Текущее время: 24 фев 2025, 12:13

Часовой пояс: UTC + 2 часа

Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 35 ]  На страницу Пред.  1, 2, 3  След.
Автор Сообщение
СообщениеДобавлено: 12 июн 2010, 10:26 
Постоялец

со ссылками на нормативку выглядит так :

КУоАП
Стаття 272. Свідок
Як свідок у справі про адміністративне правопорушення може бути викликана кожна особа, про яку є дані, що їй відомі які-небудь обставини, що підлягають установленню по даній справі.
На виклик органу (посадової особи), у провадженні якого перебуває справа, свідок зобов'язаний з'явитися в зазначений час, дати правдиві пояснення, повідомити все відоме йому по справі і відповісти на поставлені запитання.

КАСУ
Стаття 65. Свідок
1. Як свідок в адміністративній справі може бути викликана судом кожна особа, якій можуть бути відомі обставини, що належить з'ясувати у справі.
2. Не можуть бути допитані як свідки:
1) недієздатні фізичні особи, а також особи, які перебувають на обліку чи на лікуванні у психіатричному лікувальному закладі та не здатні через свої фізичні або психічні вади правильно сприймати обставини, що мають значення для справи, або давати з цього приводу показання;
2) представники в судовому процесі, захисники у кримінальних справах - про обставини, які стали їм відомі у зв'язку з виконанням функцій представника чи захисника;
3) священнослужителі - про відомості, одержані ними на сповіді віруючих;
4) професійні судді, народні засідателі та присяжні - про обставини обговорення в нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення судового рішення;
5) інші особи, які не можуть бути допитані як свідки згідно із законом чи міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, без їхньої згоди.
3. Фізична особа має право відмовитися від давання показань щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, над якою встановлено опіку чи піклування, член сім'ї або близький родич цих осіб).
4. Свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, заявляючи клопотання про виклик свідка, повинна зазначити його ім'я, місце проживання (перебування), роботи чи служби та обставини, щодо яких він може дати показання.
5. Свідок зобов'язаний прибути до суду у визначений час і дати правдиві показання про відомі йому обставини.
6. У разі неможливості прибуття за викликом суду свідок зобов'язаний завчасно повідомити про це суд.
7. Свідок має право давати показання рідною мовою або мовою, якою він володіє, користуватися письмовими записами, відмовитися від давання показань у випадках, встановлених законом, а також на компенсацію витрат, пов'язаних з викликом до суду.
8. За завідомо неправдиві показання або за відмову від давання показань з непередбачених законом підстав свідок несе кримінальну відповідальність.

О понятых и их статусе в админкодексах тупо забыли...берем понятие из Уголовно-процессуального кодекса

Стаття 127. Залучення понятих
При провадженні обшуку, виїмки, огляду, пред'явленні осіб і предметів для впізнання, відтворенні обстановки і обставин події, опису майна обов'язкова присутність не менше двох понятих.
До участі у проведенні освідування поняті можуть бути залучені у разі, якщо слідчий визнає це за необхідне.
Як поняті запрошуються особи, не заінтересовані в справі. Понятими не можуть бути потерпілий, родичі підозрюваного, обвинуваченого і потерпілого, працівники органів дізнання і досудового слідства.
Поняті, присутні при провадженні зазначених вище слідчих дій, засвідчують своїми підписами відповідність записів у протоколі виконаним діям.
Зауваження понятого з приводу проведених слідчих дій підлягають обов'язковому занесенню до протоколу.
За наявності відповідних підстав поняті мають право на забезпечення безпеки шляхом застосування заходів, передбачених законами України.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 05 июл 2010, 15:03 
Постоялец

Как то был понятым на ДТП, так ГАЙцам пришлось еще и рулетку свою давать (50м металл, компарированная). И один раз остановили понятым при отказе подписывать протокол, мужик действительно отказывался при мне так что я не видел причины не подтвердить это.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 05 июл 2010, 15:25 
Борец

Если человек стал свидетелем какого-либо события, то он не может отказаться от дачи свидетельских показаний, это становится его обязанностью.
А быть понятым никто не обязан, дело добровольное.
Но грамотный водитель может согласиться быть понятым и помочь менее грамотному коллеге, например: подсказать ему, как себе вести, что делать или не делать, или заметив нарушения со стороны гаишника, в самом конце вписать их в протокол и подписаться, тогда он не сможет пойти на попятный и передумать приглашать этого человека в понятые.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 05 июл 2010, 22:57 
Борец

Yorgens писал(а):
Если человек стал свидетелем какого-либо события, то он не может отказаться от дачи свидетельских показаний, это становится его обязанностью.

