|
Прокурору Івано-Франківської області державному раднику юстиції 3 класу Каліфіцькому О.А. м. Іван-Франківськ, вул. Грюнвальдська, №11 Мацьоцького Віталія Ігоровича
С К А Р Г А
20.02.2013 року я звернувся до начальника УМВС в Івано-Франківській області, генерал-майора міліції Сала О.М. з скаргою на неправомірні дії працівників ДАІ, відносно події що сталась 13.02.2013 року в м.Косів Івано-Франківській області. 13.02.2013 року в м.Косів на перехресті вулиць Чорновола та Шевченка я помітив що автомобіль Державтоінспекції, марки Фольксваген Пассат зеленого кольору, державний номерний знак 0058 регіон 09, який стояв з порушенням ПДР п 15.9 чим перекривав оглядовість під час руху з сторони вул..Шевченка, зважаючи на ожеледь на дорозі це могло спровокувати ДТП. Три працівники ДАІ що находились поблизу даного автомобіля, зупиняли інші транспортні засоби з порушенням ПДР прямо на перехресті, чим ще більше ускладнювали рух на даній ділянці. Проїхавши дане перехрестя я припаркував свій автомобіль, повернувся до перехрестя та стоячи на тротуарі попросив працівників ДАІ усунути порушення ПДР п. 15.9, на що інспектори відмовились відреагувати та продовжили порушувати ПДР. За відсутності будь-якої реакції на моє звернення, я був змушений в 9:31 зателефонувати на «Телефон Довіри» в Івано-Франківській області і відповідальний прийнявши мою інформацію, сказав що зв’яжеться з даним екіпажем і вони усунуть порушення ПДР. За декілька хвилин до службового автомобіля підійшов інспектор та включив аварійний сигнал, та спитався: «тобі що робити намає що?» . Я попросив його усунути порушення п. 15.9 ПДР, але він проігнорував моє зауваження, в зв’язку з цим я знову в 9:35 зателефонував на «Телефон Довіри» в Івано-Франківській області і повідомив відповідального що інспектори відмовляються усунути порушення та розмовляють зі мною в грубій формі, на що відповідальний відповів що інспектори йому повідомили що службовий автомобіль стоїть на «острівці безпеки» з включеним аварійним сигналом. Я повідомив відповідального що в м. Косів немає жодного «острівця безпеки» який позначається розмітками: 1.17.1, 1.17.2, 1.17.3, 1.17.4 зазначених в ПДР, таким чином інспектор що спілкувався з відповідальним увів його в оману. Мені повторно пообіцяли по телефону що порушення буде усунуте. Після мого повторного дзвінка на «Телефон Довіри» інспектори підійшли до автомобіля і один з них безпідставно почав висловлювати підозру що я знаходжусь в стані алкогольного сп’яніння бо я без автомобіля. Я відповів що готовий під’їхати на своєму автомобілі якщо він пообіцяє провести освідчення. Та на мою пропозицію інспектор обізвав мене БИЧАРА а ще через декілька секунд ПІДОРАСОМ. В наслідок такої поведінки інспектора я отримав важку моральну травму і ще довго перебував в пригніченому стані. 27.03.2013 року я отримав відповідь № 4/М-10 від 14.03.2013 року від УМВС в Івано-Франківській області, підписану заступником начальника УМВС в Івано-Франківській області В.В.Сміх, в якій було написано: «Повідомляємо, що Ваша скарга щодо неправомірних дій окремих працівників УДАІ УМВС, Управлінням МВС в Івано-Франківській області уважно розглянута. Призначено та проведено службове розслідування за результатами якого порушень вимог чинного законодавства та службової дисципліни з боку працівників УДАІ УМВС не виявлено.» Тоді, 28.03.2013 року я звернувся з письмовим інформаційним запитом до заступника начальника УМВС в Івано-Франківській області полковника міліції Сміх В.В., в якому я просив: «Протягом п’яти днів з дня отримання запиту, надіслати на мою поштову адресу копії всіх документів з матеріалів перевірки вище вказаної заяви. З обов’язком відшкодування фактичних витрат на виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок ознайомлений.» Даний інформаційний запит я надіслав поштою 28.03.2013 року заступнику начальника УМВС в Івано-Франківській області полковнику міліції Сміху В.В. Запит було доставлено 29.03.2013 року, про що свідчить відмітка зроблена на повідомленні про вручення, працівником міліції Лупів. Станом на 28.04. 2013 року відповіді на вказаний запит не було надано взагалі. Відповідно до частини першої статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Стаття 14 Закону встановлює обов’язок Відповідача надавати достовірну, точну та повну інформацію. Згідно ст. 16 ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції» особам, зазначеним у пунктах 1–3 частини першої статті 4 цього Закону, забороняється: відмовляти фізичним або юридичним особам в інформації, надання якої цим фізичним або юридичним особам передбачено законом; надавати несвоєчасно, недостовірну чи не в повному обсязі інформацію, яка підлягає наданню відповідно до закону. Вимогами ст. 212-3 КУпАП передбачено, що неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у випадках, коли така інформація підлягає наданню на запит громадянина чи юридичної особи відповідно до законів України "Про інформацію", "Про доступ до публічної інформації", "Про звернення громадян", "Про доступ до судових рішень" та "Про засади запобігання і протидії корупції", або на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Згідно з п. 11 частини 1 статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у справах про правопорушення, передбачені статтею 212-3 КУпАП, протоколи про правопорушення мають право складати прокурор або уповноважена ним особа з числа працівників прокуратури. Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про прокуратуру» обов’язком прокурорського нагляду за дотриманням законів є захист від неправомірних дій, гарантованих Конституцією України, іншими законами України та міжнародно-правовими актами соціально-економічних, політичних,особистих прав та свобод людини і громадянина. На підставі вищевикладеного, ст.ст. 14, 20 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», ст. 16 ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції» та керуючись ст.ст. 212-3, 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, статтями 4, 23, 24 Закону України «Про прокуратуру», - П Р О Ш У :
1. Винести подання про усунення порушень Закону України «Про доступ до публічної інформації» і зобов’язати заступника начальника УМВС в Івано-Франківській області Сміх В.В. надати мені повну інформацію, що запитувалася згідно інформаційного запиту від 28.043.2013 року. 2. Притягнути до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 212-3 КУпАП заступника начальника УМВС в Івано-Франківській області Сміх В.В. за ненадання інформації згідно інформаційного запиту від 28.03.2013 року.
Додаток: копія інформаційного запиту від 28.03.2013 року на 1 арк.: копія рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення на 1 арк.
29.04.2013 року _________________ Мацьоцький В.І.
_________________ Недалекі люди як правило осуджують все те, що виходить за рамки їх світогляду "Франсуа де Лярош Фуко"
|