«Добрий день, редакціє. У сім’ї склалася така ситуація, що моя дитина не отримала усіх потрібних щеплень. Нині з боями вибороли місце в садочку, але там відмовляються оформлювати нас, бо Марійка не щеплена. Що мені робити?»
Ігор Миколайович В., м. Луцьк
– Згідно з рішенням Конституційного суду України від 04.03.2004 р., доступність освіти, як конституційна гарантія реалізації права на освіту означає, що нікому не може бути відмовлено у праві на освіту і держава має створити можливості для реалізації цього права, – йдеться у поясненні заступника міністра освіти та науки Бориса Жебровського, яке отримала редакція.
Відповідно до п. 6 «Положення про дошкільний навчальний заклад» прийом дітей у дошкільний навчальний заклад здійснює керівник на підставі заяви батьків, медичної картки про стан здоров’я дитини, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження. Медична довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення, згідно з календарем щеплень, і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями. Згідно зі ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», батьки несуть відповідальність за стан здоров’я дитини, її фізичний розвиток.
Відповідно до ст. 12, 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» медичні працівники, які проводять профілактичні щеплення, зобов’язані надавати об’єктивну інформацію особам, яким проводять щеплення, або їх законним представникам про ефективність профілактичних щеплень та можливі післявакцинальні ускладнення. Особам, що не досягли 15-річного віку, профілактичні щеплення проводять за згодою їх інформованих батьків. Вони мають право відмовитися від щеплень за відсутності об’єктивної інформації про вплив щеплень на стан здоров’я і подальші наслідки.
Таке право на відмову від щеплень закріплено і в п. 18 «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень». У разі, якщо щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків, з огляду на медичні протипоказання, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів, вони можуть бути прийняті до дитсадка та відвідувати його. Питання про відвідування дитсадка дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, розв’язує лікарсько-консультативна комісія.
Враховуючи зазначене вище, відмова керівника дошкільного навчального закладу у прийнятті дитини до закладу без відповідних профілактичних щеплень суперечать чинному законодавству України. За наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка із висновком лікаря, у якому зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник дитсадочка зобов’язаний прийняти дитину.
Вакцинація дітей – дотепер спірне питання в Україні. Останнім часом додало проблем й власне відсутність усіх потрібних вакцин. Утім, є категорія батьків, які за будь яких обставин не водять своїх чад на щеплення. Звісно, це їхній вибір. Інша річ, що дуже часто відсутність щеплення стає перепоною для влаштування дитини у садочок чи школу.
У минулому номері ми подавали офіційну позицію Міністерства освіти та науки України, згідно з якою відмова керівника дошкільного закладу прийняти дитину до закладу без відповідних щеплень є незаконною. У цьому номері читайте лист читачки СіДу, яка також затялася попри все не щеплювати дитину і домоглася її влаштування у дитсадочок…
«Перед тим як ходити кабінетами медиків та освітян, я ознайомилася із законодавством. Відзначу, що окремі закони та розпорядження суперечать один одному. Але зрозуміло одне: особою, відповідальною за прийом дитини до дитячої установи, є керівник цієї установи, і саме директор школи чи завідувач ДНЗ вирішує питання про прийом чи відмову. Необхідна умова – наявність медичної довідки про стан здоров'я, тобто довідки про те, хвора дитина чи здорова на цей момент. Звісно, що відсутність щеплень не означає хвороби дитини.
Як правило, керівника садка влаштовує таке формулювання в довідці: «За станом здоров’я дитина може відвідувати ДНЗ». Цей варіант відповідає законодавству, його й потрібно вимагати від поліклініки.
Отож, знайдіть садок, який вас влаштовує, та запитайте завідувачку, чи прийме вона нещеплену дитину за наявності у неї медичної довідки про можливість відвідувати садок? Звичайно, завідувачі погоджуються на це, тому що для них головне – це мати медичну «довідку-дозвіл», яку вони зможуть надати СЕС у випадку перевірки. Щоправда, більшість завідувачів мають особисту позицію на користь щеплень, інколи навіть агресивну, у такому разі розмова не матиме успіху, і потрібно буде йти домовлятися до іншого садка.
Під час бесіди з завідувачкою садка, дізнайтеся, який вигляд звичайно має довідка-дозвіл, яку надають інші діти з цього садка. Бажано побачити довідки саме з вашої поліклініки та як саме сформульовано дозвіл в інших дітей.
Домовившись із завідувачкою, я отримала у міськво скерування до свого садка. До слова, відповідь «немає місць» не є приводом для відмови у влаштуванні до садка і може бути підставою для судового позову про порушення права на освіту. Отримавши скерування, потрібно у поліклініці пройти встановлений медогляд для садка, який підтверджує, що дитина здорова.
В особистій розмові попрохайте у свого педіатра (або у його начальника) завізувати довідку-дозвіл до дитячого садка (наприклад, написати у виписці чи на окремому аркуші «Дозволяється відвідувати дитячий колектив»), аргументуючи це конституційним правом на освіту та фактичним здоров'ям дитини. Якщо педіатр при цьому буде наполягати на тому, що нещеплена дитина не може відвідувати колектив за станом здоров’я, то можливо поставити питання про надання вам лікарняного листа для догляду за дитиною. Загалом, результат цієї бесіди буде залежати від непохитності вашої позиції. Це питання краще вирішити у розмові, але у деяких випадках може знадобитися й письмове звернення.
Щоб перекласти ухвалення рішення на чужі «плечі», поліклініка може спробувати відправити вас «по інстанціях», запевняючи, що дозвіл буде оформлено одразу після того, як свій дозвіл надасть, наприклад, СЕС або міський фтизіатр. Окрім змарнованого часу, такі візити можуть мати й серйозніші наслідки: можете отримати до медичної картки припис «забороняється відвідання дитячих установ», або «дозволяється відвідувати садок тільки після проведення вакцинації». Після цього ніхто у поліклініці вже не дасть вам дозволу, аргументуючи це рішенням вищих інстанцій. Тому, якщо дитина за результатами медичного огляду здорова, від таких «візитів» краще відмовитися.
Якщо у підсумку отримаєте дозвіл – можна подавати документи до дитячого садка. Якщо ж це не вдасться, доведеться йти дорожчим шляхом й отримувати дозвіл у приватній медичній установі, пройшовши там медогляд.
Якщо усі ці варіанти виявляться безрезультатними – можна писати листи до прокуратури, облдержадміністрації, Президента України, у яких стисло змалювати ситуацію та акцентувати увагу на вимозі захисту конституційного права дитини на освіту. Юристи, з якими я консультувалася, казали, що найбільш ефективний, але й більш тернистий шлях – захист права на освіту через суд. Мовляв, шанси отримати позитивне судове рішення є дуже високими, бо відмова зачіпає конституційні гарантії та права людини. Щоб подати позов до суду потрібно отримати з садка письмову відмову приймати вашу дитину.
У жодному разі не користуйтеся незаконним методом оформленням так званої «липової» довідки про щеплення. Окрім того, що це злочин, і дитина у документах буде відзначена як щеплена. Такий обман не врятує від позачергового або планового щеплення за місцем навчання. Вікторія К., Рівненська обл.
http://www.simya.com.ua/articles/70/44561/