[b][b]Навіщо ж тоді страховка?
Зміст
Якщо ви застрахували свою цивільну відповідальність — це ще не означає, що зможете скористатися полісом
Купуючи поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, водії сподіваються: у разі неприємностей витрати з відшкодування збитків, які вони спричинять, візьме на себе страхова компанія.
Та бувають ситуації, коли скористатися страховкою не так уже й просто, бо потерпілий вимагає, аби платив саме водій.
У таку халепу потрапив Василь Королик з Івано-Франківська. Зараз на його майно накладено арешт. Чоловіка змушують виплачувати шкоду, завдану потерпілому в ДТП.
“Велосипедист виїхав на дорогу і вдарився в мій автомобіль. Однак суд вирішив, що це я його збив, внаслідок чого чоловік отримав травми, — розповідає “Експресу” Василь Королик. — Крім того, суд першої інстанції частково задовольнив цивільний позов потерпілого і стягнув з мене 58 590 гривень. Оскільки на момент скоєння ДТП я мав страховий поліс із лімітом на 50 тисяч гривень, у суді першої інстанції подав клопотання про залучення як співвідповідача страхову компанію, що видала мені поліс.
Я робив це, керуючись нормою Цивільного кодексу України. Тут записано: “Особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою”.
Тобто, 50 тисяч потерпілому заплатили б зі страховки, а решту Василь Королик компенсував би за свій рахунок. Однак суддя клопотання відхилила, про що й винесла відповідну постанову.
“Про автопригоду я, як і належить, повідомив страхову компанію, — веде далі пан Королик. — Там не відмовляються виплачувати гроші, але потерпілий звертатися до них не хоче. Я припускаю, що невипадково: під час розгляду справи виникали питання щодо достовірності доказів його тривалої хвороби після ДТП та неотриманих доходів. Однак суд їх прийняв і саме на їх підставі виніс рішення. Ті ж докази треба надати страховій компанії, яка, звичайно, проведе власне розслідування. Цього і боїться потерпілий.
А суддя Наталя Коновалова страховика як третю особу не залучила і в рішенні про наявність страховки не згадує, тож виконавча служба вже описала моє майно.
Навіщо тоді у нас існує це обов'язкове страхування, навіщо держава стежить, аби страховка була у кожного водія, якщо скористатися нею неможливо через ту ж державу в особі судді?”
За роз'ясненням щодо того, як має у таких випадках діяти страховка, “Експрес” звернувся до експерта.
“Якщо є страховий поліс і вина водія у ДТП доведена, але потерпілий не хоче звертатися до страхової компанії, вихід один — звернення до суду, — каже “Експресу” Євген Євченко, аварійний комісар МТСБУ. — Тобто винний у скоєнні автопригоди повинен на підставі того, що у нього є поліс, у заяві вимагати, аби суд своїм рішенням зобов'язав страхову компанію здійснити виплату шкоди, спричиненої потерпілому”.
Віктор ДУДАР
„Експрес” № 123 (6029) 3 — 11 листопада 2011 року
Коментар для “Експресу”
Марія Пучніна, виконавчий директор страхового брокера:
— Для здійснення виплат треба, щоби застрахована особа протягом трьох днів звернулася до страхової компанії і повідомила про ДТП. Має звернутися до страхової компанії і потерпілий. Якщо він через стан здоров'я цього не може зробити — тоді його уповноважена особа.
Тим потерпілим, що утримували себе самі, наприклад, підприємцям, компенсуються і неотримані доходи, які обраховуються як різниця між попереднім роком і роком, у який стався страховий випадок. Виплачують і моральну шкоду. Однак виплати здійснюються в межах ліміту, передбаченого страховим полісом. Усе, що понад цю суму, платить сам винуватець.
У переліку документів, необхідних для здійснення виплати, має бути рішення (вирок) суду, що підтверджує вину застрахованого. Шкода має бути підтверджена доказами. Тобто, потерпілий повинен надати документи, які засвідчать, що він отримав травму, потратився на лікування, втратив працездатність. Це можуть бути чеки, довідки, виписки тощо. Страхова компанія їх перевіряє і приймає рішення щодо виплат.
|