серія АТ1 №022817 від 31.01.2012 р. в справі про адміністративне правопорушення (далі по тексту – Постанова ДАІ) та вручили копію Постанови серія ВП №31447713 від 28.02.2012 р. про відкриття виконавчого провадження (далі по тексту – Постанова ВДВС).
Як випливає з Постанови ДАІ, мене було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 255 грн., за порушення швидкісного режиму в с. Нижнів 31.01.2012 р. о 12 год. 12 хв. Дійсно, приблизно у вказаний час я був зупинений в с. Нижнів працівником ДАІ, який відрекомендувався ІДПС Тлумацького ВДАІ мол. с-нт міліції Демко Ярослав Іванович, звинуватив мене в порушенні швидкісного режиму та склав відносно мене протокол про адміністративне правопорушення серія АТ1 №173978 від 31.01.2012 р. Я повідомив Демко Я.І., що швидкість не перевищував, правила не порушував і в той же час не розуміюсь на юридичних тонкощах, тому мені необхідний час для консультації з фахівцем в області права та на збір доказів своєї невинуватості та захисту своїх прав. В зв’язку з чим, керуючись ст.ст. 268, 276 КУпАП я заявив клопотання про перенесення розгляду справи про адміністративне правопорушення за місцем проживання. ІДПС Демко Я.І. повідомив, що в такому випадку, справу про адміністративне правопорушення буде розглянуто у ВДАІ м. Ірпінь(при Управлінні ДАІ ГУ МВС України в Київській області), куди мене викличуть для розгляду справи, про що він зробив запис в Протоколі, віддав його копію та відпустив. Хочу окремо зауважити – при мені ІДПС Постанови про адміністративне правопорушення не складав, справи не розглядав, копії постанови мені не вручав, натомість повідомив, що мене викличуть у ВДАІ м. Ірпінь. З того дня ані з Ірпінського ВДАІ, ані з Тлумацького ВДАІ, ані будь-якого іншого ВДАІ, виклик для розгляду справи про адміністративне правопорушення до мене не надходив, копію Постанови про адміністративне правопорушення мені не надсилалось. Про існування такої постанови я дізнався, коли з’явився до ВДВС.
Таким чином ІДПС Демко Я.І.
• розглянув справу без моєї присутності, хоча мною було заявлено клопотання про перенесення розгляду справи;
• після винесення Постанови, її копія не була вручена мені особисто, про що свідчить відсутність мого підпису в графі Постанови “примірник постанови отримав (дата отримання постанови та підпис порушника)”;
• копія постанови також не була надіслана мені поштою рекомендованим листом, про що свідчить довідка, отримана мною у місцевому поштовому відділенні (в додатках).
Своїми діями ІДПС Демко Я.І. не тільки грубо порушив КУпАП, Інструкцію з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього затвердженої Наказом МВС №77 від 26.02.2009, а й позбавив мене можливості захищати свої права при розгляді справи, надати докази своєї невинуватості і вчасно оскаржити Постанову.
Постанова ДАІ, винесена ІДПС Демко Я.І. була направлена до Ірпінського ВДАІ. Натомість, Ірпінське ВДАІ, не переконавшись у тому, що я ознайомлений с Постановою надіслало її для примусового виконання до ВДВС.
Відповідно до ст. 307 КУпАП:
„Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування такої постанови – не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення.”
Та, відповідно до ст. 308 КУпАП:
„У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.”
Таким чином, КУпАП чітко визначає, що Постанова про адміністративне правопорушення направляється на примусове виконання до ДВС, якщо штраф не був сплачений порушником у п’ятнадцятиденний термін з дня вручення йому Постанови про накладення штрафу.
Проте, як я зазначав вище, Постанова про накладення штрафу не була мені вручена ані особисто, ані надіслана поштою.
