Стенограмма сегодняшнего рассмотрения этого закона:
Цитата:
ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ П'ЯТЕ
Сесійна зала Верховної Ради України
5 липня 2011 року
Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН
10:46:55
Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень (друге читання). Доповідач – перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник.
10:47:47
ОЛІЙНИК В.М.
Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підготовлений для розгляду в другому читанні, поданий Президентом України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень. Хочу нагадати, що законопроект, поданий з метою усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень, передбачає: скасовується обов’язковий технічний огляд для легкових автомобілів, що не використовуються у комерційних цілях, суттєво спрощується порядок проходження обов’язкового технічного контролю для інших транспортних засобів, Державтоінспекція МВС України усувається від проведення обов’язкового технічного контролю транспортних засобів, та ці повноваження передаються суб’єктам господарювання, скасовуються вимоги щодо обов’язкової наявності у водія дорожнього маршрутного листа та нотаріально посвідченої довіреності на керування транспортним засобом.
В процесі підготовки законопроекту до розгляду в другому читанні до нього надійшло 70 пропозицій від суб’єктів права законодавчої ініціативи, 23 з них враховані повністю або частково, 47 відхилено. Хочу звернути вашу увагу, що поправка номер 4 на сторінці 2 таблиці, це поправка народного депутата України Юрія Кармазіна, ця поправка фактично врахована комітетом, а те, що вона відхилена, написано помилково. Прошу це врахувати. Також хочу зазначити, що після закінчення строку подання пропозицій до законопроекту надійшли поправки від народних депутатів України Гриценка та Ландика, які пропонують викласти в іншій редакції пункт 21 прим. частину першу статті 11 Закону "Про міліцію", оскільки на думку авторів поправок редакція, запропонована в першому читанні, призведе до суттєвого звуження прав та свобод громадян та містить суб'єктивний фактор, а по суті елементи корупції. Це поправка не включена в таблицю і на засіданні комітету не розглядалася.
Разом з тим, комітет вважає, що немає необхідності викладати в новій редакції весь пункт 21 значком прим. про наявність суб'єктивного фактору можуть свідчити тільки слова: "якщо характер руху транспортного засобу викликає підозру щодо спроможності водія керувати ним, різка та періодична зміна напрямку руху, або швидкісного режиму". А тому а наявності згоди сесійної зали пропонується ці слова виключити з пункту 21 прим. частини першої статті 11 Закону України про міліцію і це на сторінці 12 таблиці.
Комітет пропонує: прийняти законопроект в другому читанні та в цілому як закон. Його вже чекають мільйони наших автомобілістів. Дякую за увагу. Прошу підтримати.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, тепер підемо по поправках.
3 поправка. Юрій Прокопчук, ви наполягаєте на ній? Ні.
4-а Кармазіна врахована.
ОЛІЙНИК В.М. Врахована.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Врахована.
6-а, Прокопчук. Ні.
8-а Юрія Кармазіна. Наполягаєте, Юрій Анатолійович? Мікрофон, будь ласка.
10:51:09
КАРМАЗІН Ю.А.
Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, я пропоную санкцію частини четвертої викласти… статті 121 викласти в такій редакції: "тягне за собою позбавлення права керування транспортним засобом на строк від трьох до шести місяців, або виправними роботами на строк до двох місяців, або вилучення транспортного засобу на строк до шести місяців з подальшим його поверненням".
Обґрунтовую, ця зміна направлена на пом'якшення відповідальності за вчинення вказаного правопорушення, оскільки арешт є стягненням, яке виражається в позбавленні волі особи і згідно із статей 32 Кодексу установлюється застосовується лише в у виняткових випадках. Вважаю, що вказане стягнення не відповідає характеру і ступеню шкоди правопорушення. Разом з тим, рекомендується застосовувати за вчинення вказаного правопорушення таке стягнення, як виправні роботи або вилучення транспортного засобу на строк до шести місяців з подальшим його поверненням.
Звертаю вашу увагу, що такий вид стягнення, як вилучення транспортного засобу, не передбачений кодексом. Однак частина два статті 24 дозволяє встановлювати законом і інші, крім зазначених …
ОЛІЙНИК В.М. Цю поправку відхилено, так як в законодавстві відсутнє таке покарання, як вилучення транспортного засобу з подальшим його поверненням. До того ж автор не пропонує механізму реалізації цієї норми.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 8-у.
10:52:49
За-17
Поправка не підтримана.
Поправка Юрія Кармазіна 10-а. Наполягаєте на ній? Мікрофон.
10:52:57
КАРМАЗІН Ю.А.
Шановні народні депутати, я дякую тим, хто проголосував "за". І хотів би вам сказати, закон нам дозволяв встановлювати інші, не вказані види адміністративних стягнень. Це передбачено частиною другої статті 24.
Я пропоную в частині восьмій статті 121 викласти в наступній редакції: "Під транспортними засобами у статтях 121-126, 127-1, 128 штрих, в частинах першій і другій у частині 128, в частинах першій і четвертій статті 130, статтях 132 прим, 133 прим, 133-2, 139 і 140 слід розуміти, автомобілі та транспортні засоби, визначені Законом України "Про автомобільний транспорт", а також трактори та інші самоходні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші транспортні засоби". Запропонована зміна вноситься з метою редакційного і техніко-юридичного уточнення положень законопроекту, оскільки вважає за необхідне, розкриваючи поняття терміну "транспортний засіб", послатися на …
ОЛІЙНИК В.М. Комітет пропонує відхилити.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування десяту поправку. Прошу, визначайтеся.
