Янукович недостатньо розумний, щоби бути президентом
Розмова з Вадимом Васютинським, доктором психологічних наук, професором, завідувачем лабораторії психології мас та спільнот Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України
Нині ніхто не здатен дати відповіді на запитання, чим керується Віктор Янукович, коли ухвалює те чи інше рішення. Політики, політологи, розмаїті експерти шукають раціональне зерно у вчинках українського президента й не знаходять його. Бо, починаючи від відмови підписувати Угоду про асоціацію і закінчуючи штурмами Майдану, його поведінка щонайменше алогічна, а може, й неадекватна. Розібратися в психології гаранта «Газеті» допомагав психолог Вадим Васютинський.
— Поведінка Віктора Януковича з погляду політології чи елементарної логіки є незрозумілою. То, може, Ви як психолог розтлумачите, чим керується президент, ухвалюючи ті чи інші рішення?
— Не знаю. У всякому разі явно не здоровим глуздом, принаймні з погляду стороннього спостерігача. Але зовсім відмовити йому в здоровому глузді було б, мабуть, неправильно. Тому я можу припустити таке: він — безумовно, людина честолюбна, не дуже далекоглядна й не дуже розумна. Принаймні недостатньо розумна для того, щоби бути президентом. І тому Віктор Федорович сприймає свою посаду як підставу для постійного задоволення, радості від того, що він — президент. Й ось уже чотири роки ніяк не може переключитися, відійти від цієї своєї втіхи, відкласти її на другий рівень і взятися за справи, які нині мали б бути для нього важливішими. Проте оскільки життя — річ жорстока, то постійно примушує його думати про щось інше, вириває його з того стану глибокого внутрішнього задоволення і змушує давати якісь відповіді. А для цього треба переключитися на інший режим, думати про інші справи, робити те, що В. Януковичу, може, й не дуже цікаво. Відтак він, як мені здається, створив собі систему психологічних захистів. Тобто — не сприймати інформацію, яка його турбує. І, напевно, з цього скористалося його оточення, яке у своїх інтересах почало ще більше дозувати і спотворювати ці відомості. Так би мовити, пішло назустріч своєму президентові, надаючи ту інформацію, яка йому цікава й приємна, видається потрібною і важливою, і не даючи тієї, що може зіпсувати настрій.
— Тобто Ви вважаєте, що його дезінформують про те, що насправді відбувається в країні?
— Не дезінформують, скажімо так: сприяють у його бажанні бути непоінформованим. Тобто тут головна причина не в оточенні, яке лише скористалося цією ситуацією, а в ньому — Віктор Федорович не хоче сприймати інформацію, яка йому не потрібна.
— На Вашу думку, рішення про штурми й розігнання ухвалював не В. Янукович?
— Ні, навряд чи це могло обійтися без нього. З огляду на нашу вертикаль влади, дуже складно уявити, що хтось наважився б на таку самодіяльність, не ризикуючи бути покараним. Зрештою, якби так і було, ми вже знали б, хто цей негідник, і його вже публічно карали б. Тому я впевнений, що це робили не без відома Віктора Януковича. Не знаю, щоправда, якою мірою він до того дотичний і наскільки чіткою була вказівка. Але не хочу звести до того, що гарант не знає, що відбувається в країні. Точніше сказати так: він багато чого не хоче знати. І в цьому, безумовно, є пряма його провина. Бо саме президент несе відповідальність за державу, так само, до речі, як і за своє становище в ній. І якщо він щось неадекватно оцінює, то або просто апріорі тупуватий, або може оцінювати, але не хоче, натомість воліє мати трохи спотворену картину. Так, інтелектуальний рівень Віктора Януковича не надто високий, але й дурнем його однозначно не назвеш, отож він міг би адекватніше оцінювати ситуацію, але з якихось причин цього не робить, бо, дуже загально кажучи, йому не хочеться.
— Існує думка, що основна емоція, якою нині керується В. Янукович, — це страх. Страхи бувають різні. Якщо президент боїться, то чого?
