Текущее время: 30 ноя 2024, 08:37

Часовой пояс: UTC + 2 часа

Автор Сообщение
СообщениеДобавлено: 24 дек 2010, 00:16 
Постоялец

Приветствую. Возможно буду забаненным, ибо тема далека от дорожного контроля, но....

Объявил тут маленькую войну локального уровня своему паспортному столу (загранпаспорта) и написал им информ. запрос. Прошу вас помощи, может где то подправить?

Цитата:
Відділ ГІРФО УМВС України
в Миколаївській області
Начальник відділу
Іванову Володимиру Васильовичу
громадянина
що мешкає за адресою:

Інформаційний запит
Відповідно до ст. 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Згідно ст. 32 Закону України «Про інформацію» під запитом щодо надання письмової або усної інформації у цьому Законі розуміється звернення з вимогою надати письмову або усну інформацію про діяльність органів законодавчої, виконавчої та судової влади України, їх посадових осіб з окремих питань.

Стаття 10 Закону України «Про інформацію» зазначає, що право на інформацію забезпечується зокрема: обов'язком органів державної влади, а також органів місцевого і регіонального самоврядування інформувати про свою діяльність та прийняті рішення;

Керуючись ст. ст. 9, 10, 32, 33 Закону України «Про інформацію» прошу письмово надати відповідь на такі питання:

Які платежі є обов’язковими для отримання закордонного паспорту громадянином України в стандартний (на протязі місяця) термін та законодавче обґрунтування цих платежів;

Чи є обов’язковим платіж за довідку про несудимість? Якщо так, то прошу надати законодавче підґрунтя цієї вимоги;

Чи є обов’язковим платіж за бланк (ціна дорівнює 8 копійок)? Якщо так, то прошу надати законодавче підґрунтя цієї вимоги.

Також прошу Вас зауважити на той факт, що на офіційному сайті МВС України у розділі Запитання (лінк http://mvs.gov.ua/mvs/control/main/uk/p ... icle/78587) міститься наступне :

8. Як оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон?

Оформлення документів для виїзду за кордон здійснюється відповідно до Закону України від 21 січня 1994 року "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", Постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 1995 року № 231 "Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення" (зі змінами) та Порядку провадження за заявами про оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, затвердженого наказом МВС від 21.12.2004 № 1603, який зареєстрований у Мін'юсті 20.01.2005 за № 68/10348.

Для оформлення закордонного паспорта/проїзного документа дитини заявник подає до управлінь (відділів) у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб ГУМВС, УМВС України за місцем проживання (при перебуванні заявника не за місцем проживання - до представництв міжрегіонального центру видачі паспортних документів відділу забезпечення видачі документів у централізованому порядку) такі документи:

- паспорт громадянина України;

- свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років);

- довідку податкового органу про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера і офіційно повідомили про це відповідні державні органи;

- квитанцію про сплату державного мита або документ, що підтверджує повне чи часткове звільнення від його сплати;

- дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра (для оформлення проїзного документа дитини).

Крім того, особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу, разом із заявою про оформлення паспорта подають довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України. Форма довідки затверджується Міноборони.

Оформлення проїзного документа здійснюється на підставі заяви батьків, а у разі, коли батьки не перебувають у шлюбі між собою, - того з них, з ким проживає дитина, справжність підпису яких засвідчено нотаріально. За наявності заперечень одного з батьків документ може бути оформлено на підставі рішення суду.

Відповідно до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" за видачу закордонного паспорта громадянами сплачується державне мито у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170 грн., при достроковому оформленні паспорта (до 10 робочих днів) – 340 грн. За видачу проїзного документа дитини державне мито не справляється.

Відповідно до Постанови Кабінету міністрів № 65 від 28 січня 2009 року вартість бланка закордонного паспорта становить 150 грн.

Усі інші платежі, передбачені спільним наказом МВС, Мінфіну та Мінекономіки від 05.10.2007 № 369/1105/336 „Про затвердження розмірів плати за надання послуг органами і підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Порядку їх справляння", який зареєстрований у Мін'юсті 31.10.2007 за № 235/14502, здійснюються за письмовою заявою юридичних або фізичних осіб із зазначенням прізвища, ім'я, по батькові, місця знаходження (місця проживання) та виду платної послуги.

Строки виготовлення та видачі закордонних паспортів/проїзних документів дитини не повинні перевищувати місячний термін (достроково - до 10 робочих днів), у термінових випадках, перерахованих у статті 5 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в України громадян України" (якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням від'їжджаючого, від'їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном), не більше визначених 3-х робочих днів.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється на період до десяти років. Проїзний документ дитини - на три роки або до досягнення дитиною 18-річного віку.

