14 листопада «Вісник» (місто Переяслав, Київська область) отримав телефонограму з міської ради – всі чоловіки редакції, які були зняті з військового обліку в минулі роки, мають з’явитися до військкомату та пройти медичну комісію. Першим вирушив до військкомату кореспондент газети Сергій Мевша, 49 років. Вміщуємо його репортаж.
У понеділок, 17 листопада, прихопивши військовий квиток, вперше за останні тридцять років прийшов до військового комісаріату з особистого питання. Працівниця військкомісаріату 4-го відділу з обліку рядового та сержантського складу Катерина Євсєєва, говорить, що при досягненні сорокарічного віку військовозобов’язані раніше автоматично знімалися з обліку. Нині чоловіки, які не досягли шістдесятирічного віку мають пройти обов’язкову медкомісію, не чекаючи повісток з військкомісаріату згідно з доповненнями до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 12 серпня 2014 року. Для цього потрібно з’явитися до військкомісаріату в будь-який час з військовим квитком та отримати направлення в поліклініку ЦРЛ для проходження медичної комісії.
– Третя хвиля мобілізації закінчена, а чоловіки і далі отримують повістки від військового комісаріату. Чому так відбувається? – говорить виконувач обов’язків військового комісара Володимир Лазоренко (43 роки). – На сьогодні, для того, щоб ми могли визначити стан здоров’я призовників, проводяться медичні комісії. Тому роздаються повістки на проведення медичних комісій. Боятись нічого не треба. Людина приходить на комісію, і визначається її придатність до військової служби. Четверта хвиля мобілізації не оголошена. Повістку на медкомісію можуть одержати призовники від 18 до 25 років та допризовники від 14 років. Указ Президента на призов на строкову військову службу ніхто не відміняв. Зараз проводяться медичні огляди. Я хотів би звернутися до військовозобов’язаних, які зареєстровані на території міста та району, з проханням з’явитися у об’єднаний військовий комісаріат для уточнення своїх персональних військово-облікових даних і проходження медичної комісії.
У поліклініці в кабінеті військово-медичної комісії медична сестра, секретар комісії Олеся Настич у картці медичного огляду, виданої у військкоматі, відмічає, яких спеціалістів-медиків необхідно відвідати, щоб отримати висновок про придатність до військової служби. Це фахівці кількох спеціальностей. Зокрема, терапевт, травматолог, хірург, невропатолог, отоларинголог, окуліст, дерматовенеролог, психіатр. Голова медкомісії Людмила Дубик каже, що вони обстежують чоловіків різного віку і якщо виявляють погіршення стану здоров’я, то таку людину одразу відправляють на додаткове обстеження в стаціонарне відділення. І лише після цього лікар робить висновок про придатність чи непридатність до військової служби.
Військово-медична комісія працює кожного дня з 8 до 12 години. Перед тим, як проходити обстеження в лікарів, необхідно здати на аналіз кров, зробити флюорограму та кардіограму, яку потрібно надати лікарю-кардіологу для розшифрування.
Цитата:
На виконання вимог НГШ ГК ЗСУ, КСВ ЗСУ, КВ ОК «Північ», оголошується набір добровольців серед офіцерів запасу, які проходили службу в Збройних силах на офіцерських посадах.
А також всіх офіцерів запасу до 60 років просимо прибути до Переяслав-Хмельницького військового комісаріату для уточнення облікових даних.
ТВО військового комісара Переяслав-Хмельницькогооб’єднаного міського військовогокомісаріату відокремленого підрозділу Київського ОВК майор В.Г. Лазоренко
18 листопада, отримавши результати вчорашніх аналізів та обстежень, проходжу огляди лікарів-фахівців. У коридорах поліклініки таких, як я, чоловіків небагато близько – двадцяти. Виділяється зграйка підлітків з другої міської школи, які проходять допризивну медичну комісію.
– Всі школярі нашого віку міста та району вже пройшли таку комісію, а про наш клас згадали тільки вчора, – говорить десятикласник Саша Бабак (фото на 1 стор.). – Шкільна медсестра зайшла до класу і повідомила, що сьогодні у нас медкомісія в поліклініці. В нашому класі 12 учнів, четверо хлопців, усі ми сьогодні тут. Скарг на здоров’я ні в кого з нас немає, тому ця процедура проходить швидко. Залишилось пройти останнього лікаря – хірурга, в нього теж проблем не буде, єдине що довго – потрібно роздягатись повністю, а потім вдягатися… Мені ще навчатися в школі майже два роки, але майбутню професію я обрав – пожежника, хоча моя мама хоче, щоб я став стоматологом… Якщо потрібно буде, піду служити до українського війська, у мене відмінна фізична підготовка – підтягуюсь на перекладині більше п’ятнадцяти разів, роблю «підйом-перевороти» і взагалі веду активний та здоровий спосіб життя.
Голова медкомісії Людмила Дубик встановлює остаточний висновок щодо придатності до служби Олександра Стригуна
Голова медкомісії Людмила Дубик встановлює остаточний висновок щодо придатності до служби Олександра Стригуна
Сорокачотирирічний працівник міської ради Олександр Стригун також прийшов на військову медичну комісію. Говорить, що служив в радянській армії на Уралі в ракетних військах. Не вагаючись, пішов до військкомату, коли дізнався, що відновлено переоблік військовозобов’язаних. Говорить, що пройти медкомісію теж корисно, з метою профілактики.
Віктор із села Циблі (прізвище та вік назвати відмовився), говорить, що місяць тому призивну комісію проходив його син, а тепер ось проходить і він. Говорить, що якщо буде тотальна мобілізація, то чи визнають його придатним для служби, чи не визнають пішов би до війська, аби тільки 19-річного хлопця не брали. «Я багато чого бачив в цьому житті, а що син?»
– У цьому році військова медична комісія працює без перерви з першої хвилі мобілізації, яка розпочалася в березні. – говорить головний лікар ЦРЛ Володимир Якименко. – У нас хороша співпраця з керівництвом військкомату, районною та міською владами. Лікарі, зайняті в роботі комісії, не скаржаться, всім зрозуміло, яка складна ситуація в країні. Для комісії ми знайшли просторе приміщення в поліклініці. Бувають екстренні випадки – у вихідні дні в приміщенні військкомату проводимо обстеження військовозобов’язаних для термінового відправлення до війська людей потрібних військових спеціальностей. Я задоволений роботою своїх підлеглих, адже окрім роботи в комісії, вони виконують свої звичні обов’язки – проводять прийоми хворих.
…Мене особисто військова медична комісія визнала тимчасово непридатним до військової служби (через травму ноги отриманої навесні цього року), але при оголошенні тотальної мобілізації воювати підуть усі: хтось – стріляти, а хтось набої підносити, кашу, борщ варити чи просто окопи рити.