Вот цитаты из скарги, чтоб суть понять. Полностью она побольше будет и со ссылками на ст.. 18.03.2010р. о 10 год. 10 хв., керуючи автомобілем Рено Кліо т/н ВВ4698 в Киівській області в межах м. Бровари по автодорозі Київ-Чернігів, 28 км , я був зупинений інспектором ДПС . Так як я рухався з дозволеною швидкістю та не порушував Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001р. №1306 (далі – ПДР), я прийняв крайній правий ряд, здійснив зупинку, включив аварійнив сигнал, відстібнув пасок безпеки, та запитав інспектора про причину зупинки. Як пояснив інспектор причиною для зупинки була перевірка документів та попросив пред'явити їх. При цьому інспектор не представився та не пред'явив своє службове посвідчення. Я показав посвідчення водія, а документів на право керування (далі -документи) на звичному місті не знайшов. Так як автомобілем керую або я ,або моя дружина, з якою знаходжуся в цивільному шлюбі (відповідно документи знаходяться або в мене, або в неї) , я подзвонив їй по мобільному телефону, щоб уточнити, чи не брала вона документи. Вона виявилась поза зоною зв'язку (як вияснилось потім, їхала в метрі). Впевнений в наявності документів , я розпочав шукати їх, але інспектор з моїм посвідченням водія пішов до службового автомобіля та наказав мені йти за ним. В автомобілі інспектор розпочав заповнювати протокол, не дивлячись на моє прохання зачекати хвилину .Я був впевнений в наявності документів , але хвилювався і не міг зосередитись на пошуках. В цей момент мені зателефонувала дружина, і розповіла , що документів не брала. Після цього я більш детально обстежив сумку та знайшов документи , які відразу ж пред'явив інспектору. Інспектор детально вивчив їх, та пересвідчившись, що все в порядку, не поспішав відпускати мене, тримаючи в себе моє водійске посвідчення та наказав пред'явити страховий поліс. Я зауважив, що маю страховий поліс, але так як я не порушував ПДР і ми не оформлюємо дорожньо-транспортну пригоду за моєю участю , попросив пояснити, на якій підставі я маю його пред'являти та показати мені цей пункт в ПДР. Замість ПДР інспектор показав мені скріплені між собою аркуші паперу формату А4, з надрукованим на них текстом. На моє зауваження, що це не документ, інспектор заявив , що для нього це являється документом і ПДР мені так і не показав. Після тривалого з’ясування даних обставин, перебуваючи під психологічним тиском інспектора, хвилюючись (так як я законослухняний водій та не порушую ПДР, а ситуація з пошуком документів трохи вивела мене з рівноваги) , я запропонував пройти до мого авта та подивитись поліс там (зазвичай він знаходиться в бардачку). Однак інспектор вже закінчив складати протокол про адміністративне правопорушення. З огляду на таку протиправну поведінку інспектора, який недочекавшись пред’явлення для перевірки полісу, мотивуючи тим, що він не має часу, вже склав протокол про адміністративне правопорушення, я не став йому вже вдруге повторювати, що в мене є поліс та я його можу передати для перевірки. В процесі спілкування інспектор вів себе не ввічливо, ще і припускаючи, що окремі риси мого характеру визвані місцем видачі водійського посвідчення (5 ДАІ ГУ-МВС України, м. Прилуки). В протоколі я зазначив, що маю поліс, та не маю його при собі . Я мав на увазі, що він знаходиться в автомобілі. В чому і переконався після закінчення оформлення постанови, але вже не бачив сенсу повідомляти про це інспектора. Як вбачається з наведених фактів, жодного випадку, що передбачені законодавством для перевірки полісу, не було.
|