до Суворовського районного суду міста Одеси
позивач: ПІБ вул. ________ м. Одеса 65000 тел. 000-000-00-00 відповідач: посадова особа – Інспектор ДПС роти ДПС ДАІ ММУ УМВС прапорщик міліції Затхей Сергій Сергійович адреса роботи: вул. Новозаводська, 1"Б" м. Миколаїв, 54056, тел: (0512) 21-20-91
Адміністративний позов про поновлення строків для оскарження, про визнання дії Інспектора ДАІ незаконним та про скасування постанови серія ВЕ1 № 010145 від 25.11.2011 р.
25.11.2011 р. відносно мене ПІБ (надалі Позивач) був складений протокол серія ВЕ1 №212647 від 25.11.2011 р. про вчинення адміністративного правопорушення за ст. 212 ч.2 КУАП, а також була винесена постанова серія ВЕ1 № 010145 від 25.11.2011 р. по справі про адміністративне правопорушення Інспектором ДПС Затхей Сергій Сергійовичом (надалі Відповідач), яким було накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 450 грн. Вважаю, що постанова серія ВЕ1 № 010145 від 25.11.2011 р. в справі про адміністративне правопорушення за ч.2 ст.212 Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі КУАП), ухвалена незаконно і необґрунтовано, з порушенням конституційних та законних прав Позивача, а також постанова винесена з порушенням вимог до адміністративного провадження, у зв’язку з чим підлягає скасуванню з наведених нижче підстав.
25.11.2011 р. біля 10:10 години я їхав у місті Миколаєві по вул. Бузніка, зупинився на перехресті на червоний світ світлофору, коли змінився світ світлофору з червоного на зелений я почав рухатися згідно ПДР, та повернув праворуч на пр-т. Леніна. Чинних правил дорожнього руху я не порушував. Після мого маневру приблизно за 30 метрів від перехрестя, я був зупинений Інспектором ДПС. Відповідач звинуватив мене в тому, що я не дочекався зеленого світла та почав рух на червоний світ світлофору, чим порушив правила проїзду перехрестя (п.16.3 ПДР). З даним обвинуваченням я був не згоден, тому що я, почав рух саме на зелений світ світлофору згідно правил дорожнього руху. Одночасно зі мною рух почали і інші транспортні засоби, про що було зроблено запис у протоколі серії ВЕ1 №212647 та постанові серії ВЕ1№010145 від 25.11.2011 р. З цього випливає, що припущення інспектора роти ДПС ДАІ ММУ прапорщика Затхей С.С. є хибними та необґрунтованими без надання наявних доказів. Також хочу суду довести, що з місця де мене було зупинено Інспектором ДПС, не видно який сигнал світлофору світить ні мені, ані зустрічному транспорту. Я маю водійський стаж 14 років, та сумлінно виконую вимоги правил дорожнього руху і впевнений в тому, що почав рух на зелений світ світлофору і не порушував ПДР. Під час складання адміністративного протоколу Відповідачем, я заявив, що з порушенням не згоден, і заявив клопотання про перенесення розгляду справи. Також я заявив що мені необхідно проконсультуватися з адвокатом, тобто я потребую правового захисту. Про що я зробив запис у протоколі. В цих клопотаннях мені було відмовлено Відповідачем, в супереч чинному законодавству. Відповідач не прийняв до уваги моє прохання, мої вимоги (клопотання), і показав де мені потрібно розписатися у протоколі. Про те що в мене є права згідно ст. ст. 59, 57, 63, 64 Конституції України, та згідно ст. 268 КУАП, я дізнався після того, як проконсультувався у фахівців з права, вже пізніше після складання протоколу, та постанови відносно мене. Відповідач після того, як я розписався у протоколі надав мені одразу постанову і показав де мені потрібно розписатися. З додатковою інформацію стосовно матеріалів справи, Відповідач мене не ознайомив. Стаття 3 Конституція України визначає, що Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. У статті 7 КУАП зазначено, що провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом.