10:54:23
За-12
Поправка не підтримана.
Поправка 16-та Юрія Кармазіна.
10:54:32
КАРМАЗІН Ю.А.
Юрій Кармазін. Я дякую за враховані поправки, які враховані в цьому, бо у нас плідна співпраця відбулася з комітетом, вони врахували дві третини, але хочеться, щоб ще краще був закон.
Через це в 16 поправці я пропоную в статті 127 прім. частину першу викласти в такій редакції. "Неналежне проведення відповідальною особою перевірки технічного стану транспортного засобу, який підлягає обов’язковому технічному контролю або видачі відповідальною особою документа про технічну справність транспортного засобу, який не пройшов належну перевірку його технічного стану, тягне за собою накладення штрафу на особу відповідальну за проведення перевірки технічного стану та за видачу документу про технічну справність від 80 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян".
Оскільки в цій редакції передбачається відповідальність за різні правопорушення та чітко не розмежовуються його суб’єкти, що може призвести до значних суперечливостей при застосуванні цієї норми, я пропоную чітко розмежувати два…
ОЛІЙНИК В.М. Комітет пропонує відхилити.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 16 Юрія Кармазіна.
10:55:59
За-6
Поправка не підтримана.
17-та, Юрій Прокопчук. Мікрофон, будь ласка.
10:56:06
ПРОКОПЧУК Ю.В.
Шановний Володимире Михайловичу, у зв’язку з тим, що цей законопроект у нас розглядався на профільному комітеті я прошу там враховане те, що мало бути враховано, тому всі поправки мої, які враховані, - вони залишаються, які ні – можете не озвучувати, я не наполягаю.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую вам.
Шановні колеги, поправка 29. Рибаков, наполягає на ній? Ні.
Поправка 32. Юрій Кармазін, наполягаєте на ній? Мікрофон.
10:56:41
КАРМАЗІН Ю.А.
Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, уважно прошу віднестися всіх до питання. Я пропоную в Законі України "Про міліцію" в статті 11 в частині першій пункту 21 прімм слова "зупиняти транспортні засоби лише в разі…" замінити словами "зупиняти транспортні засоби виключно у випадках". Обґрунтовую, шановні друзі, свавіллю на дорогах має бути покладений заслін – не можна зупиняти будь-коли. Чітко в законі має бути написано: виключно то в таких-то випадках.
Коли ви приїжджаєте із-за кордону і бачите, що в Україні у вас стоять на дорогах товсті люди, які не можуть ні пробігти нічого, і кормляться тільки, годуються з тої палички, стає соромно за цю державу, і щось пояснювати іноземцям дуже важко, коли вони звертаються.
Через це виключно законом має бути все врегульовано, а ніякими наказами і нічим іншим. Прошу підтримати. Дякую.
ОЛІЙНИК В.М. Шановні колеги! Комітет вважає, що не потрібно, немає необхідності викладати цей пункт в новій редакції, але потрібно виключити ці слова, оскільки ви тільки вдумайтесь, що має право працівник ДАІ зупиняти транспортні засоби виключно у випадках, зокрема, якщо характер руху транспортного засобу викликає підозру щодо неспроможності водія керувати ним. Це різка періодична зміна руху і напрямку, і швидкісного режиму – це завжди буде суб’єктивний фактор. І в цьому відношенні просимо підтримати пропозицію комітету виключити ці слова.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію Юрія Кармазіна.
10:58:41
За-14
Поправка не підтримана.
А ви пропозицію комітету ще раз, Володимире Миколайовичу, сформулюйте, ми зараз її поставимо на голосування.
ОЛІЙНИК В.М. Значить пропозиція комітету…
ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу уваги.
ОЛІЙНИК В.М. …комітет пропонує виключити слідуючі слова, "якщо характер руху…" ( це після "зупиняти транспортні засоби виключно у випадках"), "якщо характер руху транспортного засобу викликає підозру щодо спроможності водія керувати ним (різка та періодична зміна напрямку руху або швидкісного режиму)" от ці слова виключити. Оскільки вони є суб’єктивного сприйняття і будуть завжди носити корупційний характер.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Пропозиція зрозуміла? Я ставлю на голосування пропозицію про виключення положень, які щойно озвучив доповідач. Прошу голосувати.
10:59:48
За-269
Рішення прийнято.
41 поправка. Дмитро Святаш, наполягаєте на ній? Ні.
Кравченко Микола, 42 поправка. Наполягаєте на ній? Ні.
Журавко, 43-я? Ні.
Так, Кармазін, 47-а. Наполягаєте на ній?
11:00:15
КАРМАЗІН Ю.А.
Юрій Кармазін. Шановний Володимире Михайловичу, ми уже за цей час прийняли інший Закон про техогляд в першому читанні і скоро будемо приймати в другому. Через це потреба в регулюванні саме внесення зміни до частини п’ятої статті 35 Закону про дорожній рух відпала, через це не наполягаю. Дякую.
ОЛІЙНИК В.М. З цих же мотивів комітет відхилив.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, всі інші поправки враховані. А від тих, які не враховані, депутати відмовилися в наполяганні ставити їх на голосування.
Отже у нас є всі підстави поставити на голосування пропозицію комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень (реєстраційний номер 8397). Прошу голосувати.
11:01:32
За-262
Закон прийнято. Дякую.
Шановні колеги, всі ж виступали за те, щоб відмінити техогляд. Техогляд запропонували відмінити, не голосуєте. Тим не менше, закон прийнято. Дякую.
Мой видеоканал: http://youtube.com/yuralful, мой сайт: http://bespredeldai.at.ua