Частині бійців «Донбасу» на передовій видавали «липові» посвідчення, - розслідування
http://zik.ua/ua/news/2015/01/29/chasty ... nya_559968Цитата:
Журналісти проекту «Народний контроль. Спецвідрядження» на телеканалі ZIK виявили несподівані факти із біографії командира батальйону «Донбас», народного депутата України Семена Семенченка. Так, звання підполковника він отримав без необхідної для цього вищої освіти, а посвідчення бійців, які видавав на передовій – звичайні папірці, що не мають жодного юридичного значення.
Так, «Спецвідрядження» відшукало документи, які свідчать, що ще за три місяці до представлення себе майором, Семеном Семенченко підписував посвідчення бійців «Донбасу» як підполковник. Водночас на сайті Верховної Ради України у біографії народного депутата зазначена середня загальна освіта, що не дозволяє отримати звання підполковника.
«Потрібне, як мінімум вища технічна освіта, щоб дійти до капітана. Коли отримуєш звання капітана потрібно пройти підвищення кваліфікації – це вищий офіцерський склад: майор, підполковник, полковник, генерал і так далі», - пояснив один із екс-бійців «Донбасу» Серго Зумбулідзе.
Дати відповідь на дражливі питання сам Семенченко не зміг, оскільки перебуває в АТО, тож делегував до журналістів свою довірену особу, бійця «Донбасу» Євгена Шевченка. Щоправда, той не зміг пояснити, як без вищої освіти комбат став підполковником: «Я не фахівець у присвоєнні військових звань, адже не є професійним військовим. Може, якимось окремим указом міністра це дозволяють робити. Не певен на 100%. А яка в нього освіта також достеменно не знаю».
Ще один цікавий факт: у червні посвідчення бійців «Донбасу» комбат підписував як Семенченко, але змінив прізвище та отримав новий паспорт лише 12 серпня 2014 року. До того часу він офіційно був Костянтином Грішиним. Відтак бійці йшли отримували посвідчення за підписом людини, якої насправді ще не існувало.
«Тобто виходить, що офіційно він став командиром батальйону 15 серпня, але ж 10 серпня ми вже мали першу спробу заходу в Іловайськ. Тобто він там командував не будучи командиром, і там загинули мої бойові товариші», – обурено говорить колишній боєць «Донбасу» Володимир Бабенко.
«Людині, яка воює в батальйоні, насправді байдуже, як звати командира звати: ми всі знали його як Семена Семенченка, а не як Костю Грішина. Коли ж зараз закидають, що в бій Семен вів неоформлених хлопців, то всі прекрасно знали, хто оформлений, а хто ні», - заперечує Євген Шевченко.
Водночас кадровик «Донбасу» Олександр Калашников, який з перших днів існування батальйону займався офіційним оформленням бійців, говорить, що печатка, якою користувався Семенченко на передовій, штампуючи посвідчення, – фальшивка.
«Я особисто не зробив жодного документу людині, яка не була оформлена за печаткою військової частини 3027. Водночас бійцям, які вже були у зоні АТО, був потрібен хоч якийсь документ. Тож там їх почали робити на звичайних бланках, ставилася печатка, яку будь-хто може виготовити. На передовій не вівся бодай якийсь список людей. Тобто прийшло гарматне м'ясо - і слава Богу. Сідай в автобус, тебе завезуть в Іловайськ».
Те, що посвідки з передової – звичайні папірці, визнав і Євген Шевченко. «Улітку неоформленим хлопцям справді видавилися такі посвідчення, щоб ті мали бодай якусь «корочку». З точки зору юриспруденції цей документ не має жодного правового значення».
Ось так, без документів та соціальних гарантій, лише з вірою в перемогу бійці «Донбасу» і воювали на передовій.
Також Калашников стверджує, що при першій спробі провести фінансовий аудит батальйону (а пожертвування на рахунок «Донбасу» приходили чималі), його викрали і тривало утримували в закритому тісному приміщенні.
«Не було жодних фінансових звітів, думаю, причиною мого викрадення було те, що я з вересня почав вимагати аудит. Тож якось моє авто заблокували два джипи, мене витянули з машини, засунули в джип... Кинули вздовж заднього сидіння і кудись поїхали ми далеко. Це були люди Семена Семенченка. Більша частина з них оформлена у батальйоні».
Отож, сьогодні ті, хто відвернувся від Семенченка, звинувачують його у звільненні бійців заднім числом, безуспішній тяганина з документами поранених.
Сам Семенченко у словесні дебати між своїми прихильниками і опонентами не вступав, утім у коментарі «Спецвідрядженню» заявив: «Була організована провокація – зібрали частину людей, які вже були звільнені з батальйону чи вже не жили у «Донбасі» – 8-10 чоловік, ще була група «зєвак». Це все зняли на відеокамеру, мовляв бійці батальйону «Донбас» висловлюють командиру недовіру. Я скажу так: місце добровольців або на фронті, або у військовій частині, або на ротації. А всіх героїв, які в Інтернеті займаються гі..нометанням, ми запрошуємо на передову».
Також Семенченко переконаний: батальйон може стати об’єктом рейдерської атаки, саме тому проти комбата і почалася інформаційна війна.
«Це вигідно тим олігархам, які приватизували багато батальйонів. Зараз вигідне не лише політичне чи комерційне, а й військове рейдерство. Але ми готові до цього бруду», - наголосив комбат у коментарі «Спецвідрядженню».