Переробив так:
До окружного адміністративного суду м Києва 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва, 8, корп. 1
Позивач:
Відповідач: інспектор ВДАІ ... м. Києві Мудак Д.М.
Третя особа: УДАІ м. Києва м. Київ, вул. Б. Хмельницького ...
ПОЗОВНА ЗАЯВА про визнання дій протиправними та стягнення коштів на відшкодування шкоди, завданої незаконними діями
Цей позов поданий на підставі ст. 17 КАС України, яка визначає, що компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності. Предметом позову є протиправне вилучення у ... транспортного засобу, яке було здійснене інспектором ВДАІ ....
Суть справи: ...06.12 приблизно 00:00-00:10 мене наздогнав на службовому автомобілі №2171 та зупинив інспектор ВДАІ ... біля будинку за адресою вул. .... Інспектор ВДАІ ... звинуватив мене в тому, що я відмовляюся пройти відповідно до встановленого порядку медичний огляд на стан алкогольного сп’яніння та склав протокол ... від ...06.12 р. Після цього без будь-яких пояснень ... викликав евакуатор, що забрав з вулиці... транспортний засіб (далі – ТЗ) ..., що належить ..., у невідомому напрямку. Я намагався з’ясувати причини вилучення ТЗ, що належить мені, однак, ... та інші інспектори ДАІ відмовили мені в поясненнях, не надали копію протоколу про адміністративне правопорушення та вилучили посвідчення водія. Вказані обставини може підтвердити свідок ОСОБА_1. Отримати акт вилучення свого ТЗ та дізнатися, де він знаходиться, я зміг лише вранці ...06.12 р. у приміщенні ВДАІ ... РУ ГУМВС. На штрафмайданчику мені повідомили, що для повернення ТЗ необхідно сплатити ... грн. за послуги з перевезення транспортного засобу та ... за надання послуг зберігання ТЗ. Вказана сума була сплачена мною, що підтведжується квитанцію ... , після чого мені було повернуто ТЗ.
Дії інспектора ВДАІ ... є протиправними з наступних підстав: Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Відповідно до ст. 254 КУпАП Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається у двох екземплярах, один з яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності. Відповідно до ст. 265-2 КУпАП у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачене ч1 ст.130 цього Кодексу працівник ДАІ тимчасово затримує ТЗ шляхом блокування або доставляє його на зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку (якщо розміщення затриманого ТЗ суттєво перешкоджає дорожньому руху), т.ч. за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення. Після тимчасового затримання транспортного засобу працівник Державної автомобільної інспекції зобов'язаний надати особі можливість повідомити про тимчасове затримання транспортного засобу та своє місцезнаходження іншу особу за власним вибором і вжити заходів щодо повернення автомобіля до місця постійної дислокації, а також забороняє експлуатацію транспортного засобу до усунення несправностей, виявлених у процесі його огляду, або до демонтажу спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв. Транспортний засіб може бути тимчасово затриманий на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше трьох днів з моменту такого затримання. Після закінчення триденного строку тимчасового затримання транспортного засобу особа має право звернутися за отриманням тимчасово затриманого транспортного засобу. Таке звернення особи є обов'язковим для його виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення. За подання такого звернення та повернення особі тимчасово затриманого транспортного засобу не може стягуватися плата. Як видно з цієї статті, Закон не надає працівнику ДАІ права вибору того, який саме захід застосувати при виявленні правопорушення – заблокувати ТЗ правопорушника чи доставити його на зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку. Законом встановлено, що тимчасове затримання ТЗ шляхом доставки на зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, в т.ч. за допомогою евакуатора, можливе лише в тому разі, якщо розміщення затриманого ТЗ суттєво перешкоджає дорожньому руху. Згідно з п. 8.1. Інструкції з оформленням працівниками ДАІ МВС матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, затвердженого наказом МВС від 26.02.2009 р. №77, вважається, що ТЗ створює значні/суттєві перешкоди дорожньому руху, якщо він робить неможливим рух ТЗ проїзною частиною автодороги. Проте транспортний засіб ... знаходився біля правого краю проїзної частини, позаду іншого автомобіля, та протягом близько двох годин до моменту евакуації стояв безпосередньо перед автомобілем ДАІ д/н.... Таким чином, транспортний засіб ... не створював будь-яких перешкод дорожньому руху, а отже не робив неможливим рух ТЗ проїзною частиною автодороги. Відповідно, доставка ТЗ ... на штарфмайданчик була протиправною. Відповідно до ч. 2 ст. 21 КАС України Вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень або іншим порушенням прав, свобод та інтересів суб'єктів публічно-правових відносин, розглядаються адміністративним судом, якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір. На підставі викладеного, керуючись ст. 6, 17, 18, 104, 105, 106 КАС України,
ПРОШУ 1. Визнати протиправним затримання на направлення на штрафмайданчик інспектором ВДАІ ... транспортного засобу ... 2. Стягнути з відповідача... грн. на відшкодування шкоди, завданої незаконними діями інспектора ВДАІ .... На відшкодування моральної шкоди стягнути з відповідача 5000 грн. (п’ять тисяч гривень). 3. Стягнути ... судовий збір, що було сплачено, за рахунок відповідача
Додатки: копії позовної заяви (2 екз.) копії рахунку та квитанції за повернення автомобіля (1 арк.) копії протоколу (1 арк.) копія квитанції про сплату судового збору клопотання про виклик свідка клопотання про залучення УДАІ МВС в якості третьої особи
КЛОПОТАННЯ Прошу викликати свідка - громадянина України ..., що зареєстрований за адресою… для засвідчення місцезнаходження ТЗ .... та підтвердження правдивості моїх слів.
КЛОПОТАННЯ Відповідно до п. 9 Положення про ДАІ МВС України 9. Департамент Державтоінспекції МВС, управління (відділи) Державтоінспекції головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, Центр безпеки дорожнього руху при департаменті Державтоінспекції МВС є юридичними особами, мають рахунки в установах Державного казначейства, печатки із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням. На підставі викладеного, прошу: Залучити в якості третьої особи УДАІ УМВС в м. Києві.
_________________ Как говорит наш дорогой шеф, если человек идиот, то это надолго.
При обращении в суд нужно понимать, что судебная система не способна обеспечить объективное рассмотрение дела и что, как минимум, на уровне апелляции материалы дела даже не будут открыты.
|