Таким чином, на момент відправлення Постанови ВДАІ до ВДВС для примусового виконання, не тільки не сплинув п’ятнадцятиденний термін визначений ч.1 ст. 307 КУпАП, а фактично і не починався і тому у ВДАІ, відповідно до ст. 308 КУпАП, не було законних підстав надсилати Постанову ВДАІ до ВДВС для примусового виконання, а в державного виконавця не було підстав відкривати виконавче провадження стосовно мене.
Відповідно до ч. 1 ст.25 ЗУ “Про виконавче провадження”:
“Державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби.”
Відповідно до ч. 1 ст. 26 ЗУ “Про виконавче провадження”:
“ Державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження у разі:
3) якщо рішення, на підставі якого видано виконавчий документ, не набрало законної (юридичної) сили, крім випадків, коли воно у встановленому законом порядку допущено до негайного виконання;
6) невідповідності виконавчого документа вимогам, передбаченим статтею 18 цього Закону;”
У ст. 18 ЗУ “Про виконавче провадження”, крім іншого зазначається:
“1. У виконавчому документі зазначаються:
5) дата набрання законної (юридичної) сили рішенням;
6) строк пред'явлення виконавчого документа до виконання.
3. Виконавчий документ повинен бути підписаний уповноваженою посадовою особою із зазначенням її прізвища та ініціалів і скріплений печаткою.”
Як видно з копії Постанови ВДАІ, наданій мені у ВДВС, виконавчий документ не відповідає вимогам ст. 18 ЗУ “Про виконавче провадження”, а саме:
- відсутня дата набрання законної (юридичної) сили;
- відсутній строк пред’явлення виконавчого документу до виконання;
- виконавчий документ не скріплений печаткою
Фактично, за таких обставин Постанова ДАІ, надіслана до ВДВС, не може вважатись виконавчим документом і державний виконавець повинен був відмовити у відкритті виконавчого провадження.
Незважаючи на це, державний виконавець відкрив провадження 28.02.2012 р., надав мені час на добровільну сплату штрафу до 05.03.2012 р., проте не надіслав у встановлений законом строк мені копію Постанови про відкриття провадження. Отримати її мені здалось лише 27.03.2012 р., з’явившись до ВДВС.
Відповідно до ч.5 ст. 25 ЗУ “Про виконавче провадження”:
“Копії постанови про відкриття виконавчого провадження надсилаються не пізніше наступного робочого дня стягувачу та боржникові.”
Відповідно до ч. 1 ст. 31 ЗУ “Про виконавче провадження”:
“Копії постанов державного виконавця та інші документи виконавчого провадження (далі - документи виконавчого провадження), що державний виконавець зобов'язаний довести до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам із супровідними листами простою кореспонденцією, крім постанов про відкриття виконавчого провадження або відмову у відкритті виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу відповідно до статті 47 цього Закону, що надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Боржник вважається повідомленим про відкриття виконавчого провадження, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі. ”
Таке відношення до обов’язків суб’єкта владних повноважень з боку державного виконавця ВДВС є неприпустимими, але закономірними, адже навіть Постанова про відкриття виконавчого провадження містить численні грубі порушення. Так, державний виконавець вказує: “Мною, начальником відділу Прозоровим Русланом Вячеслововичем відділу державної виконавчої служби Бучанського міського управління юстиції…”, хоча підписана Постанова державним виконавцем Тимощук О.В., отже лишається загадкою хто склав Постанову, хто відкрив провадження, хто відповідає за вчинення процесуальних дій та хто веде дану справу. Крім того, в графі: “Документ вступив у законну силу (набрав чинності):” стоїть незрозумілий запис: “01.12.2011 31.01.2012 р.”. Остання дата не може бути датою набрання чинності, адже нижче по тексту вказується, що документ виданий 31.01.2012 р.
