До Октябрського районного суду м. Полтави
ПОЗИВАЧ:
ВІДПОВІДАЧ: Інспектор ДПС ВДАІ ПМУ ст. с-т Кришталь Віктор Вікторович службова адреса: 36000, м. Полтава, вул.. Фрунзе, 164.
АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ про визнання незаконним та скасування протоколу про адміністративне правопорушення
04 червня 2012 року близько 1 год. 30 хв. я – ______________ керуючи автомобілем марки Chevrolet (Д.Н.З. ВІ ______) рухався по вул.. Героїв Сталінграду в м. Полтаві, де був зупинений на вимогу інспектора ДАІ, як потім зясувалося – ст. л-та Кришталь Віктора Вікторовича. Необхідно враховувати, що на момент моєї зупинки я рухався з дотриманням положень ПДР, а відтак і причини зазначеної зупинки вважаю заздалегідь надуманими та сумнівними. Зупинившись я поцікавився у інспектора ДАІ про причини зупинки належного мені транспортного засобу, адже жодних Правил дорожнього руху я не порушував. У відповідь інспектор ДАІ раптом заявив мені, що нібито я знаходжуся стані алкогольного сп’яніння. Слід зазначити, що останнім часом я взагалі не вживав алкоголь, оскільки нещодавно переніс захворювання печінки, а саме – гепатит, що підтверджується відповідною довідкою. Крім того, вказане мною захворювання, вражаючи печінку, в силу своїх фізіологічних особливостей може викликати запах ацетону від тіла. Наведене я довів до відома інспектора та погодився на місці пройти тест на алкоголь. Однак інспектор ДАІ, відмовив мені в цьому, посилаючись на відсутність необхідного обладнання, зазначивши, що для доведення моєї провини достатньо буде лише показів двох свідків. Коли я запитав, де ж знаходяться вказані свідки, інспектор лише вказав рукою на темні силуети, що виднілися в темряві неподалік. Від проведення медичного огляду я не відмовлявся, однак наполягав, щоб такому огляду передувало проведення тесту на алкоголь на місці, оскільки вже була пізня година і за мене вдома хвилювалися рідні. Не зважаючи на викладені мною обставини, інспектором ДПС ВДАІ ПМУ ст. л-том Кришталь В.В. було складено протокол (серія ВІ №261335) про адміністративне правопорушення, передбачене ст.. 130 КУпАП. Ознайомившись із змістом вказаного протоколу, я не погодився з обставинами в ньому викладеними та вніс до нього свої заперечення. Вважаю дії інспектора ДПС ВДАІ ПМУ ст. л-та Кришталь В.В. при складенні вказаного вище протоколу про адміністративне правопорушення незаконними з наступних підстав. Відповідно до ст.. 266 КУпАП, - Особи, які керують транспортними засобами, річковими або маломірними суднами і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобами, річковими або маломірними суднами та оглядові на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. Огляд водія (судноводія) на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, проводиться з використанням спеціальних технічних засобів працівником міліції у присутності двох свідків. У разі незгоди водія (судноводія) на проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, працівником міліції з використанням спеціальних технічних засобів або в разі незгоди з його результатами огляд проводиться в закладах охорони здоров'я. Огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним. Наказом Міністерства внутрішніх справ №400/666 від 09.09.2009 року було затверджено Інструкцію про виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що визначає процедуру проведення огляду водіїв транспортних засобів з метою виявлення ознак стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння та оформлення результатів такого огляду. Згідно п. 1.6. Інструкції, огляд проводиться уповноваженою особою Державтоінспекції МВС на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ та Держспоживстандартом (далі - спеціальні технічні засоби); Згідно п. 1.7. Інструкції, у разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на стан сп'яніння на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного уповноваженою особою Державтоінспекції МВС, огляд на стан сп'яніння проводиться в найближчому закладі охорони здоров'я, якому надано право на проведення такого огляду. Згідно п. 2.1. Інструкції, у разі наявності ознак, передбачених у пункті 1.3 розділу 1 цієї Інструкції, уповноважена особа Державтоінспекції МВС проводить огляд на стан сп'яніння за допомогою спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ та Держспоживстандартом., а відповідно до п. 2.3., Уповноваженими особами Державтоінспекції МВС використовуються спеціальні технічні засоби, які мають, зокрема, свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про повірку. Згідно п. 2.4., огляд на стан сп'яніння проводиться з дотриманням інструкції з експлуатації спеціального технічного засобу та фіксацією результатів на паперових та електронних носіях, якщо спеціальний технічний засіб має такі функції. Згідно п. 2.5., перед проведенням огляду на стан сп'яніння уповноважена особа Державтоінспекції МВС інформує особу, яка підлягає огляду на стан сп'яніння, про порядок застосування спеціального технічного засобу та на її вимогу надає свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про його повірку. Згідно п. 2.7., установлення стану алкогольного сп'яніння здійснюється на підставі огляду, який проводиться згідно з вимогами цієї Інструкції уповноваженими особами Державтоінспекції МВС з використанням спеціальних технічних засобів, показники яких після проведення тесту у видихуваному повітрі мають цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові. Згідно п. 2.9., з метою забезпечення достовірності результатів огляду водіїв транспортних засобів, які мають бути оглянуті в закладах охорони здоров'я, уповноважена особа Державтоінспекції МВС забезпечує доставку цих осіб до найближчого закладу охорони здоров'я не пізніше ніж протягом двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення. Також відповідно до п. 7.5.