Скарга
Предметом даної скарги є протиправні дії старшого лейтенанта міліції старшого інспектора ДПС ДАІ Козлюка Олександра Петровича (нагрудний знак КІ 1359), які мали місце 04 квітня 2013 року в м. Київ на 17км Житомирського шосе.
«04» квітня 2013 року приблизно о 13 год. 00 хв. на 17 км Житомирського шосе я, керуючи автомобілем Daewoo, був зупинений інспектором ДПС Козлюком Олександром Петровичем. Коли ІДПС Козлюк О.П. підійшов до мого автомобілю, він одразу запитав «куди так поспішаєте?», чим порушив вимоги ст. 5 ЗУ «Про міліцію», вимоги п. 1.2. ч. V Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу ОВС України (далі – Правила) та вимоги п. 27.2. Інструкції з питань діяльності підрозділів ДПС ДАІ МВС (далі – Інструкція), оскільки при зверненні до мене не представився, не назвав своє звання, посаду і прізвище (в процесі діалогу він також відмовлявся представитись і на моє прохання). В якості причини зупинки автомобіля, яким я керував, ІДПС Козлюк О.П. звинуватив мене в порушенні ПДР (якого я не здійснював), не надавши при цьому жодних доказів цього порушення. Оскільки згідно ст. 62 Конституції України звинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях, я вважаю, що Козлюк О.П. зупинив мене без причини, порушуючи вимоги п. 21-1) ст. 11 ЗУ «Про міліцію» та вимоги п. 7.3. Інструкції. Після нетривалого діалогу, Козлюк О.П. втік від мене, так і не представившись та не назвавши справжню причину зупинки та суть скоєного правопорушення. З відеозаписом, на якому зафіксовані всі вищевикладені факти, можна ознайомитись на CD-диску (див. додаток) або за адресою в інтернеті:
http://youtu.be/reFz9SSB5hEЗгідно ст. 62 Конституції України:
Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь;
Згідно п. 7.3. Інструкції з питань діяльності підрозділів ДПС ДАІ МВС, затвердженої Наказом МВС України №111 від 27.03.2009р:
Працівник підрозділу ДПС має право зупиняти транспортні засоби лише в разі: порушення правил дорожнього руху водіями; відсутності номерного знака на транспортному засобі або наявності номерного знака, який не відповідає встановленим вимогам, закріплений у не встановленому для цього місці, закритий іншими предметами чи забруднений, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів; наявності ознак, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу; наявності даних, що свідчать про причетність транспортного засобу, його водія, пасажирів або вантажу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, злочину чи адміністративного правопорушення; перебування транспортного засобу в розшуку; наявності даних про використання транспортного засобу з протиправною метою; необхідності опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, злочину чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути; необхідності залучення водія транспортного засобу для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або працівникам міліції чи як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод; проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, документів на транспортний засіб; виконання рішень про обмеження чи заборону руху, прийнятих уповноваженими на це державними органами; якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху; порушення визначеного порядку встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв. Оглядати транспортні засоби, перевіряти у водіїв посвідчення водія та реєстраційні документи на транспортний засіб, наявність поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, (страхового сертифіката "Зелена картка"), у випадках, передбачених законодавством, ліцензійної картки на транспортний засіб, а в разі спільних з іншими службами ОВС заходів - відповідність вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним та іншим документам;
Згідно п. 27.2. Інструкції з питань діяльності підрозділів ДПС ДАІ МВС, затвердженої Наказом №111 від 27.03.2009р:
Під час звернення до учасників дорожнього руху працівник підрозділу ДПС зобов'язаний привітатися, чітко й зрозуміло назвати свою посаду, звання, прізвище, суть звернення та на їх вимогу пред'явити службове посвідчення;
Згідно ст. 5 Закону України «Про міліцію»:
При звертанні до громадянина працівник міліції зобов'язаний назвати своє прізвище,
звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення;
Згідно п. 21-1) ст. 11 Закону України «Про міліцію»:
Міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право зупиняти транспортні засоби лише в разі: порушення правил дорожнього руху водіями; відсутності номерного знака на транспортному засобі або наявності номерного знака, який не відповідає встановленим вимогам, закріплений у не встановленому для цього місці, закритий іншими предметами чи забруднений, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів; наявності ознак, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу; наявності даних, що свідчать про причетність транспортного засобу, його водія, пасажирів або вантажу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення; перебування транспортного засобу в розшуку; наявності даних про використання транспортного засобу з протиправною метою; необхідності опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути; необхідності залучення водія транспортного засобу для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або працівникам міліції чи як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод; проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, документів на транспортний засіб; виконання рішень про обмеження чи заборону руху, прийнятих уповноваженими на це державними органами; якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху; порушення визначеного порядку встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв. Працівник підрозділу
міліції повинен повідомити водія про причину зупинення транспортного засобу, суть вчиненого правопорушення;
Згідно п. 1.2. частини V Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу ОВС України, затверджених Наказом МВС України №155 від 22.02.2012р:
Працівникові органів внутрішніх справ необхідно починати службове спілкування з привітання (прикласти руку до головного убору, перебуваючи у форменому одязі), утримуючись від рукостискання; представитися, назвати посаду, спеціальне звання, прізвище, коротко повідомити мету і причину звернення, на прохання громадянина пред’явити службове посвідчення;
Виходячи з викладеного вище дії інспектора ДПС Козлюка О.П. можна кваліфікувати як дисциплінарний проступок.
На підставі викладеного, керуючись статтями 5-7 Закону України «Про звернення громадян»,
ПРОШУ:
1. Провести повну та всебічну перевірку фактів, викладених в даній скарзі;
2. Притягнути до дисциплінарної відповідальності старшого лейтенанта міліції старшого інспектора ДПС ДАІ Козлюка Олександра Петровича (нагрудний знак КІ 1359) за грубі та численні порушення Конституції України, порушення ЗУ «Про міліцію», порушення Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу ОВС України та порушення Інструкції з питань діяльності підрозділів ДПС ДАІ МВС;
3. Притягнути до дисциплінарної відповідальності безпосереднього керівника інспектора ДПС Козлюка О.П. за невиконання доручення Президента України від 01.09.2011р, а саме ігнорування зобов’язання проводити роз’яснювальну роботу, а також за недотримання Козлюком посадових інструкцій та ЗУ «Про міліцію»;
4. Про результати розгляду даної скарги та прийняті міри повідомити мене письмово за вказаною адресою у визначені законодавством строки.
Додатки:
1. CD диск з відеофайлом, на якому зафіксовані факти, викладені в скарзі.
11 «квітня» 2013 року