Начальнику Управління ДАІ ГУ МВС України у Львівській області вул. Перфецького 19, м. Львів, 79053 п. Васильківу Ф.Ф.
С К А Р Г А
12 жовтня 2013 року близько 12-00 за межею м. Жидачів у напрямку с. Заболотівці (Львівська обл., Жидачівський р-н.) під час керування власним транспортним засобом мене було зупинено начальником ДАІ майором Шийка В.М. Номер нагрудного знаку ЛВ0613, посвідчення інспектора №069057. Усі вказані відомості про нього мені стали відомі лише у процесі подальшого спілкування і лише після мого наполегливого прохання. Зі мною в машині були присутні три свідка.
До мене підійшов начальник ДАІ майор Шийка В.М. щось пробурмотів нерозбірливе і відразу почав вимагати передати йому посвідчення водія та реєстраційні документи. При чому не повідомивши причину зупинки, чим грубо порушив п. 15.5 наказу МВС №111 від 27.03.2009 р., якій містить наступне ”Під час звернення до водія працівник Державтоінспекції МВС зобов'язаний прикласти праву руку до головного убору, привітатися, чітко й зрозуміло відрекомендуватися, назвати свою посаду, звання та прізвище, висловити вимогу про передачу водієм документів, зазначених в пункті 2.1 ПДР, для перевірки та повідомити про причину зупинки транспортного засобу і суть скоєного правопорушення” та п.21, ст.11 Закону ”Про міліцію” яка містить вичерпний перелік підстав для зупинки транспортний засобів — а саме: Міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право: ... зупиняти транспортні засоби в разі порушення правил дорожнього руху, наявних ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту або забруднення ним навколишнього середовища, а також при наявності даних про те, що він використовується з протиправною метою; Тобто єдиною підставою для перевірки документів особи може бути підозра громадянина у вчиненні правопорушення. Начальник ДАІ майор Шийка В.М. не повідомив мені причину зупинки та суть скоєного правопорушення. Я попередив інспектора, що його дії протизаконні, що немає законних підстав щоб зупиняти мій транспортний засіб, натомість майор Шийка В.М раз у різкій ультимативній формі зажадав передати йому документи на автомобіль та посвідчення водія. Я попросив інспектора представитися, назвати своє прізвище, ім’я та посаду згідно вимог відповідних статей закону ст. 5 Закону України ”Про міліцію” та повідомити причину перевірки документів згідно ст. 16 Закону України ” Про дорожній рух ”, п. 2.14. Правил дорожного руху та п. 15.5. ”Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС ” (наказ МВС України від 27.03.2009 р. № 111). Інспектор назвав своє прізвище та ініціали. Та пред'явив своє службове посвідчення з якого я переписав данні. Причину зупинки не повідомив, я змушений був повторити питання про причину зупинки. На законне питання про причину зупинки інспектор сказав, що проходить спецоперація. Я задав запитання чи є відомості що мій автомобіль є в розшуку, або підозрюється у вчиненні правопорушення, то інспектор відповів що таких даних у нього немає а сам наказ про спецоперацію знаходиться у відділі ДАІ.
Я також сказав інспектору, що згідно Доручення Президента України від 01.09.2011 року та Наказу МВС №118 від 04.04.2011 Про впорядкування організації роботи працівника Державтоінспекції МВС України під час нагляду за дорожнім рухом та оцінки його діяльності він має право зупиняти транспортні засоби лише у випадках, передбачених цим Законом, з обов'язковим повідомленням водія про причину зупинення транспортного засобу, суть вчиненого правопорушення, що його дії протизаконні, та зауважив, що буду скаржитись. Крім того я звернув увагу інспектора на те, що можливо місце розташування службоваго автомобіля, та місце несення служби не відповідають встановленому маршруту та місцю дислокації підрозділу оскільки майор Шийка В.М. та лейтенант Данчевський розташували службовий автомобіль ВАЗ (червоного кольору без проблискових маячків) на виїзді з прилеглої території газорозподільчого пункту.
Оскільки начальником ДАІ Шийка В.М. було порушена низка законодавчих актів, та принижено мою честь та гідність, а саме:
п.15.5. ”Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС ” (наказ МВС України від 27.03.2009 р. № 111).
ПРОШУ:
1.Провести ретельну службову перевірку за фактом безпідставної зупинки мого транспортного засобу Chevrolet Aveo днз. ВС4615ВЕ начальником Жидачівського РВ ДАІ Шийкою В.М.;
2.Провести перевірку, чи внесені данні про зупинку мого транспортного засобу у відомість № 5 - "ВІДОМІСТЬ обліку роботи по нагляду за дорожнім рухом", та в таблицю "Облік зупинених транспортних засобів", як того вимагає наказ № 111 МВС України, у разі потреби можу представити покази трьох свідків, які в момент зупинки знаходилися у моєму автомобілі, також можу додати відео мого спілкування з інспектором;
3.Провести перевірку на предмет відповідності начальника Жидачівського РВ ДАІ майора міліції Шийки В.М. займаній посаді, чи майор Шийка В.М. дійсно володіє елементарними знаннями законодавчої бази діяльності ДАІ, чи, навпаки, свідомо ігнорує вимоги діючого законодавства України та порушує законодавчо гарантовані права громадян, та провести позачергову атестацію Шийки В.М. з метою встановлення міри засвоєння ним законодавства України, посадових інструкцій, наказів і службових розпоряджень МВС;
4.Вжити заходів дисциплінарного характеру до Шийки В.М., який вчинив дії, що порушують законодавство, та керівників підрозділу ДАІ, які допускають такі порушення працівниками при організації несення ними служб;
5.Зобов'язати начальника Жидачівського РВ ДАІ майора міліції Шийку В.М. принести вибачення за допущені ними порушення моїх прав, закріплених ст. 16 Закона України ” Про дорожній рух ” та п.2.14. ПДР;
6.Повідомити мене у письмовій формі про результати цього розслідування та прийняті заходи у терміни визначені ст. 20 Закона України ” Про звернення громадян ”.
20 жовтня 2013р.
|