-7.6. Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби затвердженої наказом №111 від 27.03.2009 року працівники підрозділів ДПС наділені правом забезпечувати направлення на медичний огляд водіїв за наявності підстав вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (далі - стан сп'яніння), згідно з ознаками такого стану, установленими пунктами 1.3, 1.4 глави 1 Інструкції про виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції та проведення огляду водія транспортного засобу з метою виявлення стану алкогольного сп'яніння із застосуванням спеціальних технічних засобів, перелік яких визначено пунктом 3 Переліку технічних засобів, що використовуються в підрозділах Державтоінспекції МВС для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 01.03.2010 №33, затримувати, відстороняти від керування транспортними засобами осіб, які перебувають у стані сп'яніння, а також тих, які не мають посвідчення водія та реєстраційного документа на транспортний засіб, тимчасово затримувати транспортний засіб шляхом блокування або доставляння його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку (якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху), в тому числі за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора, тимчасово вилучати посвідчення водія транспортного засобу та ліцензійну картку на транспортний засіб. Використовувати технічні засоби та технічні прилади для виявлення та фіксації порушень ПДР. Отримані фактичні дані направляти за належністю чи використовувати при складанні адміністративних матеріалів. Пунктом 3 Переліку технічних засобів, що використовуються в підрозділах Державтоінспекції МВС для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 01.03.2010 №33 визначені спеціальні технічні засоби для проведення огляду водіїв транспортних засобів з метою виявлення стану алкогольного сп'яніння: газоаналізатор "AlcoQuant 6020"; газоаналізатор "Alcotest 6510"; газоаналізатор "Alcotest 6810"; газоаналізатор "Alcotest 7410 Plus com"; прилад спеціалізований визначення концентрації парів етанолу в повітрі, що видихається, "Алконт 01". Отже, виходячи зі змісту наведених вище норм і правил, вважаю, що інспектором ДПС ВДАІ ПМУ ст. л-том Кришталь В.В. було грубо порушено встановлений законом порядок огляду водія, тобто мене, на стан алкогольного сп'яніння, оскільки всупереч чинному законодавству, цей огляд проводився без застосування технічних засобів, перелік яких затверджений і застосування яких у випадку невизнання вини правопорушником є обов’язковим. Крім того, враховуючи, що свою вину у скоєному правопорушенні я не визнавав, а провести огляд із застосування спеціальних технічних засобів зі слів інспектора було неможливо, останній повинен був доправити мене примусово до визначеного медичного закладу для забезпечення належного медичного огляду на стан сп’яніння, однак цього також зроблено не було. При розгляді справи інспектором ДПС було також порушено моє передбачене ст.. 268 КУпАП право на ознайомлення з матеріалами справи, а саме з поясненнями так званих свідків. Відповідно до статті 7 КУпАП України, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом. Відповідно до ст.. 247 КУпАП, - провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутності події і складу адміністративного правопорушення. Відповідно до ст.. 248 КУпАП, - розгляд справи про адміністративне правопорушення здійснюється на засадах рівності перед законом і органом (посадовою особою), який розглядає справу, всіх громадян незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мови та інших обставин. Відповідно до ст.. 251 КУпАП, - доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами. Відповідно до ст.. 255 КУпАП, - у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами. У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання. При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються його права і обов'язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі. Відповідно до ст.. 268 КУпАП, - особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Згідно частини 1 статті 104 Кодексу адміністративного судочинства України, до адміністративного суду має право звернутися з адміністративним позовом особа, яка вважає, що порушено її права, свободи чи інтереси у сфері публічно-правових відносин. Суб’єкт владних повноважень має право звернутися до адміністративного суду у випадках, встановлених законом. Пунктом 1 частини 3 статті 105 цього Кодексу передбачено, що адміністративний позов може містити вимоги про скасування або визнання нечинним рішення відповідача - суб’єкта владних повноважень повністю чи окремих його положень. На підставі викладеного вище та керуючись ст.. 7, 247, 248, 251, 255, 266, 268 КУпАП, ст.. 104-105 КАС України, Інструкції про виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що визначає процедуру проведення огляду водіїв транспортних засобів з метою виявлення ознак стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння та оформлення результатів такого огляду затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ №400/666 від 09.09.2009 року, Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби затвердженої наказом №111 від 27.03.2009 року, Переліку технічних засобів, що використовуються в підрозділах Державтоінспекції МВС для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 01.03.2010 №33, -
ПРОШУ СУД:
1. Прийняти даний адміністративний позов до розгляду .
2. Визнати незаконним та скасувати протокол (серія ВІ №261335) про адміністративне правопорушення, складений 04.06.2012 року інспектором ДПС ВДАІ ПМУ ст. л-том Кришталь Віктором Вікторовичем.
Додаток: Копія протоколу; Квитанція про сплату судового збору.
________________2012 року _______________
|