Это кто Вам такой ужас рассказал???? Не верьте....

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 06 июл 2010, 17:29 
Борец

Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.
Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.
Засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 06 июл 2010, 18:21 
Борец

Кримінально-процесуальний кодекс України

Стаття 127. Залучення понятих

При провадженні обшуку, виїмки, огляду, пред'явленні осіб і
предметів для впізнання, відтворенні обстановки і обставин події,
опису майна обов'язкова присутність не менше двох понятих.
До участі у проведенні освідування поняті можуть бути
залучені у разі, якщо слідчий визнає це за необхідне.
Як поняті запрошуються особи, не заінтересовані в справі.
Понятими не можуть бути потерпілий, родичі підозрюваного,
обвинуваченого і потерпілого, працівники органів дізнання і
досудового слідства.
Поняті, присутні при провадженні зазначених вище слідчих дій,
засвідчують своїми підписами відповідність записів у протоколі
виконаним діям.
Зауваження понятого з приводу проведених слідчих дій
підлягають обов'язковому занесенню до протоколу.
За наявності відповідних підстав поняті мають право на
забезпечення безпеки шляхом застосування заходів, передбачених
законами України.

Каждый человек в независимости от возраста имеет полное право отказаться быть понятым.
а вот отказаться дать в суде свидетельские показания, если суду стало известно, что данный гражданин что-то знает, и посему вызвал - вряд ли...

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 06 июл 2010, 19:13 
Борец

Renegade писал(а):
а вот отказаться дать в суде свидетельские показания, если суду стало известно, что данный гражданин что-то знает, и посему вызвал - вряд ли...

все гораздо проще...."да...наверное знал-видел-слышал....но не помню....склероз наверное.."

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 07 июл 2010, 12:50 
Новобранец

Мне тоже предлагали при составлении протокола , отмазка №1 , я завтра уезжаю в командировку и мне некогда ! рожи правда у ментов , перекошенные , но заставить не могут

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 16 июл 2010, 18:28 
Борец

Нужно соглашаться всегда! Вникнуть в суть дела! А затем по обстоятельствам, может действительно разводят водителя другого, помочь ему, гайцы в шоке будут!!!!, съехать можно всегда успеть, самая главная отмазка, я не владею юридическими знаниями и мне нужна помощь адвоката или вообще написать ХОДОТАЙСТВО, чтобы тебе дали время на юридическую подготовку, вот пример приблизитедльный:

від

КЛОПОТАННЯ
про надання правової допомоги.

Право на правову допомогу гарантується статтею 59 Конституцій України: «Кожний має право на правову допомогу… Кожен має свободу при виборі захисника своїх прав». Дане право є непорушним і не може бути обмеженим ні в одному випадку через ст.64 Конституції України: Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, окрім випадків, передбачених Конституцією України.
В умовах військового і надзвичайного положення можуть бути встановлені окремі обмеження прав і свобод з визначенням терміну дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені ст. …59,…этой Конституції.»
Своїм рішенням № 23-рп/2009 від 30 вересня 2009 г, Конституційний Суд України встановив, що будь-яка особа, незалежно від характеру його правовідносин з державними органами …юридическими або фізичними особами, має право на здобуття юридичної допомоги в об'ёмах і формах, які воно вимагає.
Оскільки, я хочу надати свідчення свідків відносно громадянина _____________________________, обвинуваченого інспектором ДАІ _________________________ у здійсненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною _____ статті ____ КОАП України але не володію достатніми знаннями галузі законодавства про адміністративні правопорушення, мені необхідна кваліфікована правова допомога для дачі роз'яснень у даній справі, зокрема, для викладу і написання грунтовних пояснень.
Враховуючи викладене у ст.ст.59, 64 Конституції України, керуючись рішенням КСУ № 23-рп/2009 від 30 вересня 2009 г, з метою всестороннього, повного і об'єктивного пояснення обставин даної справи, -

П Р О Ш У:
1. Залучити дане клопотання до матеріалів справи про адміністративне правопорушення.
2. Надати мені можливість реалізовувати моё право на правову допомогу.
3. Надати мені час для вибору юридичного помічника, у зв'язку з чим розгляд справи про адміністративне правопорушення гр.___________________________ відкласти на інше число.
4. Про дату, час і місце розгляду справи прошу повідомити мене письмово, по вказаному адресу:_______________________________________________________________

«___» ____________ 20___ року ______/___________________/
(П.І.Б)

Обов’язковий запис в графі «пояснення»:
«Мною заявлено клопотання про надання права на захист, що додається»

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 20 июл 2010, 17:02 
Прохожий

intclub Заголовок сообщения: Re: Можно Вас попросить быть понятым?Добавлено: 09 июн 2010, 21:09
Новобранец
Откуда: Горловка Думаю, что если гаю нужен понятой, значит, по закону гай без понятых не имеет право сделать водителю то, что он задумал. А раз так, то вряд ли мое согласие быть понятым сделало бы водителю хорошо. Лучшее, что я для него мог сделать - это отказаться быть понятым.