Якщо взяти до уваги вищенаведене, ми можемо зробити висновок, що всі платежі за послуги, такі як довідка про несудимість або бланк здійснюються за письмовою заявою юридичних або фізичних осіб із зазначенням прізвища, ім'я, по батькові, місця знаходження (місця проживання) та виду платної послуги. Тобто сплачуютсья добровільно.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 25 дек 2010, 23:23 
Борец

внизу число.... підпис
тема цікава тримай вкурсі.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 янв 2011, 19:35 
Постоялец

Отнес лично запрос в конце декабря. Жду ответ. Единственный вопрос. На моей копии запроса просто девочка из канцелярии расписалась и поставила дату. ИМХО-это маловато. Что по закону (или другим подзаконным актам) она должна была сделать? Думаю что завтра схожу попрошу все таки поставить какой-нить штампик и номер входящей корреспонденции.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 янв 2011, 19:56 
Постоялец

конечно маловато, входящий номер должен быть. Пойдешь просить, чтобы поставили вх.№ не забудь сделать копию со своего экземпляра, а то они могут сказать, что никто ничего не приносил и никаких заявлений не было.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 янв 2011, 19:59 
Постоялец

Если так скажут это будет их немалая ошибка.:)

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 янв 2011, 20:04 
Постоялец

так доказательств обратному, собственно говоря, и нет. мало ли кто там за углом расписался.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 04 янв 2011, 20:06 
Постоялец

Мне бы ссылки на законы, которые регламентируют обращения граждан. Закон "Про звернення громадян" не помог:)

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 20 янв 2011, 09:26 
Постоялец

В общем получил сегодня от них ответ. Сканы выложу чуть позже. Нужна юридическая помощь в грамотном составлении иска.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 20 янв 2011, 09:50 
Постоялец

djmix писал(а):
Закон "Про звернення громадян" не помог:)

почему? инфозапросы регламентируются в законе про информацию

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 28 янв 2011, 22:20 
Прохожий

Основная проблема, что чиновники выдают ответ юридически не обоснованый и в то же время вроде как на то, что запрашивается. Ответственности за это практически нет.
Выложи сканы ответа- скорее всего придеться написать в прокуратуру, там отписка типа нема пидстав для реагування, протом в генпрокуратуру, кабмин и президенту

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 01 фев 2011, 01:01 
Постоялец

Ох я рік назад з ними боровся за цю довідку "про відсутність чи наявність судимості"
Можу допомогти порадами, як я на практиці поборов систему у цьому напрямку і не платив грошей, ні за всякі сумнівні "інформаційні послуги", ні за страховку, ні за довідку "про відсутність чи наявність судимості".
В мене навіть відповідь на інформ запит залишилась, але там брєд.
Соррі за якість, фото з копії та ще й телефоном 2мп, ввечері при поганому освітленні. Можна впринципі погратися із контрастом і світлом на фотці, буде більш читабельно.
Изображение Изображение
Кошторис паспорту:
170 грн - держ мито
150 грн - бланк паспорту
+ (крім описаного в зверненні)
10,28 грн - Надання послуг з оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон (Наказ Про затвердження розмірів плати за надання послуг органами і підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Порядку їх справляння, пункт 86-1)
ВСЕ!
Моя історія:
Приблизно рік назад подав документи на виготовлення ЗП. З документів потрібно, якщо я все пам"ятаю, тільки паспорт громадяна України та ідент.код. і якщо призовного віку, то довідка з військкомату на дозвіл виїзду з країни(це взагалі окрема історія :lol:)
Молодий чоловік, який приймав документи, сказав: йди туди-то-туди і платити крім перерахованого мною, ще такі суми:
85 грн - за страховий поліс
26,2 грн - за довідку "про відсутність чи наявність судимості"
26 грн - за терміновість
За страховий поліс я одразу відмовився платити, але він сильно і не заперечував. От за довідку про судимість він впирався, я йому сказав що в законі не сказано щоб за неї платити, але він мені почав тикати якійсь внутрішній документ, щось типу РОЗПОРЯДЖЕННЯ міністра. Тобто у нас вже міністр вирішує, які податки та збори повинен сплачувати громадянин)))
Я сказав що платити не буду, а він відповів, що коли паспорт зроблять, його просто не видадуть мені. Потім я почав випитувати реквізити рахунку, на який потрібно сплатити дані суми, на що він відповів щоб йти до такого відділення банку і там ВСЕ ЗНАЮТЬ! Я сказав що він порушує закон, адже я маю право вибору і не хочу платити в їхніх "добазаряних" банках. Він ще повпирався, але видно він тих реквізитів й ніколи не знав, бо пішов по кабінетам випитувати їх. Приніс мені реквізити, але я сплатив в тому банку в якому він вказав, бо дуже хотілося подивитися в лице тим бандюкам. В банку я в охорони випитав де знаходиться прокуратура і зробив копії із квитанцій проплат, які я вважав не законними. Повернувшись в паспортний стіл, я показав ті копії йому, сказав що розпитав де є прокуратура і що на нього буде написана заява і також що наша розмова записувалася на диктофон. Він злякався і побіг десь. Прийшовши сказав що він дзвонив у банк і там мені повернуть мої 26+26,20 і плюс 5+5 за послуги банку))
Далі я чекав 3! місяці, адже в той період ЄДАПС "залупився" і не виготовляв бланків, але мені не поспіхом було і я знав що заяви нічим не допоможуть, адже бланків не було по всіх Україні.

