Текущее время: 23 фев 2025, 21:46

Часовой пояс: UTC + 2 часа

Автор Сообщение
СообщениеДобавлено: 01 июн 2011, 21:54 
Прохожий

Добрый день/вечер/ночь/утро :)

Сразу скажу, что я не слишком опытен в общении с ГАИ и в опротестовывании штрафов. Во время события был абсолютно неподготовлен к общению с гаишником и правильному поведению.

Произошла такая ситуация:
Во время, когда я поворачивал направо по переходу шел пешеход (находился еще на встречной полосе), после поворота я был остановлен инспектором ГАИ, который обвинил меня в непредоставлении пешеходу преимущества, приводя пункт правил
Цитата:
16.2. На регульованих і нерегульованих перехрестях водій, повертаючи праворуч або ліворуч, повинен дати дорогу пішоходам, які переходять проїзну частину, на яку він повертає, а також велосипедистам, які рухаються прямо в попутному напрямку.

На мои объяснения (я говорил очень близко к тексту), что
Цитата:
дати дорогу - вимога до учасника дорожнього руху не продовжувати або не відновлювати рух, не здійснювати будь-яких маневрів (за винятком вимоги звільнити займану смугу руху), якщо це може примусити інших учасників дорожнього руху, які мають перевагу, змінити напрямок руху або швидкість;

он отвечал, что я неправ и обязан остановиться уже из-за факта наличия пешехода на переходе, на каком бы расстоянии от меня не находился.

В результате я получил протокол и постанову о административном нарушении:

1) в качестве свидетеля указан второй ГАИшник, как я понимаю, тут я должен давить на то, что он лицо заинтересованное и непредвзятым свидетелем быть не может

2) показания пешехода отсутствуют

3) про видеофиксацию события ни я ни гаишник не говорили, в протоколе и постанове про нее ни слова

4) Так как при себе у меня не было бумаги, я не смог дать подробные пояснения на отдельном листе, места хватило только написать "Нарушения ПДД не было, в момент пересечения перекрестка пешеход находился на полосе встречного движения, в нескольких метрах, показаний пешехода нет"

Теперь самое, на мой взгляд интересное:

5) В протоколе моя фамилия в одном месте (там где клеточки, но буквы не вписываются в клеточки) написана правильно, в другом месте (про разъяснение прав) он пропустил в фамилии одну букву (превратил русскую фамилию -ков в украинскую -ко). В постанове он во всех местах написал мою фамилию неправильно, как "-ко". То есть, фактически, постанова вынесена не мне ()

Еще и в имени он букву "м" везде писал как букву "ш", но это уже так, мелочи.

5) В протоколе и постанове указана часть 2 статьи 122 КУпАП, но часть вторая это "Невиконання водіями вимог про зупинку", а непропуск пешехода относится к части 1 статьи 122.

Как я понял, после исследований здесь и на других подобных сайтах, мои действия следующие:
Сначала пишу жалобу на имя начальника горгаи, за образец хочу взять жалобу отсюда и дополнить ее текстом из искового заявления из этой темы и им подобных из памятки водителю.

И только когда из ГорГАИ придет ответ о том, что постанова не отменена, тогда я несу исковое заявление в суд. Для "тела" иска, как я понимаю, в качестве основы можно будет взять текст жалобы.

Теперь вопросы:

1) Как правильно отобразить в жалобе неправильность фамилии в постанове? писать что постанова вынесена другому илицу или это особо ничего не даст и стоит только ограничиться формулировкой "это свидетельствует о том, что инспектор поверхностно подошел к рассмотрению дела и т. д. и т. п."

2) Что мне стоит писать если постанова вынесена по части 2 статьи 122, в которой нет такого правонарушения как непропуск пешехода, и в части 2 вообще не предусмотрена такая сумма штрафа?

Ну и мелкие вопросы по которым я нашел мало информации:
3) Есть разные варианты рекомендованного письма Достаточно будет послать рекомендованное с подтверждением доставки с уведомлением о доставке, или стоит отправлять письмо с оглашенной стоимостью и описью содержимого?

4) Если жалоба/иск занимают несколько листов, их как-то нужно соединять между собой, например степлером, или надо просто вложить несколько листов в письмо?

