Ох я рік назад з ними боровся за цю довідку "про відсутність чи наявність судимості"
Можу допомогти порадами, як я на практиці поборов систему у цьому напрямку і не платив грошей, ні за всякі сумнівні "інформаційні послуги", ні за страховку, ні за довідку "про відсутність чи наявність судимості".
В мене навіть відповідь на інформ запит залишилась, але там брєд.
Соррі за якість, фото з копії та ще й телефоном 2мп, ввечері при поганому освітленні. Можна впринципі погратися із контрастом і світлом на фотці, буде більш читабельно.
Кошторис паспорту:
170 грн - держ мито
150 грн - бланк паспорту
+ (крім описаного в зверненні)
10,28 грн - Надання послуг з оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон (Наказ Про затвердження розмірів плати за надання послуг органами і підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Порядку їх справляння, пункт 86-1)
ВСЕ!
Моя історія:
Приблизно рік назад подав документи на виготовлення ЗП. З документів потрібно, якщо я все пам"ятаю, тільки паспорт громадяна України та ідент.код. і якщо призовного віку, то довідка з військкомату на дозвіл виїзду з країни(це взагалі окрема історія
)
Молодий чоловік, який приймав документи, сказав: йди туди-то-туди і платити крім перерахованого мною, ще такі суми:
85 грн - за страховий поліс
26,2 грн - за довідку "про відсутність чи наявність судимості"
26 грн - за терміновість
За страховий поліс я одразу відмовився платити, але він сильно і не заперечував. От за довідку про судимість він впирався, я йому сказав що в законі не сказано щоб за неї платити, але він мені почав тикати якійсь внутрішній документ, щось типу РОЗПОРЯДЖЕННЯ міністра. Тобто у нас вже міністр вирішує, які податки та збори повинен сплачувати громадянин)))
Я сказав що платити не буду, а він відповів, що коли паспорт зроблять, його просто не видадуть мені. Потім я почав випитувати реквізити рахунку, на який потрібно сплатити дані суми, на що він відповів щоб йти до такого відділення банку і там ВСЕ ЗНАЮТЬ! Я сказав що він порушує закон, адже я маю право вибору і не хочу платити в їхніх "добазаряних" банках. Він ще повпирався, але видно він тих реквізитів й ніколи не знав, бо пішов по кабінетам випитувати їх. Приніс мені реквізити, але я сплатив в тому банку в якому він вказав, бо дуже хотілося подивитися в лице тим бандюкам. В банку я в охорони випитав де знаходиться прокуратура і зробив копії із квитанцій проплат, які я вважав не законними. Повернувшись в паспортний стіл, я показав ті копії йому, сказав що розпитав де є прокуратура і що на нього буде написана заява і також що наша розмова записувалася на диктофон. Він злякався і побіг десь. Прийшовши сказав що він дзвонив у банк і там мені повернуть мої 26+26,20 і плюс 5+5 за послуги банку))
Далі я чекав 3! місяці, адже в той період ЄДАПС "залупився" і не виготовляв бланків, але мені не поспіхом було і я знав що заяви нічим не допоможуть, адже бланків не було по всіх Україні.
Прийшов час забирати паспорт. Прийшовши, я не застав того працівника, в нього якраз був день, коли він завжди їздить до Вінниці. Начальника також не було, але години через 2 він все таки явився. Постоявши в черзі, я все таки до нього потрапив. Він сказав що чув про мене і знайшов інформ запит в обл управління, яке від мого імені зробив той молодий працівник 3 місяці назад) Я трохи здивувався) Але паспорт мені відмовлявся віддати.
Ми із ним спорили, він мене то відправляв зачекати за дверима, то звав до себе в кабінет, комусь постійно дзвонив, та в кінці дав мені якийсь номер телефону в обл управлінні.
Ось можна найцікавіший кусок розмови послухати
http://prostopleer.com/tracks/47443762NMAВимагають цю довідку вони керуючись ЗУ "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" ст.4
Цитата:
Особи, які звертаються за отриманням паспорта, сповіщають дані про себе, відомості про сімейний стан і наявність неповнолітніх дітей та утриманців, про відсутність обставин, що обмежують відповідно до цього Закону право на виїзд за кордон.
далі цей же закон в ст.6 описані обставини які обмежують виїзд, але ніде прямо не вказано, що потрібно надати таку довідку, ні в законах, ні в постановах
+це вже порушення стаття.62 Конституції, та принципу презумпції невинуватості.
Він впирався і в кінці заявив що він мене взагалі перший раз бачить, бо я з нього вимагав письмової відмови з якою я погрожував піти в прокуратуру. Коли розмова зайшла в глухий кут я повідомив йому що все записувалося на диктофон. Через 5 ХВИЛИН паспорт у мене був в руках, от так от!
Цікаво що навіть в інф запиті була відповідь, що довідка коштує 13,10грн, звідки взялося 26+26,20 можна здогадатися))) До речі швидке оформлення любих документів 10 днів коштує в 2 рази дорожче, згідно із ст.17 Наказу "Про затвердження Розмірів плати заадання послуг органами та підрозділами МВС та Порядку їх справляння"
Тут
http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/web ... 3511=35754вже давно висить проект змін до закону де хочуть заборонити законодавчо, вимагати ці довідки. 2 рази відхиляли на доопрацювання і зараз залишилися маленькі неточності, якщо паспорт не горить, то можна й зачекати деякий час, але можна й побороти. Раджу там почитати "Текст законопроекту та супровідні документи", викладена аргументація змін, проти якої до речі, в питанні довідок "несудимості", не має зараз заперень.
Будуть конкретні питання - звертайся, допоможу чим зможу.