Прийшов час забирати паспорт. Прийшовши, я не застав того працівника, в нього якраз був день, коли він завжди їздить до Вінниці. Начальника також не було, але години через 2 він все таки явився. Постоявши в черзі, я все таки до нього потрапив. Він сказав що чув про мене і знайшов інформ запит в обл управління, яке від мого імені зробив той молодий працівник 3 місяці назад) Я трохи здивувався) Але паспорт мені відмовлявся віддати.
Ми із ним спорили, він мене то відправляв зачекати за дверима, то звав до себе в кабінет, комусь постійно дзвонив, та в кінці дав мені якийсь номер телефону в обл управлінні.
Ось можна найцікавіший кусок розмови послухати http://prostopleer.com/tracks/47443762NMA

Вимагають цю довідку вони керуючись ЗУ "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" ст.4
Цитата:
Особи, які звертаються за отриманням паспорта, сповіщають дані про себе, відомості про сімейний стан і наявність неповнолітніх дітей та утриманців, про відсутність обставин, що обмежують відповідно до цього Закону право на виїзд за кордон.

далі цей же закон в ст.6 описані обставини які обмежують виїзд, але ніде прямо не вказано, що потрібно надати таку довідку, ні в законах, ні в постановах
+це вже порушення стаття.62 Конституції, та принципу презумпції невинуватості.
Він впирався і в кінці заявив що він мене взагалі перший раз бачить, бо я з нього вимагав письмової відмови з якою я погрожував піти в прокуратуру. Коли розмова зайшла в глухий кут я повідомив йому що все записувалося на диктофон. Через 5 ХВИЛИН паспорт у мене був в руках, от так от! :twisted:
Цікаво що навіть в інф запиті була відповідь, що довідка коштує 13,10грн, звідки взялося 26+26,20 можна здогадатися))) До речі швидке оформлення любих документів 10 днів коштує в 2 рази дорожче, згідно із ст.17 Наказу "Про затвердження Розмірів плати заадання послуг органами та підрозділами МВС та Порядку їх справляння"

Тут http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/web ... 3511=35754
вже давно висить проект змін до закону де хочуть заборонити законодавчо, вимагати ці довідки. 2 рази відхиляли на доопрацювання і зараз залишилися маленькі неточності, якщо паспорт не горить, то можна й зачекати деякий час, але можна й побороти. Раджу там почитати "Текст законопроекту та супровідні документи", викладена аргументація змін, проти якої до речі, в питанні довідок "несудимості", не має зараз заперень.

Будуть конкретні питання - звертайся, допоможу чим зможу.

Последний раз редактировалось cynic 01 фев 2011, 01:58, всего редактировалось 2 раз(а).

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 01 фев 2011, 01:29 
Постоялец

Дуже дякую за відповідь. Стане у нагоді при позові до суду. Але дійсно саме стільки коштують ті послуги і ні копійкою більше.

Прохання. А чи є можливість викласти більш якісне зображення-скану? Дякую.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 01 фев 2011, 02:18 
Постоялец

djmix писал(а):
Дуже дякую за відповідь. Стане у нагоді при позові до суду. Але дійсно саме стільки коштують ті послуги і ні копійкою більше.

Прохання. А чи є можливість викласти більш якісне зображення-скану? Дякую.

Сканера і фотоапарата не маю, тому хіба що спробую завтра на денному світлі сфотографувати телефоном. Там в тій відповіді нічого толкового, вони там навпаки захищають свою позицію, тобто щоб платити за ту довідку.

Тут така справа, на тих довідках зав"язана схема заробляння на людях на державному рівні, до суду рано і він нічого не дасть. Краще робити так:
1. Обов"язково всі розмови записувати на диктофон і при цьому трохи провокувати їх, хай говорять зайве)
2. Проплатити основну суму 170+150+10,28 і краще не в їхньому банку, там велика комісія може бути до 10 грн за квитанцію, а краще в Приваті за 2 грн)
3. Можна їм сказати що ти довідку принесеш потім пізніше, адже якщо навіть і є судимість то це не повід для не виготовлення паспорту, тобто вони його виготовляють в будь-якому разі, а от не видати вони його згідно закону можуть, якщо на то є реальна причина із перелічених в законі. І в цей момент вони його тобі не видають зза відсутності в тебе тої довідки - отут вже є факт порушення і вже із ним можна йти до суду!
Тобто мораль така, треба судитись не за те щоб вони не вимагали ту довідку, а судитися саме вже за виготовлений паспорт який просто не хочуть видати. Натяк зрозумів? ;)

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 01 фев 2011, 08:15 
Постоялец

Справа та мета в полягає в тому, що я як раз й хочу, щоб суд виніс таке рішення, яке допоможе звичайним людям не вестись на обман.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 01 фев 2011, 16:18 
Постоялец

djmix писал(а):
Справа та мета в полягає в тому, що я як раз й хочу, щоб суд виніс таке рішення, яке допоможе звичайним людям не вестись на обман.

Якщо так, тоді бажаю успіху у боротьбі із чиновницьким бидлом)
Ось тут нові фотки, в редакторі погрався із ними, більше якості та чіткості не зміг витягнути.
Изображение Изображение

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  

Часовой пояс: UTC + 2 часа