Это пипец, прочтите, обращение генерала-лейтенанта...
Ситуація, яка сталася нещодавно з львівськими ДАІшниками, поведіну яких відзняли активісти херсонського ДК, набрала досить широкого резонансу (відео
https://www.youtube.com/watch?v=YEzIhW4p8XY).
Сьогодні, за фактом цих подій, до Дмитро Загарія та Olexandr Hutnyak звернувся генерала-лейтенант міліціїу відставці Іван Мотринець, який закликав працівників міліції, в подібних ситуаціях класти активістів та журналістів на асaфальт під дулом пістолета та викликати райвідділ міліції.
"Як би я поступив в ситуації, в якій опинилися працівники ДАІ, а саме: Келеман В.Я. та Окілка О.Т.: поклав би піарщиків під дулом пістолета на асфальт, викликав слідчо-оперативну групу, а далі у відповідності до чинного законодавства. Не можна дозволяти плювати працівникам в лице, кому збагнеться" - Іван Мотринець
Сергій Круглов
Повний текст звернення:
Начальну ГУМВС України
у Львівській області
полковнику міліції
п. Д. Загарія
79007, м. Львів, Пл. Генерала Григоренка,3
ЗВЕРНЕННЯ
12.12.2014р. переглядаючи новини в мережі Інтернет, я випадково натрапив на сюжет з цікавою назвою «Побег Взяточников ГАИ Львова » почав переглядати дане відео, яке було викладене невідомими особами. Проглянувши першу частину сюжету, я так і не зрозумів чи мали ці особи імена, прізвища і яку телестудію вони представляють. Оскільки, крім нецензурної лексики я нічого цінного не побачив, але вирішив від початку до кінця подивитися весь пропонований матеріал: частину №1 та частину № 2. Я спочатку не зрозумів, що відбувається, адже іде коментар: що хтось в когось щось бере, але звернув увагу, що особа, яка сіла в салон автомобіля працівників ДАІ не виходила з власного автомобіля, оскільки я його не побачив на дорозі і мені не зрозуміло звідки вона взялася. Але саме цікаво те, що сюжет настільки носив детективний характер, що я набрався терпіння щоб все додивитися до кінця, що й зробив. Аналізуючи переглянутий сюжет двох частин, я на якусь мить задумався і почав аналізувати, що насправді відбулося на трасі де з’явився автомобіль ДАІ з екіпажем. Перед мною виріс образ працівника, який був за кермом автомобіля. Я згадав, що декілька місяців тому, я випадково був свідком факту, що на перехресті пр.Червоної Калини – вул. Сихівська на узбіччі стояв автомобіль ДАІ, в салоні якого не було працівника. Я зупинився і побачив, що молодий працівник міліції надавав допомогу старенькій жінці, яка не могла впоратися з двома валізами. Цей працівник взяв у руки валізи та перевів стареньку жінку через перехрестя на ту сторону куди йому вона вказала. Цей факт мене зацікавив, і коли працівник міліції повернувся до своєї машини я сказав йому наступне: « Мені приємно було спостерігати за Вашим благородним вчинком» і запитав його, що він тут робить? На що отримав відповідь, що він зі своїм напарником несе службу. Отримавши відповідь, в кінці я назвав своє ім’я та прізвище, та поїхав далі. І от зараз, в цьому репортажі я вдруге побачив за кермом цього працівника та як за ним влаштували, невідомі особи, провокаційне полювання. Маюче вже повні дані, я зателефонував начальнику УДАІ ГУМВС України у Львівській області – п. О. Хутняку і нагадав йому вищезазначений випадок. При цьому, наголосив, що такими працівниками потрібно пишатися та вибачився перед ним, за те що раніше не поставив його до відома про благородний вчинок його підлеглого.
Сьогодні я знаю, що на маршруті № 18 і на інших маршрутах несуть службу працівники міліції: старший сержант міліції Окілка О.Т. та прапорщик міліції Келеман В.Я., які стали «героями репортажу» і яких звинувачують невідомі особи в отриманні «взятки». Даними працівниками міліція слід пишатися, а не безпідставно звинувачувати. Я розумію, що піар-акція з боку невідомих осіб, була спланована, щоб принизити честь і гідність працівників ДАІ, але мій аналіз свідчить про те, що факт який висвітлюють невідомі особи, є не що інше як провокація та полювання за працівниками міліції.
По-перше, у працівників ДАІ не було за що вимагати в невідомої особи «взятку», як зазначено в сюжеті.
По-друге, особа, яка опинилася в салоні автомобіля працівників ДАІ, наскільки я проглянув сюжет, була без машини.
По-третє, кому вигідна дешева акція влаштована проти працівників міліції.?
По-четверте, які прізвища, ім’я самозваних журналістів? І яку вони переслідували мету?
Це до першої частини сюжету.
