Как вам такой позов? ---- До Деснянського районного суду м. Києва м. Київ, пр-т. Маяковського, 5-в
Позивач:
Відповідач: Інспектор сектору оформлення матеріалів ДТП та дізнання ВДАІ РУ ГУМВС в м. Києві, капітан міліції, Гапонько Олександр Михайлович 02090, м. Київ, вул. Лобачевского, 23а
ПОЗОВНА ЗАЯВА про захист гідності та честі
Позивач, 10/01/2013, приблизно о 10:38, рухаючись в автомобілі Хюндай i30, д.н. AA3944IM, був зупинений за адресою м. Київ, вул. Будівельників 26 працівниками ДАІ, які пересувалися на автомобілі ВАЗ, д.н. 2006. Одним з працівників ДАІ, які зупинили позивача, був відповідач.
Під час спілкування відповідач образливо висловлювався на адресу позивача. А саме, висловлювався таким чином: 1. "ви - несвідомий громадянин, із-за такіх страна розваліваєтся"; 2. "как вы своих детей будете учить…?! чему вы их научите!?" -- тобто образив позивача, коли висловив сумніви щодо здатності позивача виховувати дитину.
Відповідно до ч.5 ст.55 Конституції України кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень та протиправних посягань. Згідно ч.3 ст. 297 ЦК, фізична особа має право звернутися до суду з позовом про захист її гідності та честі.
Право кожного на повагу до його честі та гідності визначено в ст.28 Конституції України, ст.270 ЦК України та відповідно до ст.3 Конституції людина, її життя і здоров’я, честь і гідність визнаються найвищою соціальною цінністю.
Згідно статті 297 ЦК України, кожен має право на повагу до його гідності та честі. Гідність та честь фізичної особи є недоторканими.
Згідно Приказу №111 п.27.2 У розмові з громадянами працівники підрозділів ДПС зобов'язані виявляти спокій і витримку. Недопустимі грубощі, вирази та репліки, які ображають людську гідність, будь-які дії, що свідчать про неповагу до громадян, коментарі, які не стосуються виконання службових обов'язків.
Згідно Приказу №111 п.27.1 Взаємовідносини працівників підрозділів ДПС з учасниками дорожнього руху мають ґрунтуватися на принципах дотримання законності,забезпеченні свободи та недоторканності особи та її прав, уважному, доброзичливому ішанобливому ставленні до громадян.
Згідно Приказу №111 п.27.2 У розмові з громадянами працівники підрозділів ДПС зобов'язані виявляти спокій і витримку. Недопустимі грубощі, вирази та репліки, які ображають людську гідність, будь-які дії, що свідчать про неповагу до громадян, коментарі, які не стосуються виконання службових обов'язків.
Згідно вимог дисциплінарного статуту, затвердженого Законом України від 22.02.2006 року № 3460-IV -Вимог Присяги працівника ОВС України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.1991 року № 382, Кодексу честі працівника ОВС України, затвердженого наказом МВС України від 11.01.1996 року №18, Етичного кодексу працівника ОВС України, затвердженого рішенням колегії МВС України №7км/8 від 05.10.2000 року, які вимагають від працівника міліції суворого додержання Конституції України, діючого законодавства України, виконання вимог статутів, які видаються у межах їх повноважень.
Згідно «Закону про Міліцію» ст.3 Діяльність міліції будується на принципах законності, гуманізму, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями й населенням.
Згідно «Закону про Міліцію» ст.5 Міліція поважає гідність особи і виявляє до неї гуманне ставлення, захищає права людини незалежно від її соціального походження, майнового та іншого стану, расової та національної належності, громадянства, віку, мови та освіти, ставлення до релігії, статі, політичних та інших переконань. При звертанні до громадянина працівник міліції зобов'язаний назвати своє прізвище, звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення. У взаємовідносинах з громадянами працівник міліції повинен виявляти високу культуру і такт.
Зазначені вислови інспектора я вважаю, незаконними, ображаючими мене, як громадянина України, що порушують мої права, які гарантує мені Конституція України і Закони України, та принижують мою честь та гідність.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3, 28, 55 Конституції України, ст.ст. 16, 23, 270, 277, 1167 ЦК України, ст.ст.3, 118, 119 ЦПК України,-
Прошу: 1. Визнати дії відповідача протиправними. 2. Зобов'язати відповідача вибачитись у мене за приниження моєї честі та гідності.
----
|