Треба повернутись до початку. Тема-опитування має назву "русский - второй государственный". 71 на 29 такий результат на зараз на користь "только украинский". Опитування не може бути репрезентативним в межах держави, але в межах форума воно репрезентативне. Ніхто не може обгрунтовано звинувачувати, що "ті хто розмовляє російською не патріоти, не громадяни...", а ті "хто розмовляє українською - патріоти....", тому що усі ми знаємо багатьох людей, які розмовляють українською і чинять шкоду нашій країні і навпаки, ми знаємо багато патріотів, які розмовляють російською. Тому, мовне питання ніколи нас не розділить, як би на те не сподівались вороги. Але, чисто за логікою і наведеними вище мною аргументами: люба самостійна держава і громадяни будуть себе почувати більш впевнено при звинуваченнях типу "тут русская земля, тут русские песни поют..." якщо населення буде розмовляти українською і співати українські пісні. Приклад: приїздить німець, франзуз, голандець до нас, який вже був у рашці (я таких іноземців знаю персонально) протусить по магазах, барах, готелях, по містах, по музеях...., більше чує російську при спілкуванні, приїздить до себе, починається в нас возня, пишуть шо московити лізуть до нас, німець дивується, ну яка різнця, чого вони вперлись, вони ж такі самі як русаки, навіть мова російська... і т.д. Я вже не кажу про чуваків з ОБСЕ, які на власні вуха чують мову кожного дня. Ну не розуміе німець, якого біса українець не розмовляе українською при тому що народився в Україні, а розмовляє російською. Персонально мені зовсім не в западло змінити свою звичку і почати використовувати українську в спілкуванні (поки що не ідеально, але прогрес є), от тільки лаюсь російською (мабуть так і залишу для лайок її). Хіба це так важко?
|