Що стосується другої частини сюжету, то такого нахабства, яке вчинили «журналісти» я за своїх 30 років служби в міліції зустрів вперше. Виховані журналісти, які б вони не були принципові, діють в рамках етики, а не брудної лексики. Не зрозуміла мені, також їх манера, коли вони під’їхали до управління ДАІ. Вони себе вили гірше ніж хулігани біля якоїсь кнайпи. А вони мали справу з державною установою. Хто б ти не був, а диктувати умови працівнику міліції, в тому розумінні, що ти зобов’язаний впускати на територію управління машину - заборонено, це є спеціальний об’єкт не для посміховиська, а для виконання державних функцій.
Не дивлячись на таке хамське ставлення до працівників міліції, я хочу підкреслити інтелігентну, виважену співрозмову з невідомими особами начальника УДАІ ГУМВС України у Львівській області – п. О. Хутняка, який показав рівень офіцера чим підкреслив, що в такому апараті не можуть служити сержанти, прапорщики, офіцери не достойні присяги, яку вони дали на вірність служіння України.
Мені, як члену спілки журналістів України з 1989р., соромно, що деякі мас-медіа дозволяють собі, заради піару, поступати не коректно щодо служителів Закону. Я не хочу сказати, що в правоохоронних органах немає недоліків, але це є складова частина нашого суспільства.
Шановний Дмитре Дмитровичу! Звертаюся до Вас з єдиними проханням зробіть глибокий аналіз першого і другого сюжету і Ви зрозумієте, що це є акція спрямована на підрив авторитету Львівської міліції. Я, як генерал-лейтенант міліції у відставці, на протязі 30 років вірно, у відповідності до присяги, служив українському народу і маю повне право звернутися до Вас з єдиним проханням: не приймайте будь-яких рішень до старшого сержанта міліції п. О. Окілки та прапорщика міліції п. В. Келемана, а дайте їм можливість і далі продовжити службу. Тому, що піддавшись один раз на провокацію, ці акції можуть мати і інші наслідки, які приведуть до підриву МВС.
Хочу зазначити, що старший сержант міліції п. О. Окілка та прапорщик міліції п. В. Келеман в колі працівників міліції, на скільки мені вдалося з’ясувати, користуються авторитетом та повагою. Окрім того, прапорщик п. В. Келеман, у вересні місяці повернувся із АТО, де показав себе достойною людиною, яка стоїть на сторожі Держави.
А тому, маю право стати на захист працівників міліції старшого сержанта міліції Окілки Олега Тарасовича та прапорщика міліції Келемана Володимира Ярославовича.
Як би я поступив в ситуації, в якій опинилися працівники ДАІ, а саме: Келеман В.Я. та Окілка О.Т.: поклав би піарщиків під дулом пістолета на асфальт, викликав слідчо-оперативну групу, а далі у відповідності до чинного законодавства. Не можна дозволяти плювати працівникам в лице, кому збагнеться. Вважаю, що це сплановано.
P.S.
Звертаюся до всіх мас-медіа з одним побажанням, я дуже поважаю телебачення, радіомовлення, пресу і весь журналістський корпус, але хотів би Вас просити про одне, пишіть правду, по совісті, оскільки не вірна, не правдива Ваша інформація наносить величезну шкоду суспільству та її громадянам. Адже Вам люди вірять. Не хотілося б, щоб так вийшло як в тому анекдоті:
« під час служби в церкву вривається Мисько – алкоголік і кричить мирянам:
- кого Ви слухаєте, в нього донька - повія, а син - злодій.
Миряни подивилися, повернулися і почали виходити із храму. А священик у відповідь кричить:
- шановні люди! У мене немає сім’ї, не має сина, не має доньки.
Тут Мисько каже:
- А зараз ти доказуй».
А тому, я б хотів, щоб люди краще займалися чимось цікавішим, а не доказували, спростовували неправдиві публікації. Щодо першого та другого сюжетів, шановні журналісти я так і не взнав Ваших прізвищ. Відгукніться, будь ласка, я хочу з Вами поспілкуватися, оскільки Ви приїхали у м. Львів, який є Європейським містом, із столиці та принесли брудну лексику, яка по сьогоднішній день, ще лунає по тих вулицях Львова по яких Ви рухалися. Мені соромно за Вас, невже цього навчають на факультетах журналістики або у інших закладах. Ви повинні бути носіями культури, а не бруду.
Застерігаю тих хто дається до компрометації міліції, прокуратури, СБУ, Збройних сил України та судової системи. Ви своїми провокативними діями сприяєте ворогу послабити правоохоронну та судову системи Держави. Ми це вже проходили, у наших ворогів є мета, послабити нашу Державу і розтягнути її по різних домівках.
Якщо моє звернення не буде задоволено, я готовий відстоювати честь та гідність працівників міліції у судовому порядку.
З повагою,
генерала-лейтенант міліції
у відставці Іван Мотринець