Буду рад любой помощи

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 02 июн 2011, 10:16 
Постоялец

для начала давай копию протокола и постановы в студию и будем смотреть.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 02 июн 2011, 10:22 
Борец

pikador писал(а):
... В постанове он во всех местах написал мою фамилию неправильно, как "-ко". То есть, фактически, постанова вынесена не мне ()

Еще и в имени он букву "м" везде писал как букву "ш", но это уже так, мелочи.
...
я бы сохранил протокол-постанову и не предпринимал никаких действий.
на кого выписан штраф, тот пусть и платит

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 02 июн 2011, 11:55 
Борец

в этом случае , он долго будет висеть в базе данных, хотя 50 на 50 если в базу они внесут правильную фамилию.

ст.122

Порушення, передбачені частинами першою, другою або третьою
цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки, а саме:
примусили інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість,
напрямок руху або вжити інших заходів щодо забезпечення особистої
безпеки або безпеки інших громадян, що підтверджені фактичними
даними, а саме: поясненнями особи,
яка притягається до
адміністративної відповідальності, потерпілого, свідків, показань
технічних приладів та засобів фото- і відеоспостереження та іншими
документами, -

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/m ... g=80731-10

http://poradnychok.org.ua/?p=111

http://www.urist.in.ua/archive/index.php/t-10596.html

http://www.jurist.cv.ua/doc/pozovna_zayava_dai/

неточность в фамилии http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/13717283

Последний раз редактировалось kam 02 июн 2011, 13:22, всего редактировалось 2 раз(а).

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 02 июн 2011, 12:52 
Прохожий

Floridec писал(а):
для начала давай копию протокола и постановы в студию и будем смотреть.

Постанова:
Изображение
Протокол:
Изображение

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 02 июн 2011, 13:26 
Прохожий

kam писал(а):
в этом случае , он долго будет висеть в базе данных, хотя 50 на 50 если в базу они внесут правильную фамилию.

Так как номер автомобиля внесен правильный, а неизвестно, как они вводят штрафы в базу, то могут внести и правильную фамилию. Поэтому я и думаю, что лучше будет обжаловать постанову в законный срок.
kam писал(а):
ст.122

Порушення, передбачені частинами першою, другою або третьою
цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки, а саме:
примусили інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість,
безпеки або безпеки інших громадян, що підтверджені фактичними
даними, а саме: поясненнями особи,
яка притягається до
адміністративної відповідальності, потерпілого, свідків, показань
технічних приладів та засобів фото- і відеоспостереження та іншими
документами, -

Формально это правило выполнено, так как в протоколе графе "свидетели" указан второй гаишник.

В общем вечером буду писать телегу, чтобы отменили постанову, в качестве аргументов укажу:

1) Опишу пункты правил, которыми руководствовался, определение термина "дати дорогу" из ПДД

2) В протоколе не упомянута автоматическая фиксация происшествия

3) Нет показаний потерпевшего (пешехода)

4) Единственным основанием являются показания второго гаишника, который является лицом заинтересованным и не может быть непредвзятым свидетелем

5) Рассмотрение дела прошло за 15 минут после события, гаишник поверхностно рассмотрел дело

6) Постановление вынесено другому лицу

7) Не пропуск пешехода не предусмотрен в части 2 статьи 122 КУпАП. В части 2 статьи 122 КУпАП не предусмотрен штраф в размере 425 гривен

Вроде бы причин для обжалования выходит совсем не мало.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 02 июн 2011, 22:46 
Прохожий

Написал следующую телегу, получилось аж три листа:
Цитата:
Начальнику УДАI ГУМВС України в Дніпропетровській області
вул. Ширшова, 9, м. Дніпропетровськ, 49600, тел. 056-744-51-92

********* ********** ********************,
що проживає за адресою:

На постанову: Серія АЕ1 №******, яку 31 травня 2011 року
виніс ІБ ДПС ДАІ м. Дніпропетровська, прапорщик міліції
Заець Василь Миколайович
У справі про адміністративне правопорушення,
Передбачене ч.2 ст.122 КУпАП України,