— Не думаю, що Віктор Янукович — смілива людина. Кажуть, що він дуже крутий, навіть сатрап… Але, знаєте, коли він сам і його оточення так старанно створюють імідж жорстокого керівника, який може й морду набити, це вже є свідченням того, що насправді він не такий. Думаю, що Віктор Федорович є людиною несміливою, може, навіть боягузливою. Приклад з яйцем у цій ситуації — дуже яскравий. Тому гадаю, що він схильний боятися. А от чого саме — це вже інше питання. Цілком можливо, він боїться знати правду про становище в державі, своє місце в ній, тому що ця правда може бути для нього дуже неприваблива. Особливо нині, думаю, він почувається дуже некомфортно, тим паче, що точно не знає, як із цієї ситуації вийти. Не відкидаю, що через оті всі страхи через неможливість упоратися із ситуацією, яка виходить з-під контролю, він навіть погано спить. Гадаю, президент дуже сильно хоче, щоб сталося щось таке, що миттєво змінило б обставини — і все знову стало так само, як було раніше, коли він спокійно керував і все було ніби добре. Бо в нинішніх умовах В. Янукович не може повернутися до того комфорту, якого хоче. Водночас я не певен, що страх — емоція, яка домінує. Радше мова про тривогу, невпевненість, дискомфорт, роздратування й особливо розгубленість.
— Чи може таке бути, що Віктор Янукович іще з 2004 року має страх перед Майданами?
— Якась аналогія в тому є. Думаю, емоції часів Помаранчевої революції в нього залишилися і нині актуалізувалися. Той же страх, розгубленість тощо. І можливо, одна з найважливіших причин оцієї розгубленості полягає в тому, що Віктор Федорович не знає (і, мабуть, нікому це не відомо), як далеко він може піти в придушуванні цих настроїв. Бо, якщо почати діяти на 20 чи 30% жорсткіше, ніж досі, це може викликати обернену реакцію, зокрема в того самого «Беркута», в міліції, які справді можуть відмовитися виконувати накази й повернуть свої дії не проти народу, а проти влади. Не можу сказати, наскільки ця грань близько, але думаю, що не дуже далеко. Бо імідж В. Януковича помітно похитнувся. А влада в президента, як і в короля, є до того часу, поки її визнають піддані. Тільки-но вони починають цю владу не розуміти, не визнавати, сміятися з неї чи ненавидіти, влада просто щезає. Тож, якщо влада почне діяти ще жорсткіше й, не дай Бог, дійде до кровопролиття, питання про її легітимність постане на весь ріст і навряд чи Віктор Федорович у цій ситуації виграє. Не знаю, наскільки точно й тверезо він оцінює можливості, але, мабуть, також думає в цьому напрямку. Якби він був упевнений, що жорсткіші засоби допомогли б утриматися при владі, то застосував би їх. А оскільки такої певності немає, то це — ще одна причина його вагань, сумнівів і неадекватних дій.
— Під час «круглого столу» за участю чотирьох президентів В. Янукович розсміявся в той момент, коли розповідав про те, як «Беркут» розганяв студентів. Про що це свідчить з погляду психології?
— Коли людина не зовсім добре знає, як їй говорити, які інтонації використовувати, який має бути вираз обличчя, щоб він був відповідний до тих слів, які вона говорить, на її обличчі може з’являтися неадекватна посмішка. Тому я думаю, що це не стільки відверта радість Віктора Януковича, скільки його психологічна поверховість, невміння керувати своїми мімікою, жестами, інтонацією тощо. Він у цьому плані людина не дуже глибока, не дуже складна. Це така собі неадекватність особистості.
— Щодо Майдану, то існує думка, що він незворотно міняє українську націю, суспільство. Як Ви можете окреслити роль Майдану для України й українців?
— Незалежно від того, чим завершиться Майдан, це ще один дуже важливий крок у процесі дозрівання українського суспільства. Майдан 2004 року спричинив дуже важливу річ: зміни в масовій свідомості. І Майдан-2013 року продовжує цю функцію. Насправді вони обидва — це віхи в процесі цивілізаційного вибору. Не відкидаю, що після нинішнього Майдану, навіть після досягнення чудового результату буде якийсь відхід назад, розчарування — не такі великі, як минулого разу, бо тоді були дуже великі надії, а цей Майдан значно діловитіший, емоційно стриманіший і водночас жорсткіший. Але міняється саме ставлення людей до влади взагалі, що дуже важливо. Завдяки двом Майданам Україна вже зовсім інша, ніж Росія і Білорусь. Мені взагалі здається: якщо розглядати і Європу, і пострадянський простір, то наше суспільство нині психологічно найглибше. Не хочу казати, що Україна якась виняткова. Через певний час ми заспокоїмося і станемо знову звичайним суспільством, але нині дві третини українців перестали бути байдужими, визрівають, міняються. Через якийсь час, коли все заспокоїться, ми станемо трохи іншим суспільством, невідомо, чи щасливішим, але точно не таким, як до того Майдану.