ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ 21 вересня 2010 року, приблизно о 11:20 керуючи автомобілі БМВ 795логн(державний номер ХХХХХХ) дотримуючись правил дорожнього руху, я був зупинений інспектором Рибачком Ю.І.(посвідчення серії УНВ 008735, жетон ВІ 0233). Зазначений співробітник ДАІ представився нерозбірливо, на протиріччя вимогам ч.2 ст.5 Закону України „Про міліцію”. Коли я, забажавши реалізувати своє право, передбачене ч.1 ст.16 Закону України „Про дорожній рух”, п.2.14 „в” ПДР, знати причину зупинки транспортного засобу, задав це питання працівнику ДАІ, то отримав відповідь: “Машина дуже сильно затонована, не видно хто їде.” На цю відповідь я був сильно здивований,так як Закон України про міліцію, ст. 11, п.21, передбачає три законних причини зупинки: -зупиняти транспортні засоби в разі порушення правил дорожнього руху, наявних ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту або забруднення ним навколишнього середовища, а також при наявності даних про те, що він використовується з протиправною метою. Після того як я повідомив інспектору, що причина зупинки: “Машина дуже сильно затонована, не видно хто їде.”, не є законною, то Рибачок Юрій Іванович придумав нову причину зупинки: “Перевірка документів”, яка також являється не законною. В ході нашої розмови інспектор ДПС вимагав страховий поліс, чим порушив Закон про обов язкове страхування: 21.2. Контроль за наявністю договорів обов'язкового страхування цивільно-правової ідповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється:
Державтоінспекцією МВС України під час проведення державного технічного огляду, реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, а також при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод;
21.3. При використанні транспортного засобу в дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов'язана мати при собі страховий поліс (сертифікат). Страховий поліс пред'являється посадовим особам органів, визначених у пункті 21.2 цієї статті, на їх вимогу. Очевидно, що безпричинні або з тих причин, що не передбачені законодавством, зупинки транспортного засобу, порушують законодавство, нормативні документи, які регулюють діяльність підрозділів ДПС та МВС взагалі, а також порушують мої права, як учасника руху. Я вважаю, що інспектор ДПС Рибачок Ю.І. порушив: - ч.2 ст.5 Закону України „Про міліцію” -ст. 11, п. 21 Закону України „Про міліцію” - Закон про „обов язкове страхування” -Ст.364 – Зловживання владою або службовим становищем - Ст 365 УК-Перевищення влади або службових повноважень - Ст. 356. Самоправство - Наказ № 1111: -6.2. Досконало знати ПДР, цю Інструкцію, інші нормативно-правові акти у сфері безпеки дорожнього руху та свої функціональні обов'язки. - 6.25. Бути культурним і ввічливим у спілкуванні з громадянами, неухильно дотримуватися законності та не допускати її порушень іншими працівниками. - 6.32.5. Під час службової діяльності дотримуватись законності, не допускати її порушень іншими працівниками. - 18.4. Вступати в розмови з учасниками дорожнього руху з питань, які не мають відношення до служби. -28.1. Взаємовідносини працівників підрозділів ДПС з учасниками дорожнього руху мають ґрунтуватися на принципах дотримання законності, забезпеченні свободи та недоторканності особи та її прав, уважному, доброзичливому і шанобливому ставленні до громадян. -28.2.У розмові з громадянами працівники підрозділів ДПС зобов'язані виявляти спокій і витримку. Недопустимі грубощі, вирази та репліки, які ображають людську гідність, будь-які дії, що свідчать про неповагу до громадян, коментарі, які не стосуються виконання службових обов'язків. - Закон Про міліцію: -ст.5 Міліція виконує свої завдання неупереджено, у точній відповідності з законом. -ст. 11, п.21: зупиняти транспортні засоби в разі порушення правил дорожнього руху, наявних ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту або забруднення ним навколишнього середовища, а також при наявності даних про те, що він використовується з протиправною метою.
Додатки: 1.Компакт диск з відео.
На підставі викладеного, керуючись стст.5-7 Закону України „Про звернення громадян”,
ПРОШУ: 1). Вжити заходів дисциплінарного характеру до службової (посадової) особи ДАІ, яка вчинила дії, що порушують законодавство, та керівників підрозділу ДАІ, які допускають такі порушення працівниками при організації несення ними служби; 2). Дати відповідь у порядку та у терміни, передбачені ст.20 Закону України „Про звернення громадян”. 3). Провести розслідування та притягнути до відповідальності інспектора Рибачка Ю.І.
_________________ Никогда не жалей о том, что сделал, если в момент сделанного ты был счастлив!
|