Отже, суб’єкти виконавчої влади в особі працівників УДАІ ГУ МВС України в Київської області та державних виконавців Відділу державної виконавчої служби Бучанського міського управління юстиції, своїми діями позбавили мене права бути присутнім при розгляді справи про адміністративне правопорушення, захищати себе, оскаржити винесену Постанову в справі про адміністративне правопорушення, незаконно звернули її до примусового виконання, незаконно відкрили щодо мене виконавче провадження та навіть позбавили мене права добровільно сплатити незаконний штраф у встановлений термін, чим грубо порушили мої громадянські права, вимоги чинного законодавства та відомчих інструкцій і наказів.
На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 18, 25, 26, 31 ЗУ «Про виконавче провадження», ст.ст. 307, 308 КУпАП,
ПРОШУ:
1. Визнати протиправною бездіяльність працівників УДАІ ГУ МВС України в Київській області щодо не надсилання мені копії Постанови в справі про адміністративне правопорушення;
2. Визнати незаконним направлення постанови в справі про адміністративне правопорушення серія АТ1 № 022817 від 31.01.2012 р. на примусове виконання до відділу державної виконавчої служби;
3. Скасувати постанову ВДВС серія: ВП № 31447713 від 28.02.2012 про відкриття виконавчого провадження;
4. Виконавче провадження щодо мене закрити.
ДОДАТКИ:
1. Копія постанови ВДВС серія: ВП № 31447713 від 28.02.2012 про відкриття виконавчого провадження;
2. Копія постанови в справі про адміністративне правопорушення серія: АТ1 № 022817 від 31.01.2012 р.
3. Квитанція про сплату держмита.
4. Копія протоколу про адміністративне правопорушення, серія АТ1 № 173978 від 31.01.2012 р.
5. Копія паспорту громадянина ххххх
Дата ПІДПИС ПІБ
12.04 было заседание и суд удовлетворил только одно требование: отменил постановление ГИС. Я рад, это моя 1-я победа.По рекомендации _Skamar_ сл. шагом будет обжалование постановление ГАИ.
Есть небольшая проблема. Сроки обжалования уже давно истекли.
О постановлении ГАИ я узнал только 21.03, когда пришел в ГИС, тогда и скопировал его.
Моим промахом было то, что я указал в иске, что прилагаю копию постановления ГАИ. _Skamar_ же мне советовал об этом умалчивать и забрать копию постановления ГАИ через инф. запрос к ГИС, что собственно и было сделано.
12.04 я получил ответ от ГИС, в ответе прилагалось копия постановление ГАИ.
Датируется ответ на инф. запрос 05.04.
Теперь мне нужно как-то обосновать продление срока обжалования.
Прошу помощи с этим обоснованиемОтветчиками теперь будет 2 ВДАИ:
1) УГАИ в Киевской обл.
2) УГАИ в И.Ф. обл.
В резолюционной части я предполагаю написать следующее:
1) прошу поновити срок оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення
2)Визнати незаконним направлення працівниками УДАІ ГУ МВС України в Київські обл. постанови в справі про адміністративне правопорушення серія АТ1 № 022817 від 31.01.2012 р. на примусове виконання до відділу державної виконавчої служби;
3)Визнати незаконним винесення постанови і про адміністративне правопорушення серія АТ1 № 022817 від 31.01.2012 р. ИДПС Демко.Я,И
4)Визнати протиправною бездіяльність працівників УДАІ ГУ МВС України в И.Ф. області щодо не надсилання мені копії Постанови в справі про адміністративне
правопорушення;
5)скасувати постанову в справі про адміністративне правопорушення серія АТ1 № 022817 від 31.01.2012 р.
Далее хотел бы узнать нужно ли платить судовой сбор?_Skamar_ мне сказал, что не нужно, но когда я подавал иск на отмену пост. ГАИ год назад я платил суд. сбор в размере 3.4 грн.
Сл. вопрос: в какой суд подавать? Живу я Киевской обл., г. Буча. по отношению к Киеву это Киево-Швятошинский район.
Зарание благодарен!