Sans писал(а):
в том то и проблема, что все юристы, адвокаты говорят что от меня этот иск безперпективен. Говорят что такой иск должен подавать: ДАБК, собственник земли, местный совет или прокурор
Sans, частково вони праві хоча й ти можеш подати позов за умови якщо у тебе будуть вагомі докази стосовно порушення твоїх прав інакше прольот
хронологія будівництва така:
1. щоб отримати дозвіл на будівництво споруди (об"єкта) спочатку потрібно оформити право власності чи користування тієї ділянки землі де планується забудова
в даному випадку, якщо це багатоквартирний житловий будинок земельна ділянка (прибудинкова територія) зазвичай перебуває у власності органів місцевого самоврядування. Згідно Закону, єдиний механізм, за допомогою якого власники квартир у багатоквартирному будинку можуть зареєструвати своє право на земельну ділянку – це створити ОСББ, і після цього вже оформити прибудинкову територію собі у власність чи користування.
«Земельний кодекс України в статтях 42 та 41 дає право ОСББ та ЖБК оформити у власність або оренду прибудинкову територію, але процедури як це зробити немає.
Тому відповідно:
По-перше, можливість отримати прибудинкову територію повністю залежить від політичної волі, бажання або небажання органу місцевого самоврядування. Від нього також залежить, отримає ОСББ чи ЖБК прибудинкову територію у власність або в оренду після звернення і чи прийме на сесії відповідне рішення.
Проте навіть якщо міська влада і вирішить, що прибудинкову територію можна передавати їхнім законним власникам, процедуру вона визначає на власний розсуд.
Отже якщо тобі надали копії доків, що земля передана в оренду тоді напевно той чел "підсуєтився" і отримав відповідні доки, але справа у тому, що якщо після цього навіть він "домовився" і з архітектором і там йому видали дозвіл на будівництво то він повинен дотримуватись ДБН, а якщо ти вважаєш що вони не дотримуються можеш накатать заяву, якщо вже вбачаються явні порушення то і скаргу до ДАБК з проханням провести перевірку, наприклад:
Сообщение, не относящиеся к теме
Начальнику інспекції державного
архітектурно-будівельного контролю міста ...................
Заява/Скарга
про проведення перевірки
Я, ФИО, проживаю за адресою: АДРЕСА (2 поверх) та являюсь співвласником багатоквартирного житлового будинку № __ по вулиці ВУЛИЦЯ (далі Будинок).
На протязі квітня 2014 року невідомі люди-будівельники проводять ремонт нежитлового приміщення (1 поверх) та підвалу будинку, а також зводять споруди на прибудинковій території. На даний момент пробито два отвори під двері в несучій стіні, проведено демонтаж конструкцій всередині приміщень, а також зведено споруду на проїзді до під’їздів. Ця споруда збудована на відстані менше двох метрів від стіни будинку та в беспосередній близкості від мого балкону (навпроти).
Висота споруди сягає моїх вікон, навіть дещо вища. На звернення пред’явити дозвільні документи на будівництво, будівельники пояснюють що документи ніби-то існують.
Оскільки споруда будується на придомовій території (проїзді до під’їздів), що погіршує умови експлуатації і проживання громадян, а також споруджується в беспосередній близкості до мого майна й створює незручності мені, несе загрозу пошкодження та незаконного проникнення до мого житла, вважаю дані дії незаконними та такими, що порушують права мешканців будинку.
На підставі вищевикладеного,
ПРОШУ:
1. Провести перевірку, на предмет законності проведення ремонтних робіт (перепланування) в нежитлових приміщеннях та будівництва споруди на прибудинковій території багатоквартирного будинку за адресою: ………………………..
2. Винести припис про усунення порушень законодавства та демонтаж збудованої споруди у випадку виявлення факту незаконного проведення ремонтних робіт (перепланування) та самовільного будівництва.
3. Про результати перевірки та прийняті міри прошу повідомити мене в термін, передбачений ЗУ «Про звернення громадян».
Інспектори ДАБК по закону не підчиняються місцевим органам тому вони мають право у разі порушення і на них наїхать, а також витребувать необхідні доки видані забудовнику, залучать експертів до перевірки, звертатись до суду та ін.
якщо після перевірки вони знайдуть явні порушення можна давить на прокуратуру щоб ті самі подали позов, або подавать самому, або колективний