Решение до сих пор не забрал. Выкладываю позов...
-----------------------------------------------
До оболонського районного суду в м. Києвi
Позивач: ХХХ Олександр Олександрович Адреса: 04214, м. Київ, вул. ХХХ, кв. ХХ, Тел. (044) ХХХХХХХ, (066) ХХХХХХХ
Відповідач 1: УДАІ ГУМВС в м. Києві Адреса: 01030, м. Київ, вул. Хмельницького, 54 Тел. (044) 483-70-64
Відповідач 2: Пашнюк Сергій Олексійович Інспектор ДПС 2 батальону 5 взводу полку ДПС ДАІ ГУМВС в м. Києві, молодший сержант міліції Адреса: 01030, м. Київ, вул. Хмельницького, 54 (засіб зв'язку - невідомий)
ПОЗОВНА ЗАЯВА (у справі за адміністративним позовом)
Цей позов підлягає розгляду у судах на підставі ст..288 ч.3 КУпАП, яка прямо передбачає право особи оскаржити до районного суду постанову органів державної влади та посадових осіб, до яких належать і органи ДАІ та їх посадові особи.
15.12.2010 інспектором ДПС Пашнюком С.О. було винесено на моє ім'я постанову по справі про адміністративне правопорушення за нібито порушення мною правил дорожньогу руху. В постанові зазначено, що я 15.12.2010 на вул. Хмельницького нібито вчинив правопорушення, оскільки мій автомобіль н/з АА ХХХХ ХХ рухався з непрацюючою лівою фарою в режимі ближнього світла.
Проте я вважаю, що дії щодо складання протоколу та винесення постанови були неправомірними та вчиненними з порушенням Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС, зважаючи на наступні обставини:
Після зупинки інспектор ДПС одразу запропонував мені передати документи для перевірку замість того, щоб “чітко й зрозуміло відрекомендуватися, назвати свою посаду, звання та прізвище, висловити вимогу про передачу водієм документів, зазначених в пункті 2.1 ПДР, для перевірки та повідомити про причину зупинки транспортного засобу і суть скоєного правопорушення”, чим порушив пукнт 15.5 вище згаданої інструкції. На моє прохання назвати причину зупинки інспектор ДПС Пашнюк С.О. запропонував мені вийти з машини. Лише після того, як я вийшов і передав документи, інспектор повідомив причину зупинки — непрацююча ліва фара в режимі ближнього світла.
Оскільки того ж дня перед виїздом з роботи о 18:00 я (згідно пункту 2.3а ПДР) перевірив технічний стан свого авто і переконався у справності всіх компонентів (у тому числі і справності лівої фари) я роблю висновок, що ліва фара у режимі ближнього світла перестала працювати в дорозі. Але помітити це в умовах добре освітленного центру Києва я не міг.
Інспектор запропонував мені усунути несправність на місці або скласти протокол про адміністративне порушення та винести постанову про притягнення до відповідальності і накладання штрафу у 340 грн. У відповідь я повідомив, що цю несправність неможливо усунути на місці, і згідно пункту 31.5 ПДР (у разі виникнення в дорозі несправності, яку не можна усунути на місці) я повинен якомога коротшим шляхом рухатись до місця ремонту з виконанням пункту 9.9 ПДР (з увімкненою аварійною сигналізацією).
Однак інспектор знову поставив мене перед вибором усунення несправності на місці або скаладання протоколу. Я вдруге спробував пояснити інспектору порядок дій у разі виникнення несправностей в дорозі згідно пункту 31.5 ПДР, але інспектор повідомив про необхідність складання протоколу та винесення постанови у разі моєї відмови усунути несправність на місці. Я зрозумів, що довести неправомірність дій інспектора у прямому діалозі неможливо, і сказав, що складений протокол та винесену постанову я буду оскаржувати в суді у встановленному порядку.
Після отримання протоколу та постанови я зателефонував до станції технічного обслуговування, де мені повідомили, що 15.12.2010 станція не зможе прийняти моє авто, і порекомендували приїжджати вранці 16.12.2010. Тож я згідно пункту 31.5 ПДР я поїхав до місця стоянки з увімкненою аварійною сигналізацією, а в ранці наступного дня я завітав на СТО та замінив лампу ближнього світла лівої фари. Цей факт підтверджується Актом виконаних робіт № СН00007616 від 16.12.2010, копія якого додається.
Згідно винесеної постанови, адміністративне порушення передбачене частиною 1 статті 122 КупАП. Данна стаття містить лише одну згадку щодо освітлювальних приладів, яка звучить як: “порушення правил ... користування зовнішніми освітлювальними приладами”. А враховуючи те, що несправність виникла в дорозі, і те, що я діяв чітко згідно пункту 31.5 ПДР, вважаю неправомірним винесення постанови як у цілому, так і згідно 1 частини статті 122.
На підставі викладеного, керуючись статтями 287,288,289 КУпАП, та ст.6,18,104,105,106 КАСУ
ПРОШУ: Взяти даний позов до свого провадження та звільнити мене від сплати судового збору відповідно ст. 288 КупАП. Зазначену постанову у справі про адміністративне правопорушення визнати недійсною та скасувати, а справу про адміністративне правопорушення щодо мене закрити, за відсутністю у моїх діях складу такого правопорушення.
Додатки: Копія постанови АА №ХХХХХХ Копія протоколу АА1 №ХХХХХХ Копія акту виконаних робіт № СН00007616
|