За минулі 3 роки я добре засвоїв, що на будь-якого чиновника відеозйомка діє як свята вода на вампіра (не дозволяють це робити і бояться зробити порушення якщо ведеться відеозйомка), тому думаю що чудовим засобом захисту своїх прав в наркодиспансері є відеофіксація. А щоб якось закріпити своє право на це (я ж знаю що воно в мене є, от тільки скористатися не дають) я відправив пару трійок заяв і запитів в наркодиспансер і ДАІ. Як і передбачалося, я отримав тупі відписки, але все-таки в них дещо є цікавого:
Запит в наркодиспансер - 1:
Прошу повідомити чи проведеня відеофіксації є перешкодою у проведенні огляду на стан алкогольного чи наркотичного спяніння, при направленні на такий огляд працівником ДАІ, у спеціальному медичному закладі визначеному наказом №836 ГУОЗ ЛОДА від 07.12.2007 року, якщо таку відеофіксацію здійснює особа, яку безпосередньо оглядають, з свого власного бажання
Відповідь:
Що-ж, тут доведеться запитати знов чи можна дихати під-час медичного огляду (в законі ж про це нічого не сказано), ну і, звісно, в суд за ненадання інформації.
Запит в наркодиспансер - 2:
Прошу повідомити чи допускається присутність свідка при проведенні огляду на стан алкогольного чи наркотичного спяніння, при направленні на такий огляд працівником ДАІ, у спеціальному медичному закладі визначеному наказом №836 ГУОЗ ЛОДА від 07.12.2007 року, якщо особа, яку безпосередньо оглядають, сама обрала особу свідка і не заперечує проти присутності такої особи (свідка) під час огляду.
Відповідь аналогічна (під копірку):
а далі цікавіше - запит в ДАІ:
Прошу надати роз’яснення щодо прав працівника ДАІ при проведенні огляду на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння у медичному закладі, а саме:
1. Чи має право працівник ДАІ заборонити водієві направленому працівником ДАІ на такий огляд проводити відеофіксацію огляду на стан сп’яніння у медичній установі? Якщо так, то на підставі яких нормативно-правових документів?
2. Чи має право працівник ДАІ заборонити іншим особам бути присутніми при проведенні огляду на стан сп’яніння водія, якщо даний водій наполягає на присутності цих осіб? Якщо так, то прошу розяснити на яких підставах.
Відповідь:
Тут, власне, цікавий останній абзац відповіді (інші то стара пісенька) де ДАІ зізнається що відеофіксація медогляду то не їхня компетенція, отже найзлісніший противник в цьому процесі має бути усунутий демонстрацією такої-от цидулі (ну принаймні теоретично). Ну і в кінці другого абзацу написав Гапчич що ЗУ"Про міліцію" не забороняє іншим особам бути присутніми при огляді на вимогу водія. (мене на цю думку навело відео з цієї кажись гілки де активісти намагаються прорватися всередину диспансеру щоб допомогти водієві).
ну і насам кінець ще один запит в ДАІ:
Прошу надати роз’яснення щодо прав водія при вимозі працівника ДАІ пройти огляд на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння, а саме: чи має право водій на проведення такого огляду на місці зупинки транспортного засобу і, відповідно, право відмовити працівнику ДАІ у доставленні водія у медичний заклад для огляду на стан сп’яніння до огляду на стан сп’яніння працівником ДАІ на місці зупинки транспортного засобу.
Відповідь в "кращих традиціях":
Тепер - думаю треба дати їм ще один шанс на правильну відповідь, а далі - в суд.