СКАРГА.
Зазначену постанову винесено щодо мене за нібито ненадання переваги у русі пішоходам на регульованому пішохідному переході, порушення правил проїзду зазначеного переходу.
Зазначена постанова не відповідає вимогам закону та обставинам справи з таких підстав (вважаю вказану постанову незаконною, винесеною з істотним порушенням закону та моїх прав):
Згідно пункту 16.2 Правил дорожнього руху На регульованих і нерегульованих перехрестях водій, повертаючи праворуч або ліворуч, повинен дати дорогу пішоходам, які переходять проїзну частину, на яку він повертає, а також велосипедистам, які рухаються прямо в попутному напрямку.
Але інспектор ДПС Заець В. М. при розгляді справи не прийняв до уваги, що словосполучення «дати дорогу» є терміном, сутність якого роз'яснює пункт 1.10 ПДР: дати дорогу - вимога до учасника дорожнього руху не продовжувати або не відновлювати рух, не здійснювати будь-яких маневрів (за винятком вимоги звільнити займану смугу руху), якщо це може примусити інших учасників дорожнього руху, які мають перевагу, змінити напрямок руху або швидкість. Зокрема, згідно цьому пункту ПДР, вимога «дати дорогу» вважається виконаною, коли учасники дорожнього руху, які мають перевагу, не були змушені змінити напрямок руху або швидкість.
Я з інспектором ДАІ не погодився i намагався пояснити інспектору фактичні обставини подій, які були такими:
В даному випадку при проїзді пішохідного переходу пішохід на смузі зустрічного руху, кілька метрів від мене, переходив її спокійно, не був змушений змінювати ані швидкість, ані напрямок руху, небезпеки наїзду на нього не існувало, уникати наїзду він не був змушений. Враховуючи визначення перешкоди та небезпеки для руху, дані у пункті 1.10 ПДР, слід вважати, що у даному випадку ніякої небезпеки для пішоходів або перешкоди для них не створювалося. Боковий інтервал до пішохода також був безпечний. За таких умов обов’язку дати дорогу не існувало, оскільки не було пішоходів, відповідних ознакам, переліченим у пункті 16.2 ПДР, а отже, не було умов для застосування даного пункту. Все це я намагався пояснити інспектору, однак, мої пояснення с посиланням на п. 1.10 ПДР інспектором ДПС Заець В. М. не були прийняті до уваги, він продовжував настоювати, що пункт 16.2 зобов’язує водія обов’язково зупиняти автомобіль перед пішохідним переходом, на якому знаходяться пішоходи, незалежно від того, чи існує перешкода для їх руху, чи ні.
В якості доказів правопорушення у протоколі вказані тільки свідчення іншого інспектора ДПС, який знаходився у одному автомобілі з інспектором ДПС Заець В. М., хочу зазначити, що інший інспектор ДПС е заінтересованою особою, та не може бути неупередженим свідком.
Слід вказати на те, що протокол у справі про адміністративне правопорушення та постанова не відповідають вимогам статей 251, 256, 280 та 122 КУпАП України. Це випливає з самого складу зазначеного правопорушення та обсягу доказів, які наявні у протоколі та постанові. Так, у протоколі та постанові немає даних пішоходів, яким нібито було створено перешкоду та небезпеку. Між тим, у відповідності до статті 269 КУпАП така особа є потерпілим по справі, або, принаймні, у відповідності до статті 272 КУпАП є свідком. У відповідності до статті 256 КУпАП дані цих осіб є відомостями, які мають обов’язково, при наявності свідків та потерпілих, зазначатися у протоколі. (Сам характер порушення ПДР, про яке йде мова, говорить про неможливість його вчинення без потерпілих та свідків.) У відповідності до статті 251 КУпАП, пояснення цих осіб є доказами по справі. Відсутність у справі не тільки пояснень, але й даних потерпілих та свідків грубо суперечить статті 256 КУпАП та призводить до відсутності у справі передбачених законом доказів. За таких умов говорити і про доведеність правопорушення не можна.
У при розмові зі мною, та постанові, про накладення на мене стягнення інспектор ДПС Заець В. М. на відео фіксацію як доказ скоєння мною правопорушення не посилався, що свідчить про відсутність такого доказу.
Окрім наведеного, слід зазначити, що розгляд справи на місці, без підготовки та надання мені часу для звернення за правовою допомогою (мій автомобіль був зупинений у 8 годин, 25 хвилин, протокол про адміністративне правопорушення ІДПС Заець В. М. почав складати у 8 год., 30 хв., а вже у 8 год., 40 хв. він виніс Постанову про адміністративне правопорушення, про що вказано у протоколі), подання документів, які характеризують особу, інших доказів по справі, - не тільки порушує мої права, передбачені статтею 268 КУпАП, але й призводить до того, що при винесенні постанови не враховано особу, матеріальний стан та інші обставини, які слід враховувати при призначенні адміністративного стягнення відповідно до статті 3 КУпАП. За таких умов мої права при такому розгляді справи було грубо порушено. Окрім самого грубого порушення процесуального законодавства, зазначене говорить ще й про упередженість до мене співробітника ДАІ, який склав протокол та виніс постанову майже одночасно.
Більше того, моє право давати пояснення (ст. 268 КУпАП) фактично не було реалізовано при розгляді справи: поки я записував до протоколу свої пояснення, ІДПС Заець В. М. встиг скласти постанову в справі адміністративного правопорушення й визначити в даному випадку міру покарання.
У такий спосіб «розгляд справи» звелося до складання постанови. Не були виконані вимоги статті 280 КУпАП по розгляду всіх обставин справи, зігнорований пункт 1.10 ПДР, що визначає ключовий у цьому випадку термін «дати дорогу». Своїми діями інспектор також грубо порушує пункт 1.6 розпорядження МВС Україні №466 від 21.05.2009 року виключити випадки складання відносно водіїв транспортних засобів адміністративних протоколів без доведення їхньої вини чи достатніх доказів допущення ними порушень ПДР (фото-, відеоматеріалів, показів свідків тощо).
Крім вищезазначеного, була винесена постанова про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 122, частиною 2 КУпАП, але дана стаття не передбачає відповідальність водія транспортного засобу за не надавання дороги пішоходу. У статті 122, частині 2 КУпАП передбачена відповідальність водія транспортного засобу за невиконання водіями вимог працівника міліції. В супереч запису у протоколі вказана вимога працівника міліції мною виконана в повному обсязі, що підтверджується самим складенням протоколу та постанови і наданими мною по суті поясненнями. Також у статті 122, частині 2 КУпАП не передбачає штраф у розмірі 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 грн.), яка зазначена у отриманій мною постанові, у статті 122, частині 2 КУпАП максимальна сума штрафу складає 11 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (187 грн.).
У постанові, яку мені вручив інспектор ДПС Заець В. М. в якості правопорушника замість мене була вказана інша особа, а саме «*********** ********** ******».
З урахуванням усіх вищевказаних умов, у моїх діях немає складу правопорушення, у якому мене визнано винним зазначеною постановою.
На підставі викладеного, керуючись статтями 287, 288 КУпАП України,

