Приблизно аналогічна ситуація у мене. Допоможіть з складанням заяви !!!
Тернопільський міськрайонний суд
м. Тернопіль, вул. Котляревського, 34 46003
Позивач: Заставнийко І.І. місце проживання: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Відповідач: Відділ Державтоінспекції міста Тернопіль вул. Бережанська, 65 м. Тернопіль
АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення
Постановою ІОДР ВДАІ м. Тернопіль сержанта міліції Дранівського Володимира Михайловича серія АТ №157990 по справі про адміністративне правопорушення від 01.09.2012 р. мене було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.126 та ч.5 ст.121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та було накладене адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 425 гривень. Вважаю дану постанову необґрунтованою, такою що не відповідає нормам КУпАП та винесеною з перевищенням компетенції суб’єкта владних повноважень. Також під час винесення постанови не дотримано вимоги статей 245, 280 КУпАП відповідно до яких завданням провадження у справах про адміністративні правопорушення є своєчасне, всебічне, повне й об’єктивне з’ясування обставин кожної справи та дотримання процесуального порядку розгляду справи. Згідно ст.9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. При розгляді справи не були з’ясовані і доведені обставини, які б свідчили, що в моїх діях є ознаки проступку, за який законом встановлено адміністративну відповідальність. Таким чином вважаю постанову інспектора незаконною та такою, що підлягає скасуванню. Дотримуючись п. 2.4 Правил дорожнього руху (ПДР) о 1 год 35 хв. на вулиці Кривоноса на вимогу працівника міліції зупинив транспортний засіб, яким керував. На моє запитання з чим пов’язана зупинка, сержант міліції Дранівського В.М. відповів, що транспортний засіб яким я керував рухався повільно, чим і викликав підозру у інспектора. Далі інспектор сказав, що необхідно перевірити документи. Я передав посвідчення водія та технічний паспорт автомобіля. Далі інспектор вимагав пред’явити йому поліс (договір) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. На що я, попросив вказати підстави, якими керується працівник міліції у бажанні перевірити наявність зазначеного документу. Міліціонер відповів, що діє на підставі п. 2.1 ПДР. На моє заперечення, що означений пункт тільки зобов’язує мене як водія мати необхідний перелік документів для керування транспортним засобом, але аж ніяк не уповноважує його безпідставно перевіряти їх наявність, інспектор ДАІ вирішив, що, оскільки, я відмовляюся пред’явити поліс, то у мене його нема. Наша суперечка тривала кілька хвилин. У результаті сержант міліції Дранівський В.М. без моєї присутності склав два протоколи про адміністративні правопорушення передбачене ч.1. ст.126 і ч.5 ст.121 та виніс постанову про стягнення штрафу. Факт перевищення посадових повноважень та складання протоколу адміністративне правопорушення ч.5 ст.121 обурив мене. Я вимагав пояснення щодо протоколу про адміністративне правопорушення ч.5 ст.121. Пояснення та доказів від інспектора я так і не отримав.
При розгляді факту правопорушення ІОДР ВДАІ м. Тернопіль, сержантом міліції Дранівський В.М. було враховано лише норми ч. 1 ст.126 КУпАП: «Керування транспортними засобами, водіями які не мають при собі або не пред’явили чи не передали для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, талона для нього, реєстраційних чи інших документів, що підтверджують право на користування чи розпорядження транспортним засобом, а у випадках, передбачених законодавством, належно оформленого дорожнього (маршрутного) листа або документів на вантаж, що перевозиться, ліцензійної картки на транспортний засіб, а так само поліс (договір) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката «Зелена картка»). Однак посадова особа Дранівський В.М., при винесенні постанови про стягнення штрафу проігнорував вимоги частини 2 статті 21 Закону України «Про дорожній рух», відповідно до якого, контроль за наявністю договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється, зокрема, Державтоінспекцією МВС України під час проведення державного технічного огляду, реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, а також при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод. Тобто законом передбачено лише чотири випадки, коли інспектор ДАІ має право витребувати, а водій зобов’язаний пред’явити страховий поліс: 1. при проведенні державного технічного огляду, 2. при реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, 3. при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху, 4. при оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод.
Оскільки, жоден із перелічених випадків не наступив, і відповідно, не уповноважував інспектора ДАІ з’ясовувати наявність у мене полісу (договору) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, то, очевидно, і постанова про стягнення штрафу є безпідставною та винесена із порушенням вимог чинного законодавства.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 18, 104, 105, 106 Кодексу адміністративного судочинства України, ст.ст.287, 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення:
ПРОШУ:
1. Поновити строк. 2. Протокол про адміністративне порушення серія СА1 № 213413 від 01.09.2012р., визнати таким, що не відповідає дійсності. 3. Протокол про адміністративне порушення серія СА1 № 213414 від 01.09.2012р., визнати таким, що не відповідає дійсності. 3. Скасувати повністю постанову серія B01 №157990 в справі про адміністративне правопорушення.
Додатки: копія адміністративного позову; копія протоколу про адміністративне правопорушення СА1 № 213413 від 01.09.2012р. копія протоколу про адміністративне правопорушення СА1 № 213414 від 01.09.2012р.
копія постанови серія B01 №157990 в справі про адміністративне правопорушення. копію полісу (договору) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів серія ВЕ № 8251331.
05.09.2012 р. I.I. Заставнийко
|