ок!!! а вы не думали о том ,что может водитель пьян?

у меня был такой сллучай. и я был понятым.- я наклонился в машину ГАИ , а с машины штыняет как с пивной бочки. и я должен был сказать , что мол не знаю не видел??.
надо узнать а потом решать!!!

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 22 июл 2010, 23:45 
Новобранец

Pit писал(а):
Нужно соглашаться всегда! Вникнуть в суть дела! А затем по обстоятельствам, может действительно разводят водителя другого, помочь ему, гайцы в шоке будут!!!!, съехать можно всегда успеть, самая главная отмазка, я не владею юридическими знаниями и мне нужна помощь адвоката или вообще написать ХОДОТАЙСТВО, чтобы тебе дали время на юридическую подготовку, вот пример приблизитедльный:

Пит! Я практически уверен, что такую бумажень Гайцы скомкают и употребят, как туалетную бумагу.
Потом остановят следующего, который подпишет.
...
В подобной ситуации обязательно остановлюсь и постараюсь вникнуть в суть дела.
в случае трезвости водителя и адекватности его поведени, НАВЕРНОЕ попробую ему помочь

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 23 июл 2010, 07:21 
Постоялец

junior писал(а):
intclub
у меня был такой сллучай. и я был понятым.- я наклонился в машину ГАИ , а с машины штыняет как с пивной бочки. и я должен был сказать , что мол не знаю не видел??.

Я что-то не пойму: если водитель будет пьян, Вы откажетесь быть понятым?! Я - НИКОГДА не откажусь! Таких тварей нужно не просто наказывать лишением прав - а сажать!
Полностью поддерживаю предыдущего оратора - нужно соглашаться быть понятым! Возможно водителю нужна помощь, возможно он растерялся, или его запугали, или он запутался...Вникнув в суть дела, Вы берете заполненное постановление, соглашаетесь (якобы) с геем, а ПИШИТЕ то, что нужно! В этом и заключается Ваша помощь водителю.
Я не думаю, что нормальный водитель откажется быть понятым, если другой водитель сбил человека. А чем отличается пьяный за рулем?! Мы не должны уподобляться гем-беспредельщикам и создавать клан водителей, типа водитель всегда прав.
Есть достаточно серьезные вещи. за которые нужно отвечать!

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 23 июл 2010, 22:02 
Новобранец

Columb писал(а):
junior писал(а):
intclub

Я что-то не пойму: если водитель будет пьян, Вы откажетесь быть понятым?! Я - НИКОГДА не откажусь! Таких тварей нужно не просто наказывать лишением прав - а сажать!
Полностью поддерживаю предыдущего оратора - нужно соглашаться быть понятым! Возможно водителю нужна помощь, возможно он растерялся, или его запугали, или он запутался...Вникнув в суть дела, Вы берете заполненное постановление, соглашаетесь (якобы) с геем, а ПИШИТЕ то, что нужно! В этом и заключается Ваша помощь водителю.
Я не думаю, что нормальный водитель откажется быть понятым, если другой водитель сбил человека. А чем отличается пьяный за рулем?! Мы не должны уподобляться гем-беспредельщикам и создавать клан водителей, типа водитель всегда прав.
Есть достаточно серьезные вещи. за которые нужно отвечать!

+ 500 :)
Добавить нечего. Только так нужно и поступать

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 08 авг 2010, 12:42 
Постоялец

Pit писал(а):
Нужно соглашаться всегда! Вникнуть в суть дела! А затем по обстоятельствам, может действительно разводят водителя другого, помочь ему, гайцы в шоке будут!!!!

А бывают и наоборот такие сволочные понятые.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 08 авг 2010, 21:14 
Борец

Ну так то ж их понятой, по роже и по-общению видно сразу!!!

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 35 ]  На страницу Пред.  1, 2, 3  След.

Часовой пояс: UTC + 2 часа