За відсутність довідки про медогляд водієві відмовлять у страховці - експертhttp://ua.golos.ua/suspilstvo/13_03_19_ ... e__ekspertНезважаючи на те, що в Україні впровадили обов'язковий медогляд водіїв, на сьогодні не існує механізму перевірки наявності відповідної довідки у власників автомобіля.
Про це в коментарі кореспонденту ГолосUA розповів адвокат, один з авторів нині діючих правил дорожнього руху, в минулому - начальник Центру безпеки дорожнього руху ДАІ МВС України Василь Зайченко.
«На сьогодні немає цього механізму. У правилах дорожнього руху не вказано, що водій повинен при собі мати медичну довідку про стан здоров'я. Фактично в дуже небагатьох країнах це включено у правила дорожнього руху. А іншого механізму перевірки просто не існує», - сказав В. Зайченко.
Він зазначив, що хоч наявність відповідної довідки поки що ніхто не уповноважений перевіряти, її відсутність може «відгукнутися» водієві у разі ДТП.
«Можуть виникати проблеми, коли трапиться ДТП. І якщо виявиться, що довідка відсутня, то це може стати одним із приводів відмовити у виплаті водієві страхового поліса і страхового відшкодування. Це можуть використовувати страхові організації», - додав адвокат.
Також, на його думку, найближчим часом в Україну може повернутися техогляд.
«Однією з умов проходження державного техогляду було надання медичної довідки про стан здоров'я водія. На сьогодні він фактично скасований для тих автомобілів, які використовуються в особистих цілях. Якщо автомобіль комерційний, то там усе це залишилося. Думаю, що державний техогляд все одно повернуть назад. Через деякий час ми змушені будемо до цього повернутися, оскільки це загальноєвропейська практика. Здійснюється контроль за станом здоров'я водія, за станом автомобіля, його використанням», - підсумував В. Зайченко.
Нагадаємо, 12 березня набув чинності спільний наказ МВС та МОЗ, що зобов'язує водіїв регулярно проходити обов'язковий медогляд.
У ньому передбачений порядок проведення медогляду, його види і періодичність проведення. Зокрема, задекларовані 4 види огляду: попередній (для кандидатів у водії при отриманні прав), періодичний (для всіх водіїв), щозмінний (для водіїв-професіоналів до і після рейсів), позачерговий (для водіїв-професіоналів за наявності інформації про погіршення стану здоров'я).
Також передбачені наступні правила за термінами медоглядів: водії у віці до 55 років повинні будуть проходити його один раз на 10 років; у віці від 56 до 75 - раз на 3 роки; у віці від 76 років і старше - кожен рік.
Ось що для нас приховали !!!