При складанні Протоколу серії ВЕ1 №212647 від 25.11.2011 р, та Постанови серії ВЕ1 № 010145 від 25.11.2011 р. по справі про адміністративне правопорушення Відповідачем були порушені закони котрі визначають адміністративне провадження, та забезпечують права громадян, а саме, порушено: - Відповідач не довів (не надав фактів які би свідчили про те що я скоїв правопорушення) порушення яке мені вбачав. - Відповідач при складані протоколу не виконав вимогу ст. 256 КУАП - не роз’яснив мої права і обов'язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу. Відповідач зазначив лише, що я повинен розписатися у адміністративному протоколі, та в отриманні постанови. Іншої інформації стосовно цієї Адміністративної справи, Відповідач мені не роз’яснював. Відповідач виніс Постанову про адміністративне правопорушення одразу після складання Протоколу, без надання мені можливості ознайомитися з матеріалами справи, надання додаткових пояснень і доказів, без надання можливості заявити інші можливі клопотання. Відповідач поставив мене перед фактом, що постанова вже винесена, і мені потрібно лише розписатися про те, що я отримав її. Відповідач з моїм проханням гарантованим мені Конституцією України про перенесення розгляду справи, та в наданні мені права на юридичний захист був ознайомлений, про що свідчить запис у Адміністративному протоколі серії ВЕ1 №212647 від 25.11.2011, але розгляд справи не переніс, оскільки вирішив на свій власний розсуд за будь якої мети винести Постанову про адміністративне правопорушення одразу як склав і Протокол, чим порушив ч.2 ст. 7 КУпАП. Відповідач не вирішив питання про задоволення заявлених моїх клопотань згідно вимоги ст. ст. 278, 279 КУАП, і вдруге проігнорував необхідність ознайомлення мене з моїми правами і обов’язками. На вимогу ст. 278 КУАП, Відповідач при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення не вирішив питання - чи підлягають задоволенню клопотання особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Відповідач не прийняв моє клопотання про перенесення розгляду справи, а також відмовив мені в праві мати захисника (адвоката). Чим порушив ст. 59 Конституції України, та ст. 268 КУАП. На вимогу ст. 279 КУАП при розгляді справи Відповідач повинен був але не роз’яснив особам, які беруть участь у розгляді справи, їх права і обов'язки, які передбачені ст. 63 Конституцією України, та ст. 268 КУАП чим порушив вимоги ст. 57 Конституцією України а також ст. 268 КУАП. А також Відповідачем при розгляді справи не заслуховувались особи, які беруть участь у розгляді справи, і не досліджувались докази, не вирішувалися питання прийняти, чи відмови у прийняті заявлених клопотань. Відповідач не дотримався вимог ст. 280 КУАП і не вияснив всіх обставини, що підлягають з'ясуванню при розгляді справи про адміністративне правопорушення. Постанова складена відносно мене не оголошувалась, а була тільки вручена її копія на місці зупинки, що є порушенням вимог ст.285 КУАП.
Десятиденний строк встановлений ст. 289 КУАП на оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення я пропустив з таких поважних причин: Відповідач мене звинуватив у порушенні ПДР з яким я був не згоден. У зв’язку з тим що я не маю досвіду захисту своїх прав у випадках незаконних обвинувачень, я попросив перенести розгляд справи на інший день у зв’язку з тим що мені потрібно проконсультуватися з адвокатом. Відповідач позбавивши мене правового захисту зробив все, щоб я так і не ознайомився з своїми правами, та обов’язками згідно адміністративного провадження. А саме я не знав про те що існують строки для оскарження, і як потрібно оскаржувати незаконні дії Посадової особи, а також я не знав куди потрібно надавати скарги. Єдиний Державний орган котрий здійснює нагляд за дотриманням законності громадянами а також за Посадовими особами - який мені відомо це - Прокуратура. Згідно Закону України про Прокуратуру - Діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань закріплених Конституцією України; - гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина, та інше. У зв’язку з тим що Відповідач порушив мої права я у той же день 25.11.2011 р. подав скаргу на дії Інспектора ДАІ у прокуратуру міста Миколаєва. Протягом розгляду мого звернення минув десятиденний строк для оскарження постанови відносно мене. Я вбачаю, що вина у тому, що я пропустив строк для оскарження постанови відносно мене лежить повністю на Відповідачеві, так як саме його незаконними діями я був позбавлений права на правову допомогу.
