Виконуючому обов’язки начальника ВДАІ
ЛМУ ГУМВС України у Львівській області
м. Львів, вул. Городоцька, 124
Юрія Євгеновича
С К А Р Г А
23 листопада 2013 року близько 03 год. 45 хв. керуючи автомобілем Volkswagen у місті Львові по вулиці Городоцька я був зупинений інспектором ДАІ Антонівим Юрієм Михайловичем, надалі інспектор ДАІ. Підійшовши до мого транспортного засобу інспектор ДАІ сказав: «Доброї ночі, ДАІ міста Львова» після чого повідомив мені, що причиною зупинки є проведення у місті Львові профілактичних заходів «Батискаф» та попросив мене дати йому «глянути» на посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.
На моє запитання чи підозрює мене інспектор ДАІ у вчиненні якого-небудь правопорушення інспектор ДАІ повідомив, що не підозрює мене у вчиненні будь-якого правопорушення, проте знов висловив вимогу про пред’явлення посвідчення водія та реєстраційного документа на транспортний засіб. На усі мої прохання до інспектора ДАІ роз’яснити мені законність його вимоги про пред’явлення документів, останній так і не зміг обґрунтувати законність своїх вимог. Мій представник _______ Ю.С. запропонував інспектору ДАІ інспектору Антоніву А.М. вибачиться за свої протиправні дії, побажати щасливої дороги, і в такому випадку на інспектора не буде подана скарга і ситуація буде вважатися вичерпаною. Проте, інспектор ДАІ вибачитися відмовився і побажав нам щасливої дороги без перевірки мого посвідчення водія та реєстраційного документа. Також, інспектор ДАІ Антонів А.М. здійснював відеофіксацію нашого спілкування на мобільний телефон.
Протиправність дій інспектора ДАІ Антоніва А.М. полягала у наступному:
1) інспектор ДАІ порушив вимоги пункту 2 частини першої статті 11 Закону України «Про міліцію», відповідно до якого міліція має право перевіряти у громадян документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію лише при підозрі громадянина у вчиненні правопорушень. Жодним іншим законом не передбачено будь-яких інших підстав, які б надавали працівнику ДАІ перевіряти документи у громадян. Таким чином, не підозрюючи мене у вчиненні якого-небудь правопорушення інспектор ДАІ Антонів А.М. не мав права вимагати від мене пред’явити для перевірки посвідчення водія та реєстраційного документу на транспортний засіб.
2) інспектор ДАІ порушив вимоги пункту 14.7. Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС, затвердженої наказом МВС № 111 від 27.03.2009 р., надалі Інструкція, відповідно до якого під час звернення до водія працівник Державтоінспекції зобов'язаний привітатися, чітко й зрозуміло назвати свою посаду, звання та прізвище. Проте, нехтуючи положеннями Інструкції, інспектор ДАІ представився як «ДАІ міста Львова»;
3) інспектор ДАІ порушив пункт 23.1.2 Інструкції, відповідно до якого вихід працівника підрозділу ДПС на проїзну частину дозволяється лише для здійснення розпорядчо-регулювальних дій, огляду місця ДТП та надання допомоги учасникам дорожнього руху. Всупереч даному пункту Інструкції інспектор ДАІ спілкувався зі мною перебуваючи на проїзній частині дороги, чим створював небезпеку для інших водіїв, які рухалися у попутному напрямку.
4) інспектор ДАІ проводив відеофіксацію нашого спілкування на власний мобільний телефон, чим грубо порушив ст. 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Порушення полягає в тому, що станом на день подання даної скарги чинним законодавством України не передбачено права інспектора ДАІ здійснювати відеофіксації за допомогою власного мобільного телефону.
Відеофіксація розмови з інспектором ДАІ знаходиться в мережі Інтернет за посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=NStpP5cBxWw.
Внаслідок вищенаведених протиправних дій інспектор ДАІ Антонів А.М. обмежив моє право на вільне пересування, безпідставно затримав мене понад п’ятнадцять хвилин, відмовився вибачитися за свої протиправні дії, а тому керуючись Законами України «Про міліцію», «Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України», «Про звернення громадян»,
ПРОШУ:
1. Прийняти дану скаргу до розгляду.
2. Провести службову перевірку фактів, викладених в даній заяві.
3. Притягнути інспектора ДАІ Антоніва Р.А. до дисциплінарної відповідальності за допущені порушення службової дисципліни.
4. Про результати розгляду даної скарги та прийняті рішення письмово повідомити мене у встановлений законом строк.
05 грудня 2013 р. Ю.Є.