У відповіді вказано, що у випадку вимушеної зупинки і дотримання п. 9.9-9.11 ПДР допускається зупинка\стоянка із порушеннями.
Цитата:
вимушена зупинка - припинення руху транспортного засобу через його:
1) технічний стан або небезпеку, що створюється вантажем, який перевозиться;
2) станом водія (пасажира) або перешкодою на дорозі;
У свою чергу, щоб не цитувати п.9.9-9.11 ПДР, опишу коротко дану ситуацію: при вимушеній зупинці потрібно включати "аварійку", а коли вона несправна або обмежена видимість - слід виставляти знак аварійної зупинки.
Ну і згадаємо п.3.1 ПДР:
Цитата:
3.1. Водії оперативних транспортних засобів, виконуючи невідкладне службове завдання, можуть відступати від вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 цих Правил за умови увімкнення проблискового маячка синього або червоного кольору і спеціального звукового сигналу та забезпечення безпеки дорожнього руху. За відсутності необхідності додаткового привертання уваги учасників дорожнього руху спеціальний звуковий сигнал може бути вимкнений.
1) Чи ТЗ технічно справний?
2) Чи добре почувається водій та пасажир?
3) Чи не виконується невідкладне службове завдання?
Якщо кажуть, що все добре і завдань не виконують, то тим самим підписуються під дисциплінарку мінімум, оскільки неправомірно використовують службове становище для порушення ПДР.
АЛЕ! В даному випадку просто так їх не притягнеш все рівно. Потрібно або мати схему ОДР (що в принципі не важко отримати), або щоб було чітко видно розмітку - напрямний острівець.
Якщо хтось погано почувається чи ТЗ несправний, а аварійка не включена, то можна спробувати притягнути до дисциплінарки за несправність світлових приладів (ч.1.ст.122) і порушення п.9.9-9.11 ПДР (зіславшись на мою ж відповідь). - Але такий варіант дуже сумнівний, оскільки вони вперті і будуть просто стояти на своєму:
"Ми не порушуємо, а ви нам заважаєте, відійдіть або ми вас доставимо у відділ "
Якщо включають маячки і кажуть, що виконують завдання, то тут вже нічого не вдієш на місці. Можна спробувати на місці запитатись: "а яке завдання?" Якщо мовчать чи відправляють до керівництва - так і робимо. Запит: чи виконувалось невідкладне службове завдання екіпажем таким-то, у такому місці, тоді-то? - 70% що ніхто нічого не виконував, 30% - що таку інформацію не нададуть.
Якщо відповідь: завдань не виконували - пишемо скаргу за порушення ПДР і зловживання службовим становищем.
Просто, як на мене, якщо відразу накинутись: ви порушуєте, заберіть машину, у мене є відповідь, у вас немає маяків і т.д.. вони можуть з'їсти тєму і буде більше шансів, що спригнуть. А тоді доведеться вже формально і не одномісячною перепискою намагатись їх нагнути. (Але тим хто їх просто тролить, а не притягає до відповідальності - можна й так)
Авжеж у кожного з нас свої цілі та методи боротьби з ними.
У мене ціль така: якщо ДАЙ порушує, я доведу справу до кінця, скільки б це не коштувало і не зайняло часу.
Тому я обережно і в деякій мірі хитро дію.
А якщо у когось ціль - записати відео, викинути його в і-нет, показати друзям та знайомим, обматюкати разом ДАІшників і похвалитись який я троль, а вони засранці, не написавши жодної заяви чи припинивши писати після першої відмазки - тоді можете діяти так, як вам заманеться
ПС: якщо є бажання притягнути до відповідальності порушника - потрібно запастись терпінням та нервами, оскільки не за 1 місяць це вийде зробити, якщо взагалі вийде. З 10-ти листів - 9-ть будуть містити якийсь брєд і відмазки, а 1 лист буде нормальний. Ось ті 9-ть листів спрямовані на таких людей, яких після першої відмазки можна відшити взагалі від справи.
І на жаль, одиниці намагаються доводити все до логічного завершення.
Єдиний варіант коли я не буду їх чіпати і розкручувати справу - це якщо вони не пробували зі мною сперечатись та усунули порушення відразу і без зайвих слів.