- як я вже зазначав спочатку, працівник ДАІ не роз’яснив мені моїх прав та обов’язків, а також порядку оскарження його постанови. Про досить короткі строки я дізнався лише коли отримав правову допомогу, консультацію. уважно вивчивши текст самої постанови; - я працюю проектантом у _________________________________,(менеджером) маю щільний робочий графік, моя робота пов’язана з частими виїздами та відрядження у інші області України на об’єкти, а тому усі питання пов’язані з оскарженням постанови, змушений був вирішувати у позаробочий час; - не маю юридичної освіти та ніколи до цього випадку не оскаржував дії посадових осіб ДАІ, а тому змушений був потратити час на пошуки компетентної особи для складання скарги (адміністративного позову) без надмірних фінансових витрат. Тому, прошу строк встановлений ст. 289 КУАП на оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення поновити.
З огляду на вищевказане, постанова серії ВЕ1 № 010145 від 25.11.2011 яку я оскаржую, не може вважатись такою, що прийнята із дотриманням норм адміністративного провадження, а тому вищевказані порушення, які допущені Відповідачем при складанні протоколу та постанови, є підставою для визнання дії Інспектора ДПС неправомірними та визнання постанови такою, що підлягає скасуванню.
У зв’язку з вище викладеним на підставі ст. ст. 57, 59, 63, 64 Конституції Країни ст. ст. 268, 278-280, 285 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та керуючись ст. ст. 287-289 Кодексу України про адміністративні правопорушення ст.ст. 6, 17, 18, 19 та ст.104–106 Кодексу адміністративного судочинства,
Прошу:
1. Поновити строк для оскарження постанови серія ВЕ1 № 010145 від 25.11.2011 р.
2. Визнати дії Інспектора ДПС Затхей Сергія Сергійовича, під час винесення постанови – незаконними, та такими що порушали мої права згідно ст. 59 Конституції України, та ст. 268 КУАП.
3. Скасувати постанову серія ВЕ1 № 010145 від 25.11.2011 р.
4. Відправити справу - протоколу серії ВЕ1 №212647 від 25.11.2011 р. на новий розгляд у ДАІ ММУ УМВС в Миколаївській області, для прийняття рішення з дотриманням вимог адміністративного провадження, та законодавства України.
Додатки до позову. Адміністративний позов складений на ______ аркушах, до позову додається:
1. Копія адміністративного позову, для Відповідача; 2. Копія Постанови про адміністративне правопорушення серії ВЕ1 № 010145 від 25.11.2011 р. (2 примірники); 3. Копія Протоколу про адміністративне правопорушення серії ВЕ1 №212647 від 25.11.2011 р. (2 примірники); 4. Копія квитанція про сплату судового збору. 5. Копії Скарги до Прокуратури Заводського р-ну м.Миколаєва від 25.11.2011 р. (2 примірника) 6. Копія відповіді від Прокуратури Заводського р-ну м.Миколаєва №13-6256 від 28.11.2011. (2 примірника) 7. Копія відповіді від Прокуратури м.Миколаєва № 58-424-11 від 23.12.2011 р. , на запит Прокуратури Заводського р-ну м.Миколаєва №13-6256 від 28.11.2011 р. (2 примірника) 8. Копії Скарги до Генеральної прокуратури України від 30.12.11 р. (2 примірника) 9. Копія Скарги УДАІ УМВС України в Миколаївській області від 30.12.11 р. (2 примірника) 10. Копія відповіді Генеральної прокуратури України № 19-р від 12.01.2012 р. (2 примірника) 11. Копія відповіді УДАІ УМВС України в Миколаївській області № 9/я-01 від 16.01.2012 р. (2 примірника) 12. Копія відповіді Прокуратури Миколаївської області №07/5-1-12 від 16.02.12 на запит Генеральної прокуратури України № 19-р від 12.01.2012 р. (2 примірника) 13. Схема руху, а також фото перехрестя.
__.__.2012 р. ___________________ ПІБ
_________________ Алексей из Одессы! "Горсвет" .... "Ночной дозор - всем выйти из ТЕМНОТЫ!" https://www.youtube.com/user/ActivistDK [email protected]
|