ПРОШУ:

Оскаржувану постанову скасувати, а справу про адміністративне правопорушення щодо мене закрити, за відсутністю у моїх діях складу такого правопорушення.

„____”__________ 20__р.

(*********** ************* ************)

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 03 июн 2011, 13:47 
Прохожий

UPD
В общем появились еще дополнительные мысли/вопросы :)

1) Имеет ли смысл кроме ГАИ отправить еще копию и/или в прокуратуру?
В этом случае, как я понимаю в заголовке еще нужно указать куда уходят копии?

2) Как я понимаю, после того, как я отправлю жалобу в областное УДАИ, я жду официального ответа от ГАИ заказным письмом, если они не удовлетворяют мою жалобу об отмене постановления, то у меня есть право обжаловать это постановление в более высокой инстанции (суде) в течении 10 дней после получения мной письма из Обл ГАИ. Я прав или где-то ошибаюсь и нужно писать иск в суд сразу?

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 03 июн 2011, 13:54 
Борец

я не свидетеля имел ввиду, а пешехода , его пояснения где?

по этому поводу==
===примусили інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість,
безпеки

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 03 июн 2011, 14:00 
Постоялец

Я бы отправил в иск в суд на 8-9й день, если даи не удовлетворит до этого жалобу.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 03 июн 2011, 16:40 
Прохожий

kam писал(а):
я не свидетеля имел ввиду, а пешехода , его пояснения где?

по этому поводу==
===примусили інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість,
безпеки

В жалобе я про это написал, что его показаний нет.
Просто формально он прав в том, что в ст 122 КУпАП ыерез запятую упоминаются доказательства, среди который есть показания свидетелей, а в протоколе свидетель есть - второй гаишник. Тут я буду налегать на то, что он заинтересованное лицо.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 03 июн 2011, 19:41 
Борец

если будеш на это ссылаться то по закону ты должен это обосновать, т.е доказать судье в чем именно эта заинтересованность. одинаковые рубашки у гаишников и то что они в одной лодке - это не доказательства, это твое предположение при чем голословное.

судья спросит - какие основания верить вам и не верить гаи?

отвечай -

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  

Часовой пояс: UTC + 2 часа