Нарушали п 15.10 ПДД.
Но гораздо больше меня возмутило хамство инспектора КІ 1356.
Начальнику УДАІ ГУ МВС України в м. Києві
Курінному Анатолію Володимировичу
01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 54
Громадянина
............ Ярослава Ярославовича,
що проживає за адресою: 02217, м. Київ,
пр-т. Маяковського, б....., кв.........
тел.: 050 382 00 35
З А Я В А
19.04.2011 року о 18:15 за адресою м. Київ, Боричів узвіз, 1 було зафіксовано порушення Правил дорожнього руху з боку працівника Державтоінспекції МВС України, який відмовився пред’явити своє службове посвідчення (нагрудний знак КІ 1356).
Транспортний засіб ДАІ МВС України Mitsubishi Lancer, номерний знак 2713 (на синьому фоні) був зупинений на тротуарі, не залишивши 2 метрів для руху пішоходів, чим порушив вимоги п. 15.10 ПДР України, за що відповідальність передбачена ч. 1 ст. 122 КУпАП. Додатково зазначаю, що проблисковий маячок на патрульному автомобілі був вимкнений, не було ознак виконання невідкладного службового завдання, автомобіль знаходився на тротуарі понад 5 хвилин.
Для фіксації виявленого правопорушення я підійшов до патрульного автомобіля ДПС ДАІ та сфотографував його розташування на мобільний телефон. Після цього я увімкнув запис відео на телефон.
До мене підійшов інспектор (нагрудний знак КІ 1356) та спитав: «А Ви хто»? Після відповіді він намагався дізнатись що я роблю та на якій підставі я його знімаю. З запропонованим мною листом з Департаменту ДАІ (№4/М-4029 від 15 жовтня 2010 року) про дозвіл на зйомку інспекторів при виконанні ними службових обов’язків він ознайомитись не хотів та наполягав, щоб я в «своєму» законі показав, що я маю право його знімати. Інспектор запропонував мені «займатись громадянством України», не пояснивши, що це означає, розвернувся і пішов. На мою вимогу інспектор не пред’явив службове посвідчення, хоча і підтвердив, що першим підійшов до мене та звернувся. Також зазначений працівник міліції неодноразово акцентував увагу на тому, щоб я «займався своїми правами та обов’язками громадянина України» (а одним з моїх обов’язків є інформування ОВС про правопорушення) та, не дослухавши мене, казав «Щасливої дороги».
Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про міліцію»:
При звертанні до громадянина працівник міліції зобов'язаний назвати своє прізвище, звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення.
Відповідно до п. 28.2 наказу МВС №111 «Про затвердження Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС»:
На вимогу громадянина працівник підрозділу ДПС зобов'язаний пред'явити службове посвідчення.
Відповідно до п. 142 наказу МВС №404 «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України»:
На вимогу народних депутатів, посадових осіб і громадян патрульний (постовий) зобов'язаний назвати своє прізвище, місце роботи і пред'явити службове посвідчення.
Але інспектор КІ 1356, грубо порушивши вимоги наведених вище НПА, не пред’явив своє службове посвідчення.
Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про міліцію»:
У взаємовідносинах з громадянами працівник міліції повинен виявляти високу культуру і такт.
Відповідно до наказу МВС №111 «Про затвердження Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС»:
28.1. Взаємовідносини працівників підрозділів ДПС з учасниками дорожнього руху мають ґрунтуватися на принципах дотримання законності, забезпеченні свободи та недоторканності особи та її прав, уважному, доброзичливому і шанобливому ставленні до громадян.
28.2 У розмові з громадянами працівники підрозділів ДПС зобов'язані виявляти спокій і витримку. Недопустимі грубощі, вирази та репліки, які ображають людську гідність, будь-які дії, що свідчать про неповагу до громадян, коментарі, які не стосуються виконання службових обов'язків.
Відповідно до п. 143 наказу МВС №404 «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України»:
В поводженні з громадянами недопустимі:
а) зверхній тон, грубість, зарозумілість;
б) іронічне або неввічливе викладення зауважень;
в) вирази або репліки, які ображають людську гідність;
г) погрози, повчання і несправедливі докори;
д) пред'явлення незаслужених звинувачень;
е) погрозливі чи ображаючі жести або знаки.
Однак, не зважаючи на вище викладене, співробітник ДАІ не виявив високої культури і такту у спілкуванні та доброзичливого ставлення до громадян, а навпаки – проявив свою невихованість, зверхній тон, грубість, зарозумілість, що свідчать про неповагу до громадян.
Таким чином, інспектор (нагрудний знак КІ 1356), окрім порушення ПДР, порушив мої права та не виконав свої обов’язки за що повинен понести відповідальність.
Посилання на фото порушення ПДР:
http://i.piccy.info/i5/73/89/1428973/19042011473.jpghttp://i.piccy.info/i5/75/89/1428975/19042011475.jpgПосилання на відеозапис спілкування з інспектором н\з КІ 1356:
http://www.youtube.com/watch?v=u03WGbtNmYsДодатки:
Фото порушення ПДР (на 1 арк.)
Відповідно до ст. 19 Закону України «Про звернення громадян» органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви; невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви і суть прийнятого рішення.
На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про звернення громадян»,
ПРОШУ:
Організувати повну та всебічну перевірку викладених в заяві фактів; притягнути до законом встановленої відповідальності особи винної у порушенні ПДР України та моїх прав, невиконанні своїх службових обов’язків; перевірити відповідність інспектора посаді, яку він займає; надати інформацію (прізвище, ім’я, по-батькові, посаду та повне найменування місця роботи) про зазначеного працівника; надати письмову відповідь про результати розгляду